Analiza: Kakvo je suđenje u Premijer ligi?!

Posle svakog kola ista priča. Veliki broj kontroverznih sudijskih odluka nakon koga "bruje" menadžeri malih, ali i velikih klubova. Da li su sudije najslabija karika Premijer lige?

Fudbal 16.02.2016 | 23:30
Analiza: Kakvo je suđenje u Premijer ligi?!

Premijer liga je svoju ekspanziju doživela u prethodnih 15-ak godina kada su klubovi počeli da sa svih krajeva sveta dovode pojačanja. Broj stranaca u Premijer ligi je iz godine u godinu sve veći, iako ove dominiraju engleski fudbaleri, ali je kvalitet suđenja na ispodprosečnom nivou.

U tome će se složiti navijači ovih klubova, igrači i menadžeri, a verovatno će to i čelnici ove lige pomisliti, ali neće na glas to izgovoriti. U šali neki kažu da je jedino rešenje da Premijer lige podigne kvalitet suđenja to da "uvozi i suđenje".

Šalu na stranu, dva velika derbija koja su se igrala u nedelju u sebi su imala priličan broj kontroverznih odluka.
Igrali su se mečevi koji bi mogli da odluče ko će biti naredni prvak Premijer lige, ali da nije bilo preokreta u poslednjim minutima, verovatno bismo posle ovih utakmica jedino pričali o odlukama koje su sudije donele.

Na meču Lestera i Arsenala prvo je dosuđen kontroverzan penal nad Vardijem, potom su igrači Lestera tražili penal i za faul nad Mahrezom, da bi se potom "vodenica" okrenula jer su "lisice" potom bile na nezadovoljnijoj strani kada je isključen njihov Dani Simpson.

Kažu, prestrog je bio Martin Etkinson.

O njemu su dragocene minute posle meča "potrošili" Arsen Venger, ali i Klaudio Ranijeri, pa se može reći da su oko jedne stvari bili složni - suđenje je bilo loše.

"Pre Lesterovog gola fauliran je naš igrač Mesut Ozil, a čini se da je penal prestrogo dosuđen. Moraću da pogledam snimak, ali ne čini se da je bio penal", naveo je francuski menadžer.

Italijan je "uzvratio" ovako...

"Ne znam da li bi u normalnoj utakmici ona dva faula bila za žute kartone, odnosno za crveni Deniju Simpsonu. To su bili normalni prekršaji, nisu bili za žute kartone. Mislim da je sudija bio prestrog prema nama. Da je bilo 11 protiv 11, siguran sam da bismo pobedili. Utakmica je bila puna faulova i zašto isključiti igrača", rekao je Klaudio Ranijeri nakon poraza njegovog tima.

Ali, to nije sve o suđenju u nedelju!

Aston Vila Remija Garda je izgubila 6:0 od Liverpula, pa nije imao šta da se žali, dok je Totenhem u uzbudljivoj utakmici savladao direktnog konkurenta Mančester siti 2:1. Kontroverzan je bio dosuđeni penal zbog igranja rukom Rahima Sterlinga, nakon koga su "pevci" poveli...

Pelegrini je bio ljut na sudiju Marka Klatenburga!

"Sudija je želeo da pokaže penal i pokazao ga je. Odluka je apsolutno pogrešna, jer je lopta pogodila Sterlinga u leđa, pa u lakat. On nije čak ni video loptu. To je isti sudija koji nam u prvom meču protiv Totenhema nije priznao dva gola zbog ofsajda, kada smo izgubili 4:1. To je trenutak koji je odlučio utakmicu", rekao je Pelegrini.

Menadžer Totenhema Maurisio Poketino je mirno ćutao...

"Nisam video šta se desilo sa mesta na kome sam stajao. Ponekad se takve stvari dešavaju u fudbalu. Nekad vam ide na ruku, a nekada protiv".

Doći će i dan, i već ih je bilo, kada će i njegov Totenhem biti tim koji je bio "lošije sreće" u sudijskim odlukama i verovatno će i on pričati o tome. Verovatno ne tako stasno kao Žoze Murinjo, koji je sudije optužio da direktno pokušavaju da oštete njegov bivši klub Čelsi...

Problem sa Martinom Etkinsonom i Markom Klatenburgom je i to što su oni jedni od najboljih sudija koje Premijer liga ima, što govori i to da su dobili priliku da sude ovako dva velika meča, pa je pravo pitanje - kako popraviti ovu situaciju?

Da li su premijerligaški menadžeri previše razmaženi i svaku "minimalnu" štetu pokušavaju da predstave kao veliku i da im to bude alibi za poraz? Ili su zaista sudije najslabija karika Premijer lige? Pišite nam u komentarima....

PENALI
Ove sezone u Premijer ligi (26. kola) sudije su na "belu tačku" pokazale 62 puta. Najviše penala je dosuđeno za Lester - 10.

Komentari / 0

Ostavite komentar