Preminuo osnivač Radio Podrinja

Miroslav Jugović (86), višegodišnji glavni i odgovorni urednik i direktor Radio Podrinja u Loznici, osnivač tog medija davne 1965 godine, kada je, posle Radio Beograda i Radio Niša, postao treći elektronski medij u Srbiji, preminuo je jutros u Loznici.

Srbija 15.02.2016 | 17:55
Preminuo osnivač Radio Podrinja

Jugović je ostavio značajan beleg novinarstvu, ne samo Podrinju i Kolubari, i kao novinar, i urednik, i direktor. U vreme najtvrđeg komunizma, kad su svi urednici preslušavali informativne emisije pre emitovanja, ovaj medijski radnik to nije činio, jer je verovao u urednike i novinare sa kojima je radio.

Kao ličnost od integriteta u kraju, ali i Srbiji, uvek je znao da stane uz novinara koji se nađe na udaru ne samo lokalnih moćnika. I uvek su njegova "leđa" bila dovoljna jako, snažna i istrajna da novinarima bude mnogo, mnogo više od urednika ili direktora.

Svestrano obrazovan, vrhunski profesionalan, zanatski potkovan, kako se kaže u narodu od "a" do "š", Miroslav, ili Jug kako su ga jednostavno zvale i starije i mlađe kolege, od Radio Podrinja je sa kolegama stvorio medij koji se i daleko čuo i u koji se verovalo kad je reč o informativnom programu, a zabavno-rekreativni program prelazio je ne samo granice tadašnje SFRJ i to putem srednjetalasnih predajnika.

Dobitnik je mnoštva novinarskih i društvenih priznanja, ali od svega mu je najdraže bilo što njegova "čeljad" iz Radio Podrinja, ali i slušaoci, na ulici ili na drugom mestu, kad ga vide s radošću mu se javljaju i pozdravljaju ga.

Bio je gospodin u novinarstvu, koji se borio da status novinara bude za poštovanje i ugled u društvu što mu je polazilo za rukom, ali je, u međuvremenu, kada je devedesetih otišao u penziju, sve krenulo naopako, što traje do današnjih dana.

Pre ulaska u novinarstvo, Miroslav Jugović bio je ugledan prosvetni radnik službujući od Kosmeta do Mačve, posle čega se vratio u svoj Jadar, rodni kraj, koji će ga, s razlogom, pamtiti kao jednu od najistaknutih ličnosti.

Ostaće, pored ostalog, zabeleženo da je u vreme njegovog "urednikovanja", Radio Podrinje preko udruženih radio stanica Srbije javilo da je preminuo naš nobelovac Ivo Andrić."Centralni" mediji tu vest su prećutkivali dok ne prođe sahrana "važnog druga", da ne bi bila u senci Ive Andrića.

V.Mitrić

Komentari / 0

Ostavite komentar