Чека се оставина: Јованкина вила труне

Шта се дешава са кућом на Дедињу у којој је живјела удовица Јосипа Броза Тита? Држава тражила да суд дозволи изношење одјеће и накита да би здање могли да реновирају.

Србија 16.02.2016 | 07:03
Чека се оставина: Јованкина вила труне

Непуне три године после смрти Јованке Броз државна вила у Булевару кнеза Александра Карађорђевића, прекопута Белог двора, у којој је она живела, још стоји запечаћена и пропада. У Управи за заједничке послове републичких органа кажу: "Остаће закључана док се не заврши оставинска расправа после смрти Јованке Броз".

А ова оставина могла би да потраје, с обзиром на то да њен исход зависи и од оставинске расправе иза њеног мужа, Јосипа Броза. Титову оставину Први основни суд у Београду закључио је, после пуне 33 године, у децембру, али су сви наследници поднели жалбе на одбијајућу пресуду. Сада би о томе требало да се изјасни Апелација.

Због компликоване ситуације, Управа за заједничке послове републичких органа недавно се обратила суду.

"Поднели смо предлог Првом основном суду да се покретне ствари које су припадале Јованки Броз изместе, да бисмо могли да почнемо реновирање виле која пропада", каже за "Новости" Зоран Трнинић, директор Управе.

Према његовим речима, кућа и намештај у њој су неспорно државни, а покретности (одећа, обућа, преписка и фотографије, уља на платну, накит...) Јованкини. То, међутим, мора да констатује и судија, а одлука по предлогу Управе очекује се до краја овог месеца. Када добију "зелено светло", стручњаци ће ући у вилу и урадити пројекат реконструкције.

Кућу, иначе, и даље чува државно обезбеђење, а кроз трулу ограду види се тек понеки одшкринут прозор, да се здање ветри. Још је Титова удовица за живота тврдила да је деценијама била изложена влаги и прокишњавала. Сада је практично конзервирана, у њој су од Јованкине смрти искључени и вода и грејање.

У Управи немају одговор на питање зашто оставина толико траје, а о томе нису вољни да причају ни адвокат, ни наследници Јованке Броз. Према једној верзији, разлог је већ поменута Титова оставинска расправа, али шушка се и о неком новом наследнику бивше прве даме, који се наводно појавио ниоткуда.

Јованка Броз је преминула 20. октобра 2013. године, а као њене наследнице остале су сестре Нада и Зора. Оне су поднеле суду пописне листе са стварима које су припадале Титовој удовици. Пописне листе са оним што припада држави поднела је и државна комисија, која је набројала комаде намештаја и уметнине који су дати на коришћење супрузи маршала током 30 година њеног "привременог боравка" у овом здању. Јованка је, наиме, све време ту живела привремено, никада није добила станарско право, а и лична документа је добила тек у последњој деценији живота.

Капија виле у којој је становала Јованка Броз

ПРОПАЛИ ЗИДОВИ, ФАСАДА, СТЕПЕНИШТЕ

Процене су да кућа од преко 750 квадрата, коју је држава својевремено откупила од старог власника, будући да није имао наследнике, вреди око четири милиона евра. Њена реконструкција коштаће много, јер су зидови трошни, малтер отпада и све је пуно влаге. У експертизи, пре седам година, Грађевински факултет је оценио да је потребно хитно санирати прилазно степениште, терасе и тротоар. Грејање је уведено тек последњих година, због пропале котларнице, урађен је санитарни чвор, поправљени су ограда и кров.

Вила у Кнеза Александра Карађорђевића је, иначе, под заштитом државе и води се, упркос свом тренутном стању, као репрезентативан објекат. Када је први пут, пре десет година, Расим Љајић дошао у посету код Јованке, кућа је била под водом јер је корење околног дрвећа продрло у одводне цеви и зачепило их.

Јованка је у вилу је усељена у јулу 1980, пошто су је избацили из њеног и Титовог дома, у Ужичкој 15.

(Вечерње новости)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

блбл

16.02.2016 06:22

Срамота. Пљацка...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мустерија

16.02.2016 07:19

Продајте Баји одмах за 4 милиона, он је муштерија увијек за добру некретнину, а кредит ће рјешити за годину дана, није журба :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

16.02.2016 08:12

Питање велико дал' це му Павловиц дати "кредит" - тренутно и сам има "проблема" ß

Name

гоги

16.02.2016 14:52

Узет све сто су црвени отели народу

ОДГОВОРИТЕ