Пушачи се окренули црном тржишту

Групе за спречавање кријумчарења које функционишу при регионалним центрима УИО прошле године одузеле су 52.745,82 кг резаног дувана, дувана за лулу и дувана у листу.

Босна и Херцеговина 15.02.2016 | 10:00
Пушачи се окренули црном тржишту

Само годину дана раније, за 2014. годину, ова бројка била је 1.441,58 кг.

Поскупљење цигарета и дуванских прерађевина до којег је дошло због повећања акцизе на ове производе довело је до масовног шверца "домаћим" дуваном.

"Свако повећање пореског оптерећења уједно отвара могућност и за повећање кријумчарења и то из разлога што је зарада већа уколико се нешто прокријумчари на црно те прода на тржишту. Управа је баш зато у протеклим годинама дала приоритет контролама законитости продаје дувана и цигарета", рекао је Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Овоме у прилог иде и посљедња у низу акција хапшења шверцера дувана под називом "Лиштица", у којој је ухапшено 14 особа.

"Процјењује се да су незаконитим дјеловањем у периоду од три мјесеца продали најмање 55 тона дувана, чиме је буџет БиХ оштећен за износ од око 7.850.000 КМ, а прибављена противправна имовинска корист већа је од 1.200.000 КМ", саопштили су из СИПА овим поводом.

Фиксна акциза по паклици цигарета 2013. године износила је 0,75 КМ, наредне године се пење на 0,90 КМ, да би прошле године сходно планском повећању, акциза "скочила" на 1,05 КМ, подигла цијену цигарета, смањила потражњу за њима те у коначници окренула купце ка нелегалном тржишту.

Рачуница је јасна: просјечна кутија цигарета тренутно кошта око 4,5 КМ и пушачу тешко да може бити више од једног дана, цијена килограма фабричког дувана за мотање или лулу се креће између 90 и 100 КМ, док на црном тржишту килограм не прелази 25 КМ. Килограм може да потраје и до три мјесеца, тако да умјесто 405 КМ, колико би за три мјесеца потрошили да купују цигарете, прођу вишеструко јефтиније.

Још један показатељ да поскупљење дувана и дуванских производа пушаче махом није натјерало да се одрекну нездраве навике, већ их је само преоријентисало на црно тржиште, су и бројке о производњи дувана. Док је тако заплијењена количина дувана у само једној години порасла за више од 50.000 килограма, у исто вријеме количине коју су легално произведене драстично су се смањиле. На територији БиХ 2011. године званично је произведено 2.490 тона, 2012. године 1.168, а 2013. поражавајућих 685 тона дувана.

Зоран Павловић, економски аналитичар, казао је како је штета огромна, али да је за овакво стање крива искључиво држава.

"Порези морају бити толики да ће их свако радо платити. Међутим, ми смо због утицаја експерата Европске уније, који су инсистирали да се повећају акцизе, дошли у ситуацију да је разлика у цијени један према 10, тако да је потпуно нормално да ће народ, који је јадан и биједан, своје потребе задовољити на јефтинији начин", истакао је он.

Сликовито је то појаснио примјером из Љубиња, гдје је, како каже, прошле године послије подизања акциза откупна станица затворена, те је сељак, да не би умро од глади, купио машину за резање дувана и сад га продаје коме и колико може.

"Нормална држава тако нешто не би урадила, или ако и би онда би прије свега откупила сав дуван од сељака па би он завршио у каналима у којима треба", рекао је Павловић.

НН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

луне

15.02.2016 11:54

имам један предлог да ови паразити из државних и ентитетских органа сију дуван и што зараде нека трпају у буђжет за своје плате .

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

15.02.2016 11:55

Ако овако настави пушачи ће мотати буков лист, као у вријеме рата. Или са пушења прећи на нормалан сеx.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

15.02.2016 20:32

Можда је бољи грабов лис'. Моја стока највише тај воли.

Name

лоло

15.02.2016 13:31

Пушачи су попушили.

ОДГОВОРИТЕ