"Гријешио сам у Партизану... Али сам морално чист!"

Душко Вујошевић у ексклузивном интервју за "Вечерње новости" причао о Лиможу, црно-белима, Џикићу, Црвеној звезди...

Кошарка 16.02.2016 | 23:45
"Гријешио сам у Партизану... Али сам морално чист!"

Душко Вујошевић за кратко време је освојио Лимож. Покренуо је тим из сивила, унео нову енергију, што је брзо дало резултате. У домаћем шампионату почели су да нижу победе, док су се у Еврокупу домогли топ 16 фазе.

"Покушавам да што пре поставим систем у екипи која је била доста запуштена. Смена тренера је већ нешто што покреће тим а и играчи су сигурно били мотивисани да се докажу. Појавила се и срећа, која је у спорту обично нечим заслужена. Све се поклопило. Кренуло је добро и сад то треба одржавати", објаснио је у интервјуу за "Вечерње новости" Вујошевић.

Без обзира што не зна језик, светсан је да његова екипа нема радне навике, не познаје ривале у француском шампионату, Вујошевић верује у успех.

"Моје амбиције су велике. Ако нешто мислиш да можеш да урадиш, онда си, у принципу, у стању да то и оствариш. Мислим да можемо да вратимо Лимож на стазе тријумфа".

Трофејни стручњак не крије да је било веома тешко радити у Партизану без плате, а додатно оптерећење било је тренирати играче који нису плаћени.

"Није живот једносмерна улица. Постоји реципроцитет узимања и давања, љубави и мржње. Паметан човек осети шта је испод површине", рекао је Вујошевић и још једном поновио да из Партизана није отишао безболно.

"Појединци у клубу правили су пропаганду да би оправдали своје поступке. Знао сам ка ком крају то воси, колику ћу цену да платим и ко ће бити извршиоци – људи за које сам се борио и за које сам подметао леђа. Једноставно, нисам више имао снаге да то подносим. Све је то било и питање смисла. Против мене је вођења кампања, изазвана тиме што сам покушао да браним право Партизана на часну егзистенцију и равноправан третман, што сам указивао на немале неправилности оног дела државног апарата који би требало да води рачуна о спорту и оних којима то није посао, али се тиме баве. Због свега изазвао сам снажна непријатељства према себи. Зна се у београду зашто сам отишао. И док сам био тренер причао сам шта се дешава у клубу и око њега, дајући другима прилику да реагују. Нека неке ствари, за сада, остану ковертиране", нагласио је бивши стратег Партизана и додао да се политика меша "и то много" у спорт у Србији.

Вујошевић је рекао и да када се "све сабере и одузме" у Партизану је било и много лепо и много тешко, али да када подвуче црту ништа не би мењао.

"Како би то рекао један од мојих омиљених глумаца Беким Фехмиу – било је блиставо и страшно".

"Сигурно је било грешака, али знам и да сам из Партизана отишао морално чист. Није било трулих компромиса и корумпираности. Код мог омиљеног писца Данила Киша има она реченица 'Не дајте ме пасјим синовима, Борисе Давидовичу', и ја се нисам дао. Грешака је било, ситних, а великих , људских, моралних – није".

Вујошевић је рекао да кад год има прилику прати утакмице Партизана, као и да није било лако пратити борбу црно-белих за опстанак.

"Ипак, није стављена тачка на црно-бели свет", јасно је нагласио Вујошевић и додао:

"Мој проблем јесте што сам пупчаном врпцом везан за Партизан, Долазак у Лимож је у том смислу можда лековит, јер имам толико обавеза да не могу да се бавим другим стварима", напоменуо је бивши тренер клуба из Хумске и оставио простора да се једном врати у свој стари клуб.

"Можда једног дана, у некој другој улози".

Дуле је рекао да му је много лакше на новом послу било то што су у екипи играчи које је познавао од раније, лео вестерман и Бо Мекејлеб, "ратни другови", како их назива, али да су га и остали првотимци добро примили.

"Добро су ме примили играчи, иако сам у суштини строг тренер. Имам и лоше особине, Псовач сам, емотиван, некад нервозан и импулсиван... Али заиста волим своје играче", навео је Вујошевић и истакао да би, када би му се пружила прилика да доведе неког из Партизана, то био Вања Маринковић.

"Одличан је момак и велики потенцијал", прокоментарисао је.

Вујошевић који кубури са добијањем лиценце каже да ће и тај проблем бити ускоро решен.

"Близу смо тога да добијем лиценцу. Синдикат тренера има своје интересе, и то је нормално, али се надам да ми то неће још дуго правити проблем".

О ЏИКИЋУ
Вујошевић је открио да се није чуо са новим тренером Партизана и својим ђаком Александром Џикићем. "Нисам се чуо, јер ме није звао". На питање да ли би му дао неки савет као искуснији тренер, Вујошевић је остао недоречен. "Знам да је писмен тренер, који добро познаје кошарку, има довољно искуства и у стању је да сам брине о себи и тиму који води".

О ЗВЕЗДИ
"Добри су, играју пристојно. Постали су озбиљан систем, немју материјалних проблема. Када им треба играч, они га доведу. Кад се неко повреди, дође други. Материјална средства, која уопште нису сразмерна ситуацији у којој се налазе други клубови и целокупно друштво, нису бачена на терену. Добро раде свој посао и добро су организован клуб. Не могу да кажем да сам превише срећан због тога и да уживам у томе, али то мора да се призна. Више бих волео да се то догађа Партизану".

Коментари / 0

Оставите коментар