Анализа: Какво је суђење у Премијер лиги?!

После сваког кола иста прича. Велики број контроверзних судијских одлука након кога "брује" менаџери малих, али и великих клубова. Да ли су судије најслабија карика Премијер лиге?

Фудбал 16.02.2016 | 23:30
Анализа: Какво је суђење у Премијер лиги?!

Премијер лига је своју експанзију доживела у претходних 15-ак година када су клубови почели да са свих крајева света доводе појачања. Број странаца у Премијер лиги је из године у годину све већи, иако ове доминирају енглески фудбалери, али је квалитет суђења на исподпросечном нивоу.

У томе ће се сложити навијачи ових клубова, играчи и менаџери, а вероватно ће то и челници ове лиге помислити, али неће на глас то изговорити. У шали неки кажу да је једино решење да Премијер лиге подигне квалитет суђења то да "увози и суђење".

Шалу на страну, два велика дербија која су се играла у недељу у себи су имала приличан број контроверзних одлука.
Играли су се мечеви који би могли да одлуче ко ће бити наредни првак Премијер лиге, али да није било преокрета у последњим минутима, вероватно бисмо после ових утакмица једино причали о одлукама које су судије донеле.

На мечу Лестера и Арсенала прво је досуђен контроверзан пенал над Вардијем, потом су играчи Лестера тражили пенал и за фаул над Махрезом, да би се потом "воденица" окренула јер су "лисице" потом биле на незадовољнијој страни када је искључен њихов Дани Симпсон.

Кажу, престрог је био Мартин Еткинсон.

О њему су драгоцене минуте после меча "потрошили" Арсен Венгер, али и Клаудио Ранијери, па се може рећи да су око једне ствари били сложни - суђење је било лоше.

"Пре Лестеровог гола фаулиран је наш играч Месут Озил, а чини се да је пенал престрого досуђен. Мораћу да погледам снимак, али не чини се да је био пенал", навео је француски менаџер.

Италијан је "узвратио" овако...

"Не знам да ли би у нормалној утакмици она два фаула била за жуте картоне, односно за црвени Денију Симпсону. То су били нормални прекршаји, нису били за жуте картоне. Мислим да је судија био престрог према нама. Да је било 11 против 11, сигуран сам да бисмо победили. Утакмица је била пуна фаулова и зашто искључити играча", рекао је Клаудио Ранијери након пораза његовог тима.

Али, то није све о суђењу у недељу!

Астон Вила Ремија Гарда је изгубила 6:0 од Ливерпула, па није имао шта да се жали, док је Тотенхем у узбудљивој утакмици савладао директног конкурента Манчестер сити 2:1. Контроверзан је био досуђени пенал због играња руком Рахима Стерлинга, након кога су "певци" повели...

Пелегрини је био љут на судију Марка Клатенбурга!

"Судија је желео да покаже пенал и показао га је. Одлука је апсолутно погрешна, јер је лопта погодила Стерлинга у леђа, па у лакат. Он није чак ни видео лопту. То је исти судија који нам у првом мечу против Тотенхема није признао два гола због офсајда, када смо изгубили 4:1. То је тренутак који је одлучио утакмицу", рекао је Пелегрини.

Менаџер Тотенхема Маурисио Покетино је мирно ћутао...

"Нисам видео шта се десило са места на коме сам стајао. Понекад се такве ствари дешавају у фудбалу. Некад вам иде на руку, а некада против".

Доћи ће и дан, и већ их је било, када ће и његов Тотенхем бити тим који је био "лошије среће" у судијским одлукама и вероватно ће и он причати о томе. Вероватно не тако стасно као Жозе Мурињо, који је судије оптужио да директно покушавају да оштете његов бивши клуб Челси...

Проблем са Мартином Еткинсоном и Марком Клатенбургом је и то што су они једни од најбољих судија које Премијер лига има, што говори и то да су добили прилику да суде овако два велика меча, па је право питање - како поправити ову ситуацију?

Да ли су премијерлигашки менаџери превише размажени и сваку "минималну" штету покушавају да представе као велику и да им то буде алиби за пораз? Или су заиста судије најслабија карика Премијер лиге? Пишите нам у коментарима....

ПЕНАЛИ
Ове сезоне у Премијер лиги (26. кола) судије су на "белу тачку" показале 62 пута. Највише пенала је досуђено за Лестер - 10.

Коментари / 0

Оставите коментар