Вакцине за АХ1Н1 нема у апотекама

Број обољелих од свињске грипе Х1Н1, типа А, у Босни и Херцеговини и даље расте. Чекаонице домова здравља и болница су пуне јер је све више грађана који се због повишене температуре и малаксалости јављају љекару.

Босна и Херцеговина 13.02.2016 | 21:54
Вакцине за АХ1Н1 нема у апотекама

Рапидно повећање

Од почетка јануара до данас у оба ентитета прегледано је више од 200 особа са симптомима сезонске грипе, од чега их је 20 било позитивно на свињску грипу АХ1Н1 и због тешког здравственог стања су хоспитализовани.

У Универзитетском клиничком центру Сарајево (УКЦС) тренутно лежи 11 пацијената, док је број хоспитализованих у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске достигао десет. Због компликација изазваних вирусом свињске грипе у БиХ до сада је, према званичним информацијама, забиљежено шест смртних случајева.

Иако епидемиолози најављују до краја фебруара рапидно повећање обољелих, кантони још нису набавили вакцине против сезонске грипе. Због тога су грађани приморани да их сами купе ако се желе заштитити. Али, како нам је потврђено у неколико сарајевских апотека, ни они немају вакцине које у себи садрже и заштиту од свињске или птичије грипе.

Потврдили су нам и да једна вакцина против сезонске грипе у ФБиХ кошта 21, а у Републици Српској 19,40 КМ, у Хрватској ове вакцине коштају 11, а у Србији само девет КМ.

Хладније вријеме

У посљедње вријеме јавља се све више грађана из других кантона који траже по неколико вакцина за породицу, али ми их немамо на стању. Очигледно је да се људи плаше и желе се заштитити - казали су нам у апотекама.

Свињска грипа у БиХ први пут се појавила 2013. и до ове године у БиХ је однијела више од 20 живота.

У неколико кантона посљедњих дана забиљежен је повећан број болести сличних грипи. Лабораторијски је потврђено и присуство Х1Н1 вируса, типа А, који се у сезони 2009/2010. први пут појавио као вирус свињске грипе.

"У наредном периоду може се очекивати даљи пораст броја обољелих, чему ће допринијети хладније вријеме, као и низак степен вакцинисаног становништва против сезонске грипе", кажу љекари.

Цијене вакцина:

Федерација БиХ 21 КМ
Република Српска19,40 КМ
Хрватска 11 КМ
Србија 9 КМ

Извор: Вијести.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

книнконг

13.02.2016 15:21

у хрватској костају 4км. ал баја узима за нас по 14км и опет иду ко луде. види нестало их набавице то богданиц само док одвоји паре за зену, мора јој дати награду за доприносе у кардијалу. 200 000 ,300 000 годисње награде а вакцина нема хахахха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микич

13.02.2016 17:45

Вакцине могу заиста да помогну људском организму да имуни систем код човјека ојача на појаву разни грипа. Зато НЕ ТРЕБА да вакцине буду скупе да би могло по потреби што више народа да се вакцину прими. Треба знати да вакцине не помажу код сваке врсте грипе или болести. Осим тога поједине вакцине могу такође изазвати друге тешке болести и парализу код дјеце. Зато је најбоље уз вакцину узимати и природне антибиотике и друге лијекове наших бака попут белог лука, расола од купуса, туршију и друге производе у којима се налазе природни антибиотици, витамини, минерали и други лијекови. БОЛЕСТ ТРЕБА СПРЕЧИТИ А НЕ САМО ЛИЈЕЧИТИ!