Србија: Мајкама 100% плаћено боловање

Министарство здравља Србије предложило је измене закона, да мајке деце оболеле од рака могу да буду неограничено уз своју децу и да примају 100 одсто зараде.

Србија 14.02.2016 | 11:15
Србија: Мајкама 100% плаћено боловање

"У сарадњи са националним удружењем родитеља деце оболеле од рака, ми смо кренули са иницијативом да се те ствари промене у смислу да више не постоји временско ограничење јер, једноставно, не можете да ограничите родитељу ако се дете није излечио за четири месеца, да не може више да буде са њим", рекао је Лончар.

Сматра да боловање мајке треба да буде све време док је дете болесно, док се не излечи и истиче да ће се покушати да буде и 100 одсто зараде, уместо садашњих 65 одсто.

Само захваљујући политици премијера

Министар здравља Србије наглашава да треба да се схвати да је Србија дошла у ту прилику само заваљујући политици премијера, његовој истрајности на економској консолидацији и свим болним мерама које су постојале, те да се сада резултати мукотрпног рада виде.

"Из тог разлога сада можемо да идемо на ово и да размишљамо о овоме и да помогнемо. Не ради се ту само о болесном детету, већ о целој породици. Сви трпе, а наш циљ није да трпи породица, нити било ко, хоћемо да омогућимо целој породици да им буде лакше, да се дете излечи и да породица буде задовољна", рекао је Лончар.

Према његовим речима, здрава породица је основни циљ, а очекује да је реално да се до краја године тај закон измени. Говорећи о смањену листа чекања за операције катаракте и за вантелесну оплодњу, могућношћу операција и у приватним клиникама о трошку РФЗО, Лончар је рекао да ће за то из Републичког фонда бити издвојено нешто мање од 100 милиона динара за 500 парова да иду на вантелесну оплодњу.

"Тренутно имамо 428 парова који чекају, али не само њих, него свима који прођу дијагностику, чекаће их место да могу да иду на вантелесну оплодњу, плус ће град Београд издвојити 10 милиона динара за 50 парова за трећи покушај", нагласио је Лончар.

Наводи да РФЗО издваја новац за два покушаја, град Београд за трећи, као што ће, сматра, и остале локалне самоуправе издвојити део новца да и у њиховим срединама идемо на трећи покушај.

Каже да је то, када је дошао на чело Министарства, било "табу тема", да се о томе се није причало, те да су му рекли да те листе чекања нису ажуриране, да су нетачне.

"Ми смо то изнели на сто, кренули да решавамо и ево резултата. Не постоји важнији задатак, не за Министарство здравља, већ за целу државу, него да радимо на наталитету и да омогућимо да се што више деце рађа", каже министар.

 

Коментари / 0

Оставите коментар