Osnovci će polagati malu maturu

Republika Srpska će, po uzoru na zemlje u okruženju, prije svih Srbiju, nakon izmjena Zakona o osnovnom obrazovanju izraditi pravilnik koji će preciznije odrediti način uvođenja male mature u obrazovni sistem u školskoj 2017/18. godini, potvrdio je "Nezavisnim" Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda Srpske.

Republika Srpska 13.02.2016 | 15:00
Osnovci će polagati malu maturu

Mala matura će, kako je dodao, obuhvatiti testove iz matematike, srpskog, odnosno maternjeg jezika i vrlo vjerovatno kombinovane testove znanja iz pet predmeta (istorija, geografija, biologija, hemija i fizika).

"To će biti dio obaveznog obrazovanja, odnosno učenici završnih razreda radiće testove kako bi se utvrdilo da li ocjene koje ostvare odgovaraju i rezultatima koje su postigli kroz devetogodišnje školovanje i svakako da će njihov rezultat biti vrednovan i pri upisu u srednje škole", objasnio je Damjanović.

Zbog toga bi, kako napominje Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, ovo pitanje trebalo uvrstiti i u Zakon o srednjem obrazovanju.

"Namjera je da mala matura motiviše đake, ali i nastavnike, da više pažnje posvete znanju učenika, a možda manje samom ocjenjivanju", ističe ministar.

Jedan od prijedloga je i da se mala matura uvede najprije eksperimentalno u 10 odsto osnovnih škola, ali i do tada slijedi izrada stručnih uputstava za sprovođenje male mature, formiranje republičke i školske komisije, priprema testova, uslovi i materijali i uputstva za ocjenjivanje s rješenjima i načinom bodovanja…

Niko od naših sagovornika za sada ne može reći koliko će mala matura koštati i da li će iznos sredstava koje je neophodno izdvojiti za ovu vrstu reformisanja sistema obrazovanja biti sličan kao u Srbiji (20 miliona dinara).

"To nije lako sada okvirno iznositi, ali bez sumnje koštaće puno. Ipak, svaka vrsta ulaganja zahtijeva sredstva, pa tako i ova", prokomentarisao je Damjanović.

Prethodne tri godine u Srpskoj je eksterno vrednovanje znanja sprovedeno u 20, odnosno 40, a zatim 83 osnovne škole, dok će sredinom aprila ove godine obuhvatiti sve osnovne škole u Srpskoj i to bi trebalo da bude i posljednja provjera eksperimentalnog karaktera.

U dosadašnjem ocjenjivanju, podsjetimo, učenici su uglavnom pokazali srednji nivo znanja iz srpskog jezika i nizak nivo znanja iz matematike, nakon čega su škole u kojima su ostvareni najslabiji rezultati od Pedagoškog zavoda RS dobile preporuke da se prilikom usmenog i pismenog ocjenjivanja, koriste međunarodnim standardima.

"Povodom male mature koja nam predstoji, mi smo već razgovarali sa đacima i njihovim roditeljima i sada smo u fazi priprema za posljednju eksternu provjeru. Veoma smo zadovoljni našim dosadašnjim rezultatima. Mala matura biće jedna dobra priprema za djecu pri izboru srednjoškolskog zanimanja i svakako dobra analiza sistema ocjenjivanja", ocijenila je Željka Opačić, direktorica Osnovne škole "Ivo Andrić" u Banjaluci.

NN

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

13.02.2016 14:35

To su gluposti.

ODGOVORITE
Name

Profa

13.02.2016 15:11

Otkuda tebi pravo da u jednoj rečenici oceniš ovako bitan poduhvat,i to u ovako nekvalifikovanoj rečenici. Bolje bi bilo da si se uzdržao od ovakvog komentara. Svako ulaganje u obrazovanje i kvalitetno znanje mora imati podršku svih struktura društva.

Name

divlja jabuka

13.02.2016 16:18

Profa, smiješni ste svi vi koji osnovnu školu smatrate nekakvom kvalifikacijom, pa treba da se polaže maturski? Uvedite maturski i nakon vrtića.

Name

Largo

13.02.2016 15:02

Mislim da je bitnije da djeca imaju nastavnike koji su redovno završili odgovarajući fakultet a ne da su ga kupili u Brčkom, Travniku ili Bijeljini. Na kraju krajeva, prvo bi resorni ministar morao biti osoba koja je bar prošla kroz osnovni nivo fakultetskog obrazovanja, što se za trenutnog ministra ne bi baš moglo reći. Kad se na kraju sve sumira- naše obrazovanje je već neko vrijeme u velikoj krizi. Prvo zbog toga što je svake godine sve manje djece, a drugo zbog toga što je sve više lošeg nastavnog kadra. Mislim da bi bilo pametnije da se počne rješavati bilo koja od ove dvije stavke nego uvođenje te male mature. Uostalom, zašto su ukinuti prijemni ispiti za srednje škole?

ODGOVORITE
Name

misirac

13.02.2016 15:45

Largo svaka cast za komentar pogotovo u vezi ovog smetenjaka od ministra

ODGOVORITE
Name

KPJ

13.02.2016 16:08

Samo vi gospodo iz Ministarstva izmisljajte i ulazite u obrazovanje,odnosno "perite pare",a nama profesorima skidajte sa plate i ne isplacujte zaostale naknade,koje smo zaradili. Lopovi

ODGOVORITE
Name

Profesor

13.02.2016 18:16

Odlicno. Napokon prava stvar u prosvijeti. Sad cemo realnije vidjeti kakve su "petice" iz nekih skola pa ce doci do toga da neke i dobre trice budu bolje od odlikasa. Nista bolje odavno nisam cuo. I obavezno taj maturski rad da se boduje za upis u srednje skole.

ODGOVORITE