Преминуо оснивач Радио Подриња

Мирослав Југовић (86), вишегодишњи главни и одговорни уредник и директор Радио Подриња у Лозници, оснивач тог медија давне 1965 године, када је, после Радио Београда и Радио Ниша, постао трећи електронски медиј у Србији, преминуо је јутрос у Лозници.

Србија 15.02.2016 | 17:55
Преминуо оснивач Радио Подриња

Југовић је оставио значајан белег новинарству, не само Подрињу и Колубари, и као новинар, и уредник, и директор. У време најтврђег комунизма, кад су сви уредници преслушавали информативне емисије пре емитовања, овај медијски радник то није чинио, јер је веровао у уреднике и новинаре са којима је радио.

Као личност од интегритета у крају, али и Србији, увек је знао да стане уз новинара који се нађе на удару не само локалних моћника. И увек су његова "леђа" била довољна јако, снажна и истрајна да новинарима буде много, много више од уредника или директора.

Свестрано образован, врхунски професионалан, занатски поткован, како се каже у народу од "а" до "ш", Мирослав, или Југ како су га једноставно звале и старије и млађе колеге, од Радио Подриња је са колегама створио медиј који се и далеко чуо и у који се веровало кад је реч о информативном програму, а забавно-рекреативни програм прелазио је не само границе тадашње СФРЈ и то путем средњеталасних предајника.

Добитник је мноштва новинарских и друштвених признања, али од свега му је најдраже било што његова "чељад" из Радио Подриња, али и слушаоци, на улици или на другом месту, кад га виде с радошћу му се јављају и поздрављају га.

Био је господин у новинарству, који се борио да статус новинара буде за поштовање и углед у друштву што му је полазило за руком, али је, у међувремену, када је деведесетих отишао у пензију, све кренуло наопако, што траје до данашњих дана.

Пре уласка у новинарство, Мирослав Југовић био је угледан просветни радник службујући од Космета до Мачве, после чега се вратио у свој Јадар, родни крај, који ће га, с разлогом, памтити као једну од најистакнутих личности.

Остаће, поред осталог, забележено да је у време његовог "уредниковања", Радио Подриње преко удружених радио станица Србије јавило да је преминуо наш нобеловац Иво Андрић."Централни" медији ту вест су прећуткивали док не прође сахрана "важног друга", да не би била у сенци Иве Андрића.

В.Митрић

Коментари / 0

Оставите коментар