"Posebnost da, nikako i nezavisnost Kosova"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija poštuje posebnost Kosova, samim tim što pregovara sa vlastima u Prištini, ali ne priznaje nezavisnost Kosova.

Srbija 15.02.2016 | 20:45
"Posebnost da, nikako i nezavisnost Kosova"

"Ispred mene je Ustav. Znam da je predsednik Srbije biran na Kosovu, ali da se ingerencije Srbije ne prostiru na celom Kosovu. Srbija je priznala posebnost Kosova, priznajemo ih čim pregovaramo sa njima, ali nije priznala nezavisnost", kazao je Nikolić u intervjuu za Prvu televiziju.

Nikolić je kazao da se on trudi da ne povredi Ustav i da će se Srbija truditi da ne promeni nijedan dokument koji bi dozvolio da Kosovo računa da je nezavisna država.

"Kosovo je po Ustavu sastavni deo Srbije. Po našoj želji, po našoj volji i očekivanjima je sastavni deo Srbije", kazao je Nikolić.

On je kazao da veruje da su građani Srbije opredeljeni za ulazak u Evropsku uniju, ali da se EU ponekad ponaša tako da "mlade ljude tera u desničarske nacionalističke stranke koje su tradicionalno protiv Unije".

"Nama referendum treba za NATO", kazao je Nikolić.

Upitan o sporazumu koji bi Srbija trebalo da potpiše prilikom zatvaranja pregovaračkog poglavlja 35 o Kosovu sa Evropskom unijom, Nikolić je kazao da se tog sporazuma ne plaši, ali da bi voleo da zna šta u njemu piše, kako bi iskreno mogao da se izjasni o njemu.

On je kazao da bi voleo da zna da li tim sporazumom Nemačka traži od Srbije da prećutno prizna Kosovo i dozvoli mu članstvo u svim svetskim organizacijama.

Upitan o promeni Ustava, Nikolić je kazao da on nema ingerencije da menja ustav ili predlaže bilo koji zakon.

Govoreći o izbegličkoj krizi, Nikolić je kazao da "Srbija ne može da ostane zemlja otvorenih granica, ako ih svi oko nje zatvore".


U PUNOM SMISLU EVROPSKA ZEMLjA

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da je Sretenjski ustav iz 1835. godine, prvi korak u uspostavljanju samostalne srpske države, a da je današnja Srbija uvažavana i "u punom smislu evropska zemlja".

Nikolić je na prijemu povodom Dana državnosti kazao da je Sretenje više od hrišćanskog praznika jer je tog dana 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, a istog datuma 1835. godine, donet je i prvi Ustav moderne srpske države.

"Velike sile su se gotovo utrkivale koja će pre da ukine Sretenjski ustav, ocenjujući ga revolucionarnim, posebno zbog poglavlja o opštenarodnim pravima Srba. Ponosni smo što je Srbija u izuzetno teškim istorijskim okolnostima prednjačila u primeni demokratskih principa. Tako je bilo u srednjem veku, u svitanje Novog doba, tako je i danas", kazao je Nikolić u Beogradu.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, predsednik je rekao da Srbija pregovara sa Albancima sa željom da se dođe do rešenja koji će omogućiti miran život oba naroda ali je i dodao da "svi treba da znaju i razumeju da se svoga nikada nećemo odreći".

On je upozorio na postojanje duplih standarda i naroda "koji su jednaki, i onih drugih koji su više jednaki".

Prijemu u zgradi Predsedništva prisustvovali su premijer Aleksandar Vučić, ministri Vlade Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici diplomatskog kora, Vojske Srbije, verskih zajednica, javnog života.

Izvor: Beta

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

sasa

15.02.2016 20:40

Moze li mi neko objasnti sta u pravnom smislu znaci rijec 'posebnost' pogtovo ako znamo da je Kosovo kao nezavisnu drzavu priznalo preko 100 drzava??

ODGOVORITE
Name

goran

15.02.2016 20:46

Nesta mi ova 'posebnost' lici na ono nase "takozvana BH", a sta smo madsovno koristili u ratu 1992-95. A onda i RS postade dio te "takozvane BH" Sada nam u RS na licnim, vozackim, pasosima,,, pise "BH" bez onog 'takozvana'.

ODGOVORITE
Name

Bane

15.02.2016 21:55

100% si u pravu.Lagali nas,i dalje nas lazu.Dokle vise da zivimo u lazima?

Name

Buhahahaha

15.02.2016 20:52

Buhahahahahaha

ODGOVORITE
Name

BABA VANGA

15.02.2016 21:02

SLABO VEZES AKO NE POMETES.G.DINE

ODGOVORITE
Name

zumba

15.02.2016 21:37

Blago drzavi koja ima ovakvog predsjednika,diplomiranog cuvara gradskog groblja.

ODGOVORITE
Name

re.SASA

15.02.2016 22:28

EVO SASA JA CU TI OBJASNITI STA JE TO POSEBNOST. TO TI JE OVAJ GORANOV KOMENTAT. VIDJECE VUCIC STA JE POGLAVLJE 35. JA MISLIM DA TI JE JASNO SAMO MI ZAO STO I SRBIJI NIJE JASNO. USTVARI NECE NARODU DA SE KAZE ISTINA U LICE. NEZAVISNO KOSOVO=POSEBNA DRZAVA. POGLAVLJE 35 KAZE. MOZETE U EU AL JEDAN JE USLOV!PAMETNOM DOSTA

ODGOVORITE
Name

borac

16.02.2016 03:49

Kakva glupa natezanja ako je za priznati priznati i rjesavati probleme a ne preko toga kupiti politicke poene.

ODGOVORITE
Name

menso

16.02.2016 05:38

Veoma jednostavno.Ti gospodine zasad prizbaj posebnost.Na lingvistima je da u rjecniku srpskog jezika odrede da to znaci i nezavisnost.Eto vrlo smo blizu resenja zahvaljujuci upravo genijalnom predsedniku.

ODGOVORITE
Name

Pasha

16.02.2016 08:08

Tomo oni su priznati i imaju pasaporte,a ti duvaj na prazno

ODGOVORITE
Name

REZOLUCIJA 1244!

16.02.2016 22:25

Kosovo je Srbija I tu nema dileme , živela V.Srbija I Kosovo i Metohija srpski Jerusalim.

ODGOVORITE