Основци ће полагати малу матуру

Република Српска ће, по узору на земље у окружењу, прије свих Србију, након измјена Закона о основном образовању израдити правилник који ће прецизније одредити начин увођења мале матуре у образовни систем у школској 2017/18. години, потврдио је "Независним" Предраг Дамјановић, директор Педагошког завода Српске.

Република Српска 13.02.2016 | 15:00
Основци ће полагати малу матуру

Мала матура ће, како је додао, обухватити тестове из математике, српског, односно матерњег језика и врло вјероватно комбиноване тестове знања из пет предмета (историја, географија, биологија, хемија и физика).

"То ће бити дио обавезног образовања, односно ученици завршних разреда радиће тестове како би се утврдило да ли оцјене које остваре одговарају и резултатима које су постигли кроз деветогодишње школовање и свакако да ће њихов резултат бити вреднован и при упису у средње школе", објаснио је Дамјановић.

Због тога би, како напомиње Дане Малешевић, министар просвјете и културе РС, ово питање требало уврстити и у Закон о средњем образовању.

"Намјера је да мала матура мотивише ђаке, али и наставнике, да више пажње посвете знању ученика, а можда мање самом оцјењивању", истиче министар.

Један од приједлога је и да се мала матура уведе најприје експериментално у 10 одсто основних школа, али и до тада слиједи израда стручних упутстава за спровођење мале матуре, формирање републичке и школске комисије, припрема тестова, услови и материјали и упутства за оцјењивање с рјешењима и начином бодовања…

Нико од наших саговорника за сада не може рећи колико ће мала матура коштати и да ли ће износ средстава које је неопходно издвојити за ову врсту реформисања система образовања бити сличан као у Србији (20 милиона динара).

"То није лако сада оквирно износити, али без сумње коштаће пуно. Ипак, свака врста улагања захтијева средства, па тако и ова", прокоментарисао је Дамјановић.

Претходне три године у Српској је екстерно вредновање знања спроведено у 20, односно 40, а затим 83 основне школе, док ће средином априла ове године обухватити све основне школе у Српској и то би требало да буде и посљедња провјера експерименталног карактера.

У досадашњем оцјењивању, подсјетимо, ученици су углавном показали средњи ниво знања из српског језика и низак ниво знања из математике, након чега су школе у којима су остварени најслабији резултати од Педагошког завода РС добиле препоруке да се приликом усменог и писменог оцјењивања, користе међународним стандардима.

"Поводом мале матуре која нам предстоји, ми смо већ разговарали са ђацима и њиховим родитељима и сада смо у фази припрема за посљедњу екстерну провјеру. Веома смо задовољни нашим досадашњим резултатима. Мала матура биће једна добра припрема за дјецу при избору средњошколског занимања и свакако добра анализа система оцјењивања", оцијенила је Жељка Опачић, директорица Основне школе "Иво Андрић" у Бањалуци.

НН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

дивља јабука

13.02.2016 14:35

То су глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Профа

13.02.2016 15:11

Откуда теби право да у једној реченици оцениш овако битан подухват,и то у овако неквалификованој реченици. Боље би било да си се уздржао од оваквог коментара. Свако улагање у образовање и квалитетно знање мора имати подршку свих структура друштва.

Name

дивља јабука

13.02.2016 16:18

Профа, смијешни сте сви ви који основну школу сматрате некаквом квалификацијом, па треба да се полаже матурски? Уведите матурски и након вртића.

Name

Ларго

13.02.2016 15:02

Мислим да је битније да дјеца имају наставнике који су редовно завршили одговарајући факултет а не да су га купили у Брчком, Травнику или Бијељини. На крају крајева, прво би ресорни министар морао бити особа која је бар прошла кроз основни ниво факултетског образовања, што се за тренутног министра не би баш могло рећи. Кад се на крају све сумира- наше образовање је већ неко вријеме у великој кризи. Прво због тога што је сваке године све мање дјеце, а друго због тога што је све више лошег наставног кадра. Мислим да би било паметније да се почне рјешавати било која од ове двије ставке него увођење те мале матуре. Уосталом, зашто су укинути пријемни испити за средње школе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисирац

13.02.2016 15:45

Ларго свака цаст за коментар поготово у вези овог сметењака од министра

ОДГОВОРИТЕ
Name

КПЈ

13.02.2016 16:08

Само ви господо из Министарства измисљајте и улазите у образовање,односно "перите паре",а нама професорима скидајте са плате и не исплацујте заостале накнаде,које смо зарадили. Лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

13.02.2016 18:16

Одлицно. Напокон права ствар у просвијети. Сад цемо реалније видјети какве су "петице" из неких скола па це доци до тога да неке и добре трице буду боље од одликаса. Ниста боље одавно нисам цуо. И обавезно тај матурски рад да се бодује за упис у средње сколе.

ОДГОВОРИТЕ