Анализа - видео: Кројф, ипак, није измислио "онај" пенал...!

Спектакуларна акција "из пенала" који је извео Лионел Меси, а завршио је Луис Суарез, готово све је асоцирала на потез Јохана Кројфа из осамдесетих година прошлог века. Испоставило се да га он није измислио...

Фудбал 18.02.2016 | 00:00
Анализа - видео: Кројф, ипак, није измислио "онај" пенал...!

Јохан Кројф је један од фудбалера који је оставио највећи број "изума" у фудбалу.

Дубок траг градио је сјајним играма у Ајаксу и Барселони, да би своје форе у ветеранским данима продавао и у Лос Анђелесу, Вашингтону и Фејенорду.

И то нам је било мало, јер и да и сада у 68-ој години изађе на терен - "патентирао" би нешто ново.

Осим што је директан кривац за то што је Барселона постала то што јесте данас, пре свега имао је велики утицај на игру и омладинску школу, фудбалу је оставио и неке дриблинге.

Многи и не знају да када то ураде на терену да су "преписали" од Кројфа, али је бар један понео његово име. Чувени окрет када је на Светском првенству 1974. године окренуо једног швеђанина сада користе сви, па и голман Мануел Нојер.

Дуго се мислило и да је фудбалу у "аманет" оставио и ризично извођење пенала које је синоћ поновио Лионел Меси, у сарадњи са Луисом Суарезом.

Поента је да се играч који изводи једанаестерац јако залети, а потом само гурне лопту напред и у страну, а да њу потом натрчи саиграч и матира голмана. На прву лопту делује једноставно, али многи су се опекли...

Сви су помислили да је Лионел Меси овим потезом на мечу против Селте желео да пружи подршку Јохану Кројфу, за кога се мислило да је измислио овај потез, који се тренутно бори са канцером. Међутим, испоставило се да није Кројф "то" први урадио.

Кројф и Јеспер Олсен су ово извели ово у дресу Ајакса у децембру 1982. године против Хелмонд Спорта, али постоје "трагови" да нису они пионири оваког ризичног извођења пенала.

Да чувени Холанђанин није "крадљивац" говори и то да је више пута у каријери, када би био упитан за овај начин извођења пенал, казао да не жели заслуге за то јер је чуо од некога да је већ то неко пробао и да им је успело...

Интернетом се брзо проширила прича да су у суседној Белгији прву овакву "фору продали" легендарни Рик Копенс и Андре Питерс у оквиру квалификација за Светско првенство у Шведској и то против репрезентације Исланда (8:3) . Јун 1957...

Међутим, испоставило се да су месец дана раније ту исту фору "продали", и то успешно, Северни Ирци!

"Фору са креча" продали су Дани Бланчфалуер и Џими Мекелрој у мају 1957. Блачфлауер је пришао лопти и само је мало гурнуо у простор, а потом је његов саиграч натрчао и савладао португалског голмана који је био у чуду.

"Судија није знао шта да ради. Публика није знала шта да мисли. Никада то нису видели!", казао је Бланчфлауер годинама после овог пенала.

Они су ту утакмицу 1. маја 1957. године против Португала добили 3:0, а такође су одлично прошли у тим квалификацијама пошто су обезбедили и прво учешће на Светским првенствима (у Шведској) на коме су стигли до четвртфинала.

Контроверза око пенала Лионела Месија, који је рећи ће статистика - промашио, првобитно се тицала тога да ли је уопште то "легално" урадити на утакмици и да ли је судија требало да поништи пенал. С обзиром да је лопта после контакта са Месијем кренула "напред", значи да је пенал исправно изведен, али је спорно то да ли је Луис Суарез раније улетео у казнени простор.

Уместо тога контроверза око пенала се пренела на то ко је први употребио овај потез, а с обзиром да су нам једини доказни материјал видео снимци старих утакмица, ко може да гарантује да се неко није поиграо на овај начин и пре него што је постојала камера.

Овакви потези остају упамћени када се десе на значајним утакмицама и "зачине" фудбал, па је скоро сигурно да док је прилазио лопти Лионел Меси није размишљао ни о Северним Ирцима, а нити о мечу Белгије против Исланда.

Мислио је о Кројфу...

П.С. Да ли примећујете колико се ређе спомињу фудбалери који су реализовали тај пенал, а не они који су га "промашили"?

Коментари / 0

Оставите коментар