Европски пут БиХ од 1999. до данас

Седамнаест година након што је у мају 1999. године започео Процес стабилизације и придруживања (ПСП) који је нудио јасну могућност интеграције за Босну и Херцеговину и осталих пет земаља регије западног Балкана у Европску унију (ЕУ), БиХ подноси кредибилну апликацију за чланство у ЕУ.

Босна и Херцеговина 14.02.2016 | 10:40
Европски пут БиХ од 1999. до данас

Кључни догађаји који су претходили подношењу апликације почињу 1997. године, када је Савјет министара ЕУ поставило политичке и економске услове за развој билатералних односа. Тада је БиХ пружена могућност кориштења аутономних трговинских повластица.

Прво Европско партнерство

Годину дана након тога, успостављена је ЕУ/БиХ Консултативна радна група која осигурава техничку и стручну помоћ у подручју администрације, регулаторног оквира и политике.

Затим је у мају 1999. Европска комисија, настојећи да пронађе одговарајућу дугорочну спољнополитичку стратегију за развијање политичких, економских и институционалних односа с државама југоисточне Европе, покренула Процес стабилизације и придруживања којим је дефиниише политика ЕУ према земљама западног Балкана (БиХ, Албанији, Црној Гори, Хрватској, Македонији, Србији). Овом стратегијом се продубљује и надопуњује дотадашња политика према том дијелу Европе.

У јуну исте године покренуте су активности Пакта стабилности за југоисточну Европу, којем је стратешки циљ стабилизација у овом дијелу Европе путем приближавања земаља регије евроатлантским интеграцијама те јачања регионалне сарадње.

У марту 2000. године објављена је Мапа пута ЕУ (Роад Мап). Овај документ је дефинисано 18 кључних услова које БиХ треба да испуни да би се приступило изради Студије изводљивости за отпочињање преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању.

Такође, 2000. уведен је бесцарински приступ производа из БиХ унутрашњем тржишту ЕУ (Аутономус Траде Меасуре - АТМ).

У децембру исте године, Савјет Европске уније је усвојило Уредбу 2666/2000 о програму помоћи ЕУ за обнову, развој и стабилизацију - ЦАРДС. Био је то програм техничке помоћи ЕУ за обнову, развој и стабилизацију намијењен БиХ, Албанији, Хрватској, Македонији и Савезној Републици Југославији (Србија и Црна Гора).

У марту 2003. БиХ почиње рад на Студији изводљивости. Европска комисија уручила је Савјету министара БиХ упитник од 346 питања, која су покривала област економског и политичког уређења БиХ те осталих области релевантних за закључивање ССП-а. Седам мјесеци након тога, Европска комисија је усвојила оцјену Студије изводљивости.

Студија изводљивости идентификовала је 16 приоритетних области у којима би суштински реформски напредак био основа Европској комисији да препоручи Савјету ЕУ отварање преговора с БиХ о ССП-у.

У марту 2004. године Савјет ЕУ је усвојило прво Европско партнерство с БиХ, а у новембру 2005. у Сарајеву преговори о ССП-у званично су покренути.

Двије године након тога, у јануару 2006., одржана је Прва пленарна рунда преговора о ССП-у између ЕУ и БиХ, као и Први пленарни састанак Праћења процеса реформи, а Савјет ЕУ усваја и друго Европско партнерство с БиХ.

У новембру 2007. окончани су технички преговори о ССП-у, а мјесец дана касније, 4. децембра, Споразум је парафиран.

Један од кључних догађаја за БиХ било је потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању с ЕУ, које је уприличено 16. јуна 2008. године у Луксембургу. Потписивањем тог споразума први пут је успостављен формални уговорни однос између БиХ и ЕУ. ССП је преференцијални споразум који је требао допринијети економској и политичкој стабилизацији БиХ те успостави блиских и дугорочних веза уговорних страна.

ЕУ препознала напоре и напредак

У јулу исте године, на снагу ступа Привремени споразум о трговини и трговинским питањима, док је у новембру одржан први састанак Привременог одбора за стабилизацију и придруживање, као највишег тијела у оквиру Процеса стабилизације и придруживања чији је основни задатак праћење испуњавања обавеза одређених Привременим споразумом.

У јуну 2012. одржан је први састанак Дијалога на високом нивоу о процесу приступања БиХ, када је уручена Мапа пута за захтјев за чланство БиХ у ЕУ, док је други састанак одржан у новембру исте године.

ЕУ је препознала напоре и напредак који је БиХ остварила те је у априлу 2015. Савјет ЕУ предложило ступање на снагу ССП-а од 1. јуна 2015. године.

Процес стабилизације и придруживања показао се као дјелотворан политички оквир за дјеловање ЕУ на западном Балкану. У БиХ, овај процес, оснажен новим приступом ЕУ, и даље остаје оквир за провођење програма реформи на путу до будућег приступања ЕУ.

Сходно интензивираном процесу европских интеграција, на сједници 23. јула прошле године, Предсједништво БиХ усвојило је Мастер план процеса интегрирања БиХ у ЕУ. Предсједништво је констатовало да усвојени Мастер план представља садржајни и временски основни оквир за даље активности у вези с процесом интеграције БиХ у ЕУ.

Коначно, 1. јуна 2015. године, ССП између ЕУ и БиХ ступа на снагу.

Неколико мјесеци касније, Савјет министара БиХ је усвојило и Акциони план за проведбу Реформске агенде на нивоу Савјета министара БиХ.

Наредни корак у процесу приступања за БиХ је подношење апликације за чланство у ЕУ да би стекла статус земље кандидата, а, како је најављено, за достизање тог циља биће потребно много рада због чега су званичници БиХ изразили наду да ће ЕУ убрзо одговорити на апликацију БиХ за чланство.

(Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Цезар

14.02.2016 09:57

Багра коју је наопако насадјени народ изгласавао у органе ове септицке јаме мозе потписивати којекакве споразуме са представницима цивилизованог свијета али ова септицка јама није мрднула ни милиметра напријед у сњеру тог цивилизованог свијета или бар оног сто је овај простор био док је била Југославија. Остаце тако док овом простору не буде одредјен протекторат и то не проведе нека врло јака страна сила која не буде имала пардона према сљаму који се покусава представити бизнисменима а уствари су дно дна у сваком погледу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

14.02.2016 10:18

Каква ЕУ.Сада је актуелнија Сирија.Нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

распад

14.02.2016 10:59

Тацно. Док БиХ постане цланица, ЕУ це се распасти. Због цега Британија најављује излазак?

Name

Освит

14.02.2016 10:23

Сутра БиХ подноси захтјев за цланство у Европску Унију.Без обзира на апсурдност ситуције да су они који су одлуцили о предаји апликације највецом вецином срцем и дусом против цланства у ЕУ.Они у ЕУ виде највецу опасност за своје етно феуде и клановску хијерархију коју су изградили и преко које пљацкају овај народ до неслуцених размјера.Предали су апликацију јер је у земљи нестало новца за пљацку и у процесу приступања Еу виде нека нова средства која це ставити под своју контролу.Без обзира на све ово је највеци догадај за БиХ и санса да се кроз преговоре уз помоц Еу кримилозована политицка елита порази и изгради систем цивилизациски примјерен вриједностима којим стремимо.Процес приступања ЕУ је прије свега санса да изградимо правну дрзаву и бољу будуцност генерацијама које долазе а тек онда формално цланство у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХВАЛА КУРЦУ -АУСТРИЈСКОМ МИНИТРУ

14.02.2016 10:47

ХВАЛА КУРЦУ СТО ПУНО РАДИ ЗА БИХ ДА УДЕМО У ЕУ.АКО СВЕ БУДЕ ДОБРО НЕКА ГА ПРИМЕ ОНИ ЗАСЛУЗНИ КАО РУМЕНКО БОРЕНОВИЦ ИЛИ МИНИСТАР НАС ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА А МОЗЕ ГА ПРИМИТИ И ИЗЕТБЕГОВИЦ ДА СЕ ТАКО ЦОВЈЕКУ ЗАХВАЛИМО ЗА СВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мило тило

14.02.2016 11:35

Па како це БиХ у Европу кад су јој ратници у Сирији а браца у Турској и Саудијској Арабији боље поставити питање у дзамахирију под патронатом НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.мило тило

14.02.2016 12:28

Тацно тако,у "дзамахирију" заједно с тобом и Р.Српском

Name

е

14.02.2016 11:41

КАО СТО ВИДИМО - ДУГАЦАК ЈЕ ПУТ ДО ЕВРОПЕ ; тако близу а много далеко ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Е

14.02.2016 11:56

Ста дугацак ?То је неких 100-њак метара преко Саве ,само сто се ту мозе видети много висе оних који из ЕУ долазе и са пуним врећицама у рукама и на бициклима поново се враћају у ту дуго сањану ЕУ.

Name

Богдан

14.02.2016 12:41

На дан ДРЖАВНОСТИ Републике Србије ...хахаха сад ће Бакир апелацију Уставном суду на Сретење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало ало

14.02.2016 23:50

Направите себи камион, потрпате се сви у њега, па правац Европа.

ОДГОВОРИТЕ