Čeka se ostavina: Jovankina vila trune

Šta se dešava sa kućom na Dedinju u kojoj je živjela udovica Josipa Broza Tita? Država tražila da sud dozvoli iznošenje odjeće i nakita da bi zdanje mogli da renoviraju.

Srbija 16.02.2016 | 07:03
Čeka se ostavina: Jovankina vila trune

Nepune tri godine posle smrti Jovanke Broz državna vila u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, prekoputa Belog dvora, u kojoj je ona živela, još stoji zapečaćena i propada. U Upravi za zajedničke poslove republičkih organa kažu: "Ostaće zaključana dok se ne završi ostavinska rasprava posle smrti Jovanke Broz".

A ova ostavina mogla bi da potraje, s obzirom na to da njen ishod zavisi i od ostavinske rasprave iza njenog muža, Josipa Broza. Titovu ostavinu Prvi osnovni sud u Beogradu zaključio je, posle pune 33 godine, u decembru, ali su svi naslednici podneli žalbe na odbijajuću presudu. Sada bi o tome trebalo da se izjasni Apelacija.

Zbog komplikovane situacije, Uprava za zajedničke poslove republičkih organa nedavno se obratila sudu.

"Podneli smo predlog Prvom osnovnom sudu da se pokretne stvari koje su pripadale Jovanki Broz izmeste, da bismo mogli da počnemo renoviranje vile koja propada", kaže za "Novosti" Zoran Trninić, direktor Uprave.

Prema njegovim rečima, kuća i nameštaj u njoj su nesporno državni, a pokretnosti (odeća, obuća, prepiska i fotografije, ulja na platnu, nakit...) Jovankini. To, međutim, mora da konstatuje i sudija, a odluka po predlogu Uprave očekuje se do kraja ovog meseca. Kada dobiju "zeleno svetlo", stručnjaci će ući u vilu i uraditi projekat rekonstrukcije.

Kuću, inače, i dalje čuva državno obezbeđenje, a kroz trulu ogradu vidi se tek poneki odškrinut prozor, da se zdanje vetri. Još je Titova udovica za života tvrdila da je decenijama bila izložena vlagi i prokišnjavala. Sada je praktično konzervirana, u njoj su od Jovankine smrti isključeni i voda i grejanje.

U Upravi nemaju odgovor na pitanje zašto ostavina toliko traje, a o tome nisu voljni da pričaju ni advokat, ni naslednici Jovanke Broz. Prema jednoj verziji, razlog je već pomenuta Titova ostavinska rasprava, ali šuška se i o nekom novom nasledniku bivše prve dame, koji se navodno pojavio niotkuda.

Jovanka Broz je preminula 20. oktobra 2013. godine, a kao njene naslednice ostale su sestre Nada i Zora. One su podnele sudu popisne liste sa stvarima koje su pripadale Titovoj udovici. Popisne liste sa onim što pripada državi podnela je i državna komisija, koja je nabrojala komade nameštaja i umetnine koji su dati na korišćenje supruzi maršala tokom 30 godina njenog "privremenog boravka" u ovom zdanju. Jovanka je, naime, sve vreme tu živela privremeno, nikada nije dobila stanarsko pravo, a i lična dokumenta je dobila tek u poslednjoj deceniji života.

Kapija vile u kojoj je stanovala Jovanka Broz

PROPALI ZIDOVI, FASADA, STEPENIŠTE

Procene su da kuća od preko 750 kvadrata, koju je država svojevremeno otkupila od starog vlasnika, budući da nije imao naslednike, vredi oko četiri miliona evra. Njena rekonstrukcija koštaće mnogo, jer su zidovi trošni, malter otpada i sve je puno vlage. U ekspertizi, pre sedam godina, Građevinski fakultet je ocenio da je potrebno hitno sanirati prilazno stepenište, terase i trotoar. Grejanje je uvedeno tek poslednjih godina, zbog propale kotlarnice, urađen je sanitarni čvor, popravljeni su ograda i krov.

Vila u Kneza Aleksandra Karađorđevića je, inače, pod zaštitom države i vodi se, uprkos svom trenutnom stanju, kao reprezentativan objekat. Kada je prvi put, pre deset godina, Rasim Ljajić došao u posetu kod Jovanke, kuća je bila pod vodom jer je korenje okolnog drveća prodrlo u odvodne cevi i začepilo ih.

Jovanka je u vilu je useljena u julu 1980, pošto su je izbacili iz njenog i Titovog doma, u Užičkoj 15.

(Večernje novosti)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

blbl

16.02.2016 06:22

Sramota. Pljacka...

ODGOVORITE
Name

Musterija

16.02.2016 07:19

Prodajte Baji odmah za 4 miliona, on je mušterija uvijek za dobru nekretninu, a kredit će rješiti za godinu dana, nije žurba :)))

ODGOVORITE
Name

ma

16.02.2016 08:12

Pitanje veliko dal' ce mu Pavlovic dati "kredit" - trenutno i sam ima "problema" ß

Name

gogi

16.02.2016 14:52

Uzet sve sto su crveni oteli narodu

ODGOVORITE