"Посебност да, никако и независност Косова"

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да Србија поштује посебност Косова, самим тим што преговара са властима у Приштини, али не признаје независност Косова.

Србија 15.02.2016 | 20:45
"Посебност да, никако и независност Косова"

"Испред мене је Устав. Знам да је председник Србије биран на Косову, али да се ингеренције Србије не простиру на целом Косову. Србија је признала посебност Косова, признајемо их чим преговарамо са њима, али није признала независност", казао је Николић у интервјуу за Прву телевизију.

Николић је казао да се он труди да не повреди Устав и да ће се Србија трудити да не промени ниједан документ који би дозволио да Косово рачуна да је независна држава.

"Косово је по Уставу саставни део Србије. По нашој жељи, по нашој вољи и очекивањима је саставни део Србије", казао је Николић.

Он је казао да верује да су грађани Србије опредељени за улазак у Европску унију, али да се ЕУ понекад понаша тако да "младе људе тера у десничарске националистичке странке које су традиционално против Уније".

"Нама референдум треба за НАТО", казао је Николић.

Упитан о споразуму који би Србија требало да потпише приликом затварања преговарачког поглавља 35 о Косову са Европском унијом, Николић је казао да се тог споразума не плаши, али да би волео да зна шта у њему пише, како би искрено могао да се изјасни о њему.

Он је казао да би волео да зна да ли тим споразумом Немачка тражи од Србије да прећутно призна Косово и дозволи му чланство у свим светским организацијама.

Упитан о промени Устава, Николић је казао да он нема ингеренције да мења устав или предлаже било који закон.

Говорећи о избегличкој кризи, Николић је казао да "Србија не може да остане земља отворених граница, ако их сви око ње затворе".


У ПУНОМ СМИСЛУ ЕВРОПСКА ЗЕМЉА

Председник Србије Томислав Николић изјавио је вечерас да је Сретењски устав из 1835. године, први корак у успостављању самосталне српске државе, а да је данашња Србија уважавана и "у пуном смислу европска земља".

Николић је на пријему поводом Дана државности казао да је Сретење више од хришћанског празника јер је тог дана 1804. године подигнут Први српски устанак, а истог датума 1835. године, донет је и први Устав модерне српске државе.

"Велике силе су се готово утркивале која ће пре да укине Сретењски устав, оцењујући га револуционарним, посебно због поглавља о општенародним правима Срба. Поносни смо што је Србија у изузетно тешким историјским околностима предњачила у примени демократских принципа. Тако је било у средњем веку, у свитање Новог доба, тако је и данас", казао је Николић у Београду.

Говорећи о Косову и Метохији, председник је рекао да Србија преговара са Албанцима са жељом да се дође до решења који ће омогућити миран живот оба народа али је и додао да "сви треба да знају и разумеју да се свога никада нећемо одрећи".

Он је упозорио на постојање дуплих стандарда и народа "који су једнаки, и оних других који су више једнаки".

Пријему у згради Председништва присуствовали су премијер Александар Вучић, министри Владе Србије, председник Републике Српске Милорад Додик, представници дипломатског кора, Војске Србије, верских заједница, јавног живота.

Извор: Бета

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

саса

15.02.2016 20:40

Мозе ли ми неко објаснти ста у правном смислу знаци ријец 'посебност' погтово ако знамо да је Косово као независну дрзаву признало преко 100 дрзава??

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

15.02.2016 20:46

Неста ми ова 'посебност' лици на оно насе "такозвана БХ", а ста смо мадсовно користили у рату 1992-95. А онда и РС постаде дио те "такозване БХ" Сада нам у РС на лицним, возацким, пасосима,,, писе "БХ" без оног 'такозвана'.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

15.02.2016 21:55

100% си у праву.Лагали нас,и даље нас лазу.Докле висе да зивимо у лазима?

Name

Бухахахаха

15.02.2016 20:52

Бухахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАБА ВАНГА

15.02.2016 21:02

СЛАБО ВЕЗЕС АКО НЕ ПОМЕТЕС.Г.ДИНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

15.02.2016 21:37

Благо дрзави која има оваквог предсједника,дипломираног цувара градског гробља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.САСА

15.02.2016 22:28

ЕВО САСА ЈА ЦУ ТИ ОБЈАСНИТИ СТА ЈЕ ТО ПОСЕБНОСТ. ТО ТИ ЈЕ ОВАЈ ГОРАНОВ КОМЕНТАТ. ВИДЈЕЦЕ ВУЦИЦ СТА ЈЕ ПОГЛАВЉЕ 35. ЈА МИСЛИМ ДА ТИ ЈЕ ЈАСНО САМО МИ ЗАО СТО И СРБИЈИ НИЈЕ ЈАСНО. УСТВАРИ НЕЦЕ НАРОДУ ДА СЕ КАЗЕ ИСТИНА У ЛИЦЕ. НЕЗАВИСНО КОСОВО=ПОСЕБНА ДРЗАВА. ПОГЛАВЉЕ 35 КАЗЕ. МОЗЕТЕ У ЕУ АЛ ЈЕДАН ЈЕ УСЛОВ!ПАМЕТНОМ ДОСТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.02.2016 03:49

Каква глупа натезања ако је за признати признати и рјесавати проблеме а не преко тога купити политицке поене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

менсо

16.02.2016 05:38

Веома једноставно.Ти господине засад призбај посебност.На лингвистима је да у рјецнику српског језика одреде да то знаци и независност.Ето врло смо близу ресења захваљујуци управо генијалном председнику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

16.02.2016 08:08

Томо они су признати и имају пасапорте,а ти дувај на празно

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕЗОЛУЦИЈА 1244!

16.02.2016 22:25

Косово је Србија И ту нема дилеме , живела В.Србија И Косово и Метохија српски Јерусалим.

ОДГОВОРИТЕ