Асад на прагу коначне побједе у Сирији

Сиријске владине снаге су данас освојиле село на узвисини изнад града Халепа, чиме су готово опколиле предграђа тог града под контролом побуњеника, објавила је данас сиријска државна телевизија.

Свијет 13.02.2016 | 19:10
Асад на прагу коначне побједе у Сирији

Сиријска војска је заузела село Ал Тамура, које се налази на узвисини изнад градова Анадан, Хајан и Харитан, који су посљедњих дана били изложени жестоким ударима и постали су прва линија фронта у готово петогодишњем сиријском рату, пренио је Реутерс.

Телевизија је објавила да је сиријска војска, уз подршку оружаних група које је подржавају и руских ваздушних удара, овог мјесеца покренула велику офанзиву која је имала за циљ да пресјече линије снабдијевања побуњеника према Турској и преузимање потпуне контроле над Халепом, који је прије рата био највећи сиријски град и центар трговине.

САД и Русија су јучер објавили план да се у Сирији у наредних седам дана обуставе непријатељства, али се не зна да ли ће се тога држати зараћене стране на терену.

Након шест мјесеци интензивних и прецизних руских ваздушних напада на побуњенике, однос снага у Сирији драматично се промијенио у корист предсједника Ассада, пише ББЦ.

Уз подршку иранских офоцора и искусних бораца Хезболаха, Ассадове снаге оствариле су значајан напредак на сјеверу и југу, а сада и у области Халепа. Управо овај град је стратешка награда за Асада.

Потенцијално окруживање овог града продубило би хуманитарну кризу и нанијело би опозицији одлучујући ударац. Сиријска војска и њени савезници сваким даном су све ближу граници с Турском.

Главни циљ њихове борбе је да запечате границе с Туском и Јорданом, како би прекинули линије снабдијевања побуњеницима, што би за њих био смртоносан ударац.

Без обзира на то да ли ће договорено примирје бити испоштовано, сваки политички договор би одразио тренутни однос снага, који вишеструко иде Асаду на руку.

С друге стране, опозиција је разједињена и политчки и војно и има ограничене могућности избора. Велики је дисбаланс између политичких аспирација опозиције и њихових физичких могућности, оцјењује ББЦ.

Извор: НН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

рус

13.02.2016 18:17

Нека захвале Путину, што је направио геноцид у Сирији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре "рус"

13.02.2016 18:44

Ниси требао да се врацас из Сирије, мозда би село Ал Тамура јос увјек било под контролом козојебаца, пардон дзихадиста.

Name

Хм

13.02.2016 18:24

1:0 за Асада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

13.02.2016 20:17

Боље им је да вјезбају рикверц вец сто ликују. Ударили на опзиционо војно крило,сака јада. Ускоро це вјетрови запухати.

Name

ПОДМАТРСЧ

13.02.2016 20:36

Мудлимснима када год У рату иде наопако они преко Америке траже примирје које користе за своје војно прегруписавање. Тако је било у Босни а сада је тако У ЦИЈЕЛОМЕ свијету где муслимани ратују за слободу преко лешева недужног дјеце. Због тога Асад и Русија неби ТРЕБАЛИ да прихватају примирје. Може примирје на крају сиријски Народ пуно да кошта исто као СРБе!

Name

Сирија

13.02.2016 19:05

Орке треба дотући. Напријед САА

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВО

13.02.2016 19:07

Одговор на РУС коментар- када се бомбардује ИСИЛ то је геноцид акад ИСИЛ оДСЕЦА ГЛАВЕ И РУСИ ЦРКВЕ И ДРЕВНЕ СПОМЕНИКЕ ОНДА ТО НИЈЕ НИСТА.СРАМОТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

13.02.2016 19:23

Саво потписујем,иссил кад коље њима је то борба за демократију

Name

Пасха

13.02.2016 22:02

Вјерујте да је Асад готов

ОДГОВОРИТЕ