Салама јефтинија од тјестенине?

Килограм саламе може да се купи по цијени већ од 2,80 КМ. За исту количину тјестенине, по званичним подацима, потребно је издвојити 2,99 марака.

Република Српска 15.02.2016 | 15:13
Салама јефтинија од тјестенине?

Да парадокс буде већи, брашно, основна сировина за макароне или резанце, кошта једну марку по килограму, а ниједна врста меса, од којег би, бар како вјерујемо, требало да се праве паризери или виршле, није јефтинија од 4,70 КМ, колико, по подацима Агенције за статистику БиХ, кошта пилетина.

Уједно, живинари се јадају да неки домаћи месопрерађивачи немају ни властити тов, ни клаоницу, већ се ослањају само на увоз сировина. Како је то могуће? Они који се баве контролом квалитета тврде да се не трујемо, нутриционисти узвраћају да то није тачно, пољопривредници упозоравају да једемо месне отпатке, а потрошачи су, логично, приморани да купују у складу са својим финансијским могућностима.

Огорчени су због овакве ситуације домаћи фармери, који истичу да нам прерађивачи пакују "најобичније смеће, односно увозни отпад".

"Што по Европи има смећа - то се овдје увози, пакује и наш народ то једе. А код нас је криза таква да само цијена продаје производ. Потрошачи треба да купују само од провјерених произвођача, који користе домаће сировине", наглашава Неџад Бићо, координатор Удружења пољопривредника у БиХ.

Да из јеловника избаце јефтине месне прерађевине потрошачима савјетује и Лејла Хатибовић, супспецијалиста хигијене исхране при Заводу за јавно здравство Кантона Сарајево, која потрошаче савјетује да буду на опрезу јер цијена говори и превише.

"Јако је битно на таквим производима прочитати декларацију. Имате адитиве који се стављају, што поражавајуће утиче на здравље, поготово кад видите цијену таквих производа која довољно говори", наводи Хатибовићева.

Контроле су, тврде из Ветеринарског института Републике Српске "Др Васо Бутозан", показале да овакви производи одговарају постојећем законодавству, односно прописаним нормама, али на питање како је могуће да су тако јефтини слијежу раменима.

"Ја уопште немам одговор на то питање", искрено одговара Драго Недић, директор Ветеринарског института Републике Српске "Др Васо Бутозан".

На крају, Небојша Ракић, директор Заједнице живинара Републике Српске, не крије да се сировине за прерађевине масовно увозе из иностранства и да је ријеч о месу које дуго стоји и лош му је квалитет. "Поред те сировине, у много прерађевина се ставља доста велика количина соје, што их додатно појефтињује.

Осим тога, ми имамо и проблем што постоје погони који немају ни властити тов ни властиту клаоницу. Они су базирани на прераду увозне сировине", упозорава Ракић.

"Независне" су од Спољнотрговинске коморе БиХ добиле и податке о увозу па је тако, како смо се увјерили, у државу лани улазила и пилетина чија је цијена износила већ од 2,10 марака по килограму.

Извор: НН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ја

15.02.2016 14:19

Питај свог месара од цега је то? А види храна за мацке и псе је скупља јер зивотиње не једу сваста и разумију саставак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

15.02.2016 17:32

Гориво јефтиније од млека!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

15.02.2016 19:21

Тако и треба. Млијеко нашије крава је такозвана органска производња, мислим ако купиш директно од неписменог сељака. Ако се ималоописменио и он је почео варати односно тровати.

Name

гоја

15.02.2016 17:52

У салами је најмање меса, углавном се производи од везивних ткива, масноца, изнутрица и воде и све то је повезано полифосфатима и зацинима тако да лијепо изгледа и мирисе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

15.02.2016 18:10

Зар није занимљиво, из које то државе може да купи и тако јефтин отпад када је наша држава међу првим по сиромаштву. Јели јефтинији месни "отпад", у Холандији, Норвешкој и сл. из којих држава се наводно увози месо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

15.02.2016 19:34

Ми Турцима јунетину, они нама изнутрицу...

Name

Перо

15.02.2016 20:47

Пилее је 3 марке по кг у маркетима,а брасно је по кг 0,50а производјаци хљеба и тјестенине пљацкају народ маxимално а дрзава стити њих

ОДГОВОРИТЕ