Srbija: Majkama 100% plaćeno bolovanje

Ministarstvo zdravlja Srbije predložilo je izmene zakona, da majke dece obolele od raka mogu da budu neograničeno uz svoju decu i da primaju 100 odsto zarade.

Srbija 14.02.2016 | 11:15
Srbija: Majkama 100% plaćeno bolovanje

"U saradnji sa nacionalnim udruženjem roditelja dece obolele od raka, mi smo krenuli sa inicijativom da se te stvari promene u smislu da više ne postoji vremensko ograničenje jer, jednostavno, ne možete da ograničite roditelju ako se dete nije izlečio za četiri meseca, da ne može više da bude sa njim", rekao je Lončar.

Smatra da bolovanje majke treba da bude sve vreme dok je dete bolesno, dok se ne izleči i ističe da će se pokušati da bude i 100 odsto zarade, umesto sadašnjih 65 odsto.

Samo zahvaljujući politici premijera

Ministar zdravlja Srbije naglašava da treba da se shvati da je Srbija došla u tu priliku samo zavaljujući politici premijera, njegovoj istrajnosti na ekonomskoj konsolidaciji i svim bolnim merama koje su postojale, te da se sada rezultati mukotrpnog rada vide.

"Iz tog razloga sada možemo da idemo na ovo i da razmišljamo o ovome i da pomognemo. Ne radi se tu samo o bolesnom detetu, već o celoj porodici. Svi trpe, a naš cilj nije da trpi porodica, niti bilo ko, hoćemo da omogućimo celoj porodici da im bude lakše, da se dete izleči i da porodica bude zadovoljna", rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, zdrava porodica je osnovni cilj, a očekuje da je realno da se do kraja godine taj zakon izmeni. Govoreći o smanjenu lista čekanja za operacije katarakte i za vantelesnu oplodnju, mogućnošću operacija i u privatnim klinikama o trošku RFZO, Lončar je rekao da će za to iz Republičkog fonda biti izdvojeno nešto manje od 100 miliona dinara za 500 parova da idu na vantelesnu oplodnju.

"Trenutno imamo 428 parova koji čekaju, ali ne samo njih, nego svima koji prođu dijagnostiku, čekaće ih mesto da mogu da idu na vantelesnu oplodnju, plus će grad Beograd izdvojiti 10 miliona dinara za 50 parova za treći pokušaj", naglasio je Lončar.

Navodi da RFZO izdvaja novac za dva pokušaja, grad Beograd za treći, kao što će, smatra, i ostale lokalne samouprave izdvojiti deo novca da i u njihovim sredinama idemo na treći pokušaj.

Kaže da je to, kada je došao na čelo Ministarstva, bilo "tabu tema", da se o tome se nije pričalo, te da su mu rekli da te liste čekanja nisu ažurirane, da su netačne.

"Mi smo to izneli na sto, krenuli da rešavamo i evo rezultata. Ne postoji važniji zadatak, ne za Ministarstvo zdravlja, već za celu državu, nego da radimo na natalitetu i da omogućimo da se što više dece rađa", kaže ministar.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar