"Griješio sam u Partizanu... Ali sam moralno čist!"

Duško Vujošević u ekskluzivnom intervju za "Večernje novosti" pričao o Limožu, crno-belima, Džikiću, Crvenoj zvezdi...

Košarka 16.02.2016 | 23:45
"Griješio sam u Partizanu... Ali sam moralno čist!"

Duško Vujošević za kratko vreme je osvojio Limož. Pokrenuo je tim iz sivila, uneo novu energiju, što je brzo dalo rezultate. U domaćem šampionatu počeli su da nižu pobede, dok su se u Evrokupu domogli top 16 faze.

"Pokušavam da što pre postavim sistem u ekipi koja je bila dosta zapuštena. Smena trenera je već nešto što pokreće tim a i igrači su sigurno bili motivisani da se dokažu. Pojavila se i sreća, koja je u sportu obično nečim zaslužena. Sve se poklopilo. Krenulo je dobro i sad to treba održavati", objasnio je u intervjuu za "Večernje novosti" Vujošević.

Bez obzira što ne zna jezik, svetsan je da njegova ekipa nema radne navike, ne poznaje rivale u francuskom šampionatu, Vujošević veruje u uspeh.

"Moje ambicije su velike. Ako nešto misliš da možeš da uradiš, onda si, u principu, u stanju da to i ostvariš. Mislim da možemo da vratimo Limož na staze trijumfa".

Trofejni stručnjak ne krije da je bilo veoma teško raditi u Partizanu bez plate, a dodatno opterećenje bilo je trenirati igrače koji nisu plaćeni.

"Nije život jednosmerna ulica. Postoji reciprocitet uzimanja i davanja, ljubavi i mržnje. Pametan čovek oseti šta je ispod površine", rekao je Vujošević i još jednom ponovio da iz Partizana nije otišao bezbolno.

"Pojedinci u klubu pravili su propagandu da bi opravdali svoje postupke. Znao sam ka kom kraju to vosi, koliku ću cenu da platim i ko će biti izvršioci – ljudi za koje sam se borio i za koje sam podmetao leđa. Jednostavno, nisam više imao snage da to podnosim. Sve je to bilo i pitanje smisla. Protiv mene je vođenja kampanja, izazvana time što sam pokušao da branim pravo Partizana na časnu egzistenciju i ravnopravan tretman, što sam ukazivao na nemale nepravilnosti onog dela državnog aparata koji bi trebalo da vodi računa o sportu i onih kojima to nije posao, ali se time bave. Zbog svega izazvao sam snažna neprijateljstva prema sebi. Zna se u beogradu zašto sam otišao. I dok sam bio trener pričao sam šta se dešava u klubu i oko njega, dajući drugima priliku da reaguju. Neka neke stvari, za sada, ostanu kovertirane", naglasio je bivši strateg Partizana i dodao da se politika meša "i to mnogo" u sport u Srbiji.

Vujošević je rekao i da kada se "sve sabere i oduzme" u Partizanu je bilo i mnogo lepo i mnogo teško, ali da kada podvuče crtu ništa ne bi menjao.

"Kako bi to rekao jedan od mojih omiljenih glumaca Bekim Fehmiu – bilo je blistavo i strašno".

"Sigurno je bilo grešaka, ali znam i da sam iz Partizana otišao moralno čist. Nije bilo trulih kompromisa i korumpiranosti. Kod mog omiljenog pisca Danila Kiša ima ona rečenica 'Ne dajte me pasjim sinovima, Borise Davidoviču', i ja se nisam dao. Grešaka je bilo, sitnih, a velikih , ljudskih, moralnih – nije".

Vujošević je rekao da kad god ima priliku prati utakmice Partizana, kao i da nije bilo lako pratiti borbu crno-belih za opstanak.

"Ipak, nije stavljena tačka na crno-beli svet", jasno je naglasio Vujošević i dodao:

"Moj problem jeste što sam pupčanom vrpcom vezan za Partizan, Dolazak u Limož je u tom smislu možda lekovit, jer imam toliko obaveza da ne mogu da se bavim drugim stvarima", napomenuo je bivši trener kluba iz Humske i ostavio prostora da se jednom vrati u svoj stari klub.

"Možda jednog dana, u nekoj drugoj ulozi".

Dule je rekao da mu je mnogo lakše na novom poslu bilo to što su u ekipi igrači koje je poznavao od ranije, leo vesterman i Bo Mekejleb, "ratni drugovi", kako ih naziva, ali da su ga i ostali prvotimci dobro primili.

"Dobro su me primili igrači, iako sam u suštini strog trener. Imam i loše osobine, Psovač sam, emotivan, nekad nervozan i impulsivan... Ali zaista volim svoje igrače", naveo je Vujošević i istakao da bi, kada bi mu se pružila prilika da dovede nekog iz Partizana, to bio Vanja Marinković.

"Odličan je momak i veliki potencijal", prokomentarisao je.

Vujošević koji kuburi sa dobijanjem licence kaže da će i taj problem biti uskoro rešen.

"Blizu smo toga da dobijem licencu. Sindikat trenera ima svoje interese, i to je normalno, ali se nadam da mi to neće još dugo praviti problem".

O DŽIKIĆU
Vujošević je otkrio da se nije čuo sa novim trenerom Partizana i svojim đakom Aleksandrom Džikićem. "Nisam se čuo, jer me nije zvao". Na pitanje da li bi mu dao neki savet kao iskusniji trener, Vujošević je ostao nedorečen. "Znam da je pismen trener, koji dobro poznaje košarku, ima dovoljno iskustva i u stanju je da sam brine o sebi i timu koji vodi".

O ZVEZDI
"Dobri su, igraju pristojno. Postali su ozbiljan sistem, nemju materijalnih problema. Kada im treba igrač, oni ga dovedu. Kad se neko povredi, dođe drugi. Materijalna sredstva, koja uopšte nisu srazmerna situaciji u kojoj se nalaze drugi klubovi i celokupno društvo, nisu bačena na terenu. Dobro rade svoj posao i dobro su organizovan klub. Ne mogu da kažem da sam previše srećan zbog toga i da uživam u tome, ali to mora da se prizna. Više bih voleo da se to događa Partizanu".

Komentari / 0

Ostavite komentar