Свака адаптација ССП-а ће коштати БиХ

"Ово је један од најважнијих момената за БиХ од рата. Можда се не осјећа значај догађаја, али у посљедњих осам мјесеци имали смо два значајна догађа. Први када је на снагу ступио ССП и јучерашња предаја апликације. Направили смо велике кораке на путу ка ЕУ. То је поред оствареног напретка и најава великих обавеза", изјавио је Мирко Шаровић.

Босна и Херцеговина 16.02.2016 | 10:29
Свака адаптација ССП-а ће коштати БиХ

У Сарајеву су данас отпочели преговори о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању, а који се односе на трговинске квоте за пољопривредне, прехрамбене и друге производе. Савјет министара усвојило је преговарачку позицију БиХ у том процесу, а данас ће бити познат и став Европске комисије.

"Ово је почетак једног процеса за који се не може рећи колико ће трајати јер полазимо од различитих интереса. ЕК би жељела да БиХ примјени принцип тзв. традиционалне трговине. С друге стране БиХ има своје захтјеве. Данас не очекујем ништа спектакуларно, осим изношења почетних позиција у процесу који ће трајати у наредним мјесецима", казао је Мирко Шаровић, замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар спољне трговине и економских односа БиХ за Н1.

На питање колико ће трајати преговори, с обзиром да је адаптација ССП-а врло сложен процес, Шаровић је одговорио:

"За БиХ је важно да уђе у процес адаптације ССП-а након уласка Хрватске у ЕУ, а то је и обавеза ЕУ како би овај процес привели крају. За БиХ је важан и став Предсједништва БиХ које је редефинисало преговарачку позциију и затражило од преговарачког тима да уђе у сусрет договору на начин да договарање буде фазно и да се кроз компезаторске мјере помогне пољопривредном сектору БиХ. БиХ са своје стране тражиће дио квоте које је и раније истицала за вино, шећер и рибу, али и за производе из култура воћа и поврћа, укључујући и питање извоза пилећег мјеса и јаја."

Од 14. до 25. марта у посјету БиХ долазе инспектори за храну и ветеринарство Европске уније који ће вршити контролу система у области хране.

"Посјета инспекција ФВО из Берлина очекује се извјесно вријеме. Знали смо прије неколико мјесеци да долазе у БиХ. Они ће обићи неколико фарми и извозних мљекара, преконтролисати систем који функционише у БиХ када је у питању контрола производа, те хоризонтални и вертикални механизам и провјерити стандарде, законодавство као и све остало што раде у земљама ЕУ", рекао ја Шаровић.

Он сматра да ће БиХ обезбједити даљи извоз млијека у ЕУ.

"Лично ме највише брине дио око законодавства јер ипак нисмо привели крају усаглашавање закона о храни. Надам се да би до доласка инспекција два закона могли упутити у процедуру", истакао је.

До сада су усаглашена два закона, измјене закона о пољопривреди и Закона о ветеринарству, а чека се усаглашавање закона о храни.

Шаровић је нагласио да су сви сегменти друштва; кантони, ентитети и коморе учесници у процесу на основу чега се формира преговарачка позиција.

"Све интересе не можемо остварити јер морамо излазити у сусрет другој страни, јер ово су трговински преговори. Структуре у БиХ на свим нивоима морају сјести прије завршетка преговора и пронаћи начин да се помогне оним дијеловима пољопривреде које ће бити погођене увозом робе без царина, посебно сектори мљекарста и месни сектор. Свака адаптација ССП-а коштаће БиХ", нагласио је Шаровић и додао да се бх. пољопривреда мора подржати, а једна од мјера је и плави дизел.

Пољопривредници у БиХ би до краја ове године требало да могу користити плави дизел, што би значило да ће моћи користити све бенефите као и пољопривредници из земаља региона. Пољопривредници сматрају да плави дизел треба бити доступан до априла и сјетве.

"Процес би могао трајати и краће. То ће зависи од парламентарне процедуре и Савјета министара. Читав процес би могли завршити у наредна два мјесеца. Тако би изашли у сусрет фармерима којима је период априла најадекватнији", одговорио је министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Шаровић је истакао значај јучерашње предаје апликације.

"Ово је један од најважнијих момената за БиХ од рата. Можда се не осјећа значај догађаја, али у посљедњим мјесецима имали смо два значајна догађа. Први када је на снагу ступио ССП и јучерашња предаја апликације. Мислим да смо направили велике кораке на путу ка ЕУ. То је поред оствареног напретка и најава великих обавеза. Пред нама је даљи наставак на кредибилом спровођењу реформске агенде, али и друга питања која ће доћи на ред у наредном периоду прије отварања упитника. Јавност већ зна за "Сејдић-Финци", објаве резултата пописа, постизање стандарда и то је све очекивано."

(Н1)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бањалуцанин

16.02.2016 09:35

Људи требају схватити да нама ЕУ неце помоци,ми морамо сами себи градити земљу,затим морамо све ове укљуцујуцити и СДС и СНСД и ПДП и СП итд.,отјерати сто даље одавде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бањалучани

16.02.2016 09:47

Како неће помоћи? ЕУ ће ако ништа помоћи да се коначно почне нешто радити.Није толико битан улазак у ЕУ колико је битно да се помјеримо с мртве тачке.Тај процес је дуг и то код нас неће баш ићи глатко јер је очито да овим главешинама не паше ред и рад...Ја сам оптимиста јер мислим да је ипак неком стало да и овај дио Балкана крене у нормалан живот.Из којег разлога не знам, предпостављам из разлога њиховог личног интереса....(држава ЕУ).То би требало и нама да одговара а само треба засукати рукаве и радити што ефикасније и брже.Немамо више времена.

Name

Требиње

16.02.2016 10:16

1 од основних захтјева је и реституција поврат национализоване имовине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

16.02.2016 10:42

Ми ако мислимо да идемо у ЕУ треба да знамо да на крају ако приступимо тој унији границе су потпуно отворене за све производе из ЕУ и ми то не можемо зауставити али можемо помоћу неких мјера ублажити тај притисак као рецимо Аустрија у којој сваки трговина на својим полицама мора имати 80% производа из Аустрије, затим да се окренемо извозу у те земље ЕУ јер наше тржиште је мало а конкуренција велика и треће тражити алтернативна тржишта за наше пољопривредне и прехрамбене производе прије свега Русију, Турску и земље арапског заљева у које већ поједине прехрамбене фирме из ФБиХ извозе. Не чека нас сигурбо мед млијеко кад удјемо у ЕУ али је и то боље од садашњег стања. На крају ЕУ није само географски и економски појам то је и начин понашања, регулатива, закони и уређеност друштва а боље ће проћи онај ко буде паметнији и сналажљивији ко буде знао више узети наго што уплати у ЕУ фондове. Најбољи примјер тога је Пољска

ОДГОВОРИТЕ