Analiza - video: Krojf, ipak, nije izmislio "onaj" penal...!

Spektakularna akcija "iz penala" koji je izveo Lionel Mesi, a završio je Luis Suarez, gotovo sve je asocirala na potez Johana Krojfa iz osamdesetih godina prošlog veka. Ispostavilo se da ga on nije izmislio...

Fudbal 18.02.2016 | 00:00
Analiza - video: Krojf, ipak, nije izmislio "onaj" penal...!

Johan Krojf je jedan od fudbalera koji je ostavio najveći broj "izuma" u fudbalu.

Dubok trag gradio je sjajnim igrama u Ajaksu i Barseloni, da bi svoje fore u veteranskim danima prodavao i u Los Anđelesu, Vašingtonu i Fejenordu.

I to nam je bilo malo, jer i da i sada u 68-oj godini izađe na teren - "patentirao" bi nešto novo.

Osim što je direktan krivac za to što je Barselona postala to što jeste danas, pre svega imao je veliki uticaj na igru i omladinsku školu, fudbalu je ostavio i neke driblinge.

Mnogi i ne znaju da kada to urade na terenu da su "prepisali" od Krojfa, ali je bar jedan poneo njegovo ime. Čuveni okret kada je na Svetskom prvenstvu 1974. godine okrenuo jednog šveđanina sada koriste svi, pa i golman Manuel Nojer.

Dugo se mislilo i da je fudbalu u "amanet" ostavio i rizično izvođenje penala koje je sinoć ponovio Lionel Mesi, u saradnji sa Luisom Suarezom.

Poenta je da se igrač koji izvodi jedanaesterac jako zaleti, a potom samo gurne loptu napred i u stranu, a da nju potom natrči saigrač i matira golmana. Na prvu loptu deluje jednostavno, ali mnogi su se opekli...

Svi su pomislili da je Lionel Mesi ovim potezom na meču protiv Selte želeo da pruži podršku Johanu Krojfu, za koga se mislilo da je izmislio ovaj potez, koji se trenutno bori sa kancerom. Međutim, ispostavilo se da nije Krojf "to" prvi uradio.

Krojf i Jesper Olsen su ovo izveli ovo u dresu Ajaksa u decembru 1982. godine protiv Helmond Sporta, ali postoje "tragovi" da nisu oni pioniri ovakog rizičnog izvođenja penala.

Da čuveni Holanđanin nije "kradljivac" govori i to da je više puta u karijeri, kada bi bio upitan za ovaj način izvođenja penal, kazao da ne želi zasluge za to jer je čuo od nekoga da je već to neko probao i da im je uspelo...

Internetom se brzo proširila priča da su u susednoj Belgiji prvu ovakvu "foru prodali" legendarni Rik Kopens i Andre Piters u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Švedskoj i to protiv reprezentacije Islanda (8:3) . Jun 1957...

Međutim, ispostavilo se da su mesec dana ranije tu istu foru "prodali", i to uspešno, Severni Irci!

"Foru sa kreča" prodali su Dani Blančfaluer i Džimi Mekelroj u maju 1957. Blačflauer je prišao lopti i samo je malo gurnuo u prostor, a potom je njegov saigrač natrčao i savladao portugalskog golmana koji je bio u čudu.

"Sudija nije znao šta da radi. Publika nije znala šta da misli. Nikada to nisu videli!", kazao je Blančflauer godinama posle ovog penala.

Oni su tu utakmicu 1. maja 1957. godine protiv Portugala dobili 3:0, a takođe su odlično prošli u tim kvalifikacijama pošto su obezbedili i prvo učešće na Svetskim prvenstvima (u Švedskoj) na kome su stigli do četvrtfinala.

Kontroverza oko penala Lionela Mesija, koji je reći će statistika - promašio, prvobitno se ticala toga da li je uopšte to "legalno" uraditi na utakmici i da li je sudija trebalo da poništi penal. S obzirom da je lopta posle kontakta sa Mesijem krenula "napred", znači da je penal ispravno izveden, ali je sporno to da li je Luis Suarez ranije uleteo u kazneni prostor.

Umesto toga kontroverza oko penala se prenela na to ko je prvi upotrebio ovaj potez, a s obzirom da su nam jedini dokazni materijal video snimci starih utakmica, ko može da garantuje da se neko nije poigrao na ovaj način i pre nego što je postojala kamera.

Ovakvi potezi ostaju upamćeni kada se dese na značajnim utakmicama i "začine" fudbal, pa je skoro sigurno da dok je prilazio lopti Lionel Mesi nije razmišljao ni o Severnim Ircima, a niti o meču Belgije protiv Islanda.

Mislio je o Krojfu...

P.S. Da li primećujete koliko se ređe spominju fudbaleri koji su realizovali taj penal, a ne oni koji su ga "promašili"?

Komentari / 0

Ostavite komentar