Asad na pragu konačne pobjede u Siriji

Sirijske vladine snage su danas osvojile selo na uzvisini iznad grada Halepa, čime su gotovo opkolile predgrađa tog grada pod kontrolom pobunjenika, objavila je danas sirijska državna televizija.

Svijet 13.02.2016 | 19:10
Asad na pragu konačne pobjede u Siriji

Sirijska vojska je zauzela selo Al Tamura, koje se nalazi na uzvisini iznad gradova Anadan, Hajan i Haritan, koji su posljednjih dana bili izloženi žestokim udarima i postali su prva linija fronta u gotovo petogodišnjem sirijskom ratu, prenio je Reuters.

Televizija je objavila da je sirijska vojska, uz podršku oružanih grupa koje je podržavaju i ruskih vazdušnih udara, ovog mjeseca pokrenula veliku ofanzivu koja je imala za cilj da presječe linije snabdijevanja pobunjenika prema Turskoj i preuzimanje potpune kontrole nad Halepom, koji je prije rata bio najveći sirijski grad i centar trgovine.

SAD i Rusija su jučer objavili plan da se u Siriji u narednih sedam dana obustave neprijateljstva, ali se ne zna da li će se toga držati zaraćene strane na terenu.

Nakon šest mjeseci intenzivnih i preciznih ruskih vazdušnih napada na pobunjenike, odnos snaga u Siriji dramatično se promijenio u korist predsjednika Assada, piše BBC.

Uz podršku iranskih ofocora i iskusnih boraca Hezbolaha, Assadove snage ostvarile su značajan napredak na sjeveru i jugu, a sada i u oblasti Halepa. Upravo ovaj grad je strateška nagrada za Asada.

Potencijalno okruživanje ovog grada produbilo bi humanitarnu krizu i nanijelo bi opoziciji odlučujući udarac. Sirijska vojska i njeni saveznici svakim danom su sve bližu granici s Turskom.

Glavni cilj njihove borbe je da zapečate granice s Tuskom i Jordanom, kako bi prekinuli linije snabdijevanja pobunjenicima, što bi za njih bio smrtonosan udarac.

Bez obzira na to da li će dogovoreno primirje biti ispoštovano, svaki politički dogovor bi odrazio trenutni odnos snaga, koji višestruko ide Asadu na ruku.

S druge strane, opozicija je razjedinjena i politčki i vojno i ima ograničene mogućnosti izbora. Veliki je disbalans između političkih aspiracija opozicije i njihovih fizičkih mogućnosti, ocjenjuje BBC.

Izvor: NN

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

rus

13.02.2016 18:17

Neka zahvale Putinu, što je napravio genocid u Siriji.

ODGOVORITE
Name

re "rus"

13.02.2016 18:44

Nisi trebao da se vracas iz Sirije, mozda bi selo Al Tamura jos uvjek bilo pod kontrolom kozojebaca, pardon dzihadista.

Name

Hm

13.02.2016 18:24

1:0 za Asada.

ODGOVORITE
Name

zero

13.02.2016 20:17

Bolje im je da vjezbaju rikverc vec sto likuju. Udarili na opziciono vojno krilo,saka jada. Uskoro ce vjetrovi zapuhati.

Name

ПОДМАТРСЧ

13.02.2016 20:36

Мудлимснима када год У рату иде наопако они преко Америке траже примирје које користе за своје војно прегруписавање. Тако је било у Босни а сада је тако У ЦИЈЕЛОМЕ свијету где муслимани ратују за слободу преко лешева недужног дјеце. Због тога Асад и Русија неби ТРЕБАЛИ да прихватају примирје. Може примирје на крају сиријски Народ пуно да кошта исто као СРБе!

Name

Sirija

13.02.2016 19:05

Orke treba dotući. Naprijed SAA

ODGOVORITE
Name

SAVO

13.02.2016 19:07

Odgovor na RUS komentar- kada se bombarduje ISIL to je genocid akad ISIL oDSECA GLAVE I RUSI CRKVE I DREVNE SPOMENIKE ONDA TO NIJE NISTA.SRAMOTA.

ODGOVORITE
Name

Boki

13.02.2016 19:23

Savo potpisujem,issil kad kolje njima je to borba za demokratiju

Name

Pasha

13.02.2016 22:02

Vjerujte da je Asad gotov

ODGOVORITE