Песимизам Медведева: Хладни рат

Ситуација у свету је драматична, јединствене велике Европе више нема, рекао је у Минхену на Безбедносној конферцији руски премијер Дмитриј Медведев.

Свијет 13.02.2016 | 12:20
Песимизам Медведева: Хладни рат

Он је оценио да су односи Русије и НАТО склизнули у нови Хладни рат

"Још су жешћи сукоби у земљама Блиског истока и северне Африке, догодио се колапс због мигрантске кризе, односи између ЕУ и Русије су се покварили, у Украјини је грађанкси рат", рекао је Медведев.

Како је рекао руски премијер, политички курс НАТО остаје непријатељски и затворен према Русији.

Према његовом мишљењу, одсуство дијалога између западних земаља и Русије, укључујући и глобална питања, је абнормално а проблем у комуникацији признају сви - и Русија и Запад, преноси Тасс.

Медведев је , такође, рекао да уколико ситуација у Сирији и на другим жариштима не буде нормализаована постоји опасност да тероризам постане "нова врста рата" у који ће бити увучен читав свет.

Само редовна сарадња између Русије и САД може да води ка нормализацији ситуације у Сирији, рекао је Медведев.

"Под тим редовна, мислим, свакодневна сарадња", додао је руски премијер.

Он је такође рекао да нема потребе било кога плашити копненом операцијом у Сирији, преноси Ројтерс, наводећи да није јасно на шта је Медведв мислио.

Медведев је поново одбацио оптужбе да руске ваздушне снаге бомбардују цивиле у Сирији.

"Европи прете нови велики напади"

Нови велики напади у Европи су извесни, упозорио је француски премијер Мануел Валс на Безбедносној конференцији у Минхену и позвао на опрез и спремност на реаговање.

Валс, чија се земља нашла на удару два исламистичка напада прошле године, рекао је да је Европа ушла у нову еру коју карактерише трајно присуство "хипертероризма" што, како је оценио, "сви осећају", преноси АФП.

"Морамо бити у потпуности свесни претње и реаговати изузетно снажно и луцидно. Напада ће бити, и то у великим размерама. То је извесно. Хипертероризам ће потрајати", истакао је он.

Снага идеолошке опчињености је, додао је, силна и у ново раздобље смо ушли зато што је тај хипертероризам у сржи наших друштава.

"Европски пројекат може да доживи крај ако не будемо опрезни", закључио је Валс, а пренео Ројтерс.

Француски премијер је, говорећи на тродневној безбедносној конференцији у јужном немачком граду на којој је говорио и руски премијер Дмитриј Медведев, рекао и да руско бомбардовање цивила у Сирији мора да престане, наводи британска агенција.

Извор: Б92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

оо

13.02.2016 11:30

Ситуација је драматична,тешка економска ситуација у Русији,Турци обећали да ако Европа не учини ништа избеглице слободно могу у Европу и да их Турци неће спречавати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

13.02.2016 11:40

Изгледа да свјетски лидери не виде далеко колико виде Патријарх Московски и све Русије и Папа.Исто тако јасно је да се свјетски дрзавници и вјерски лидери не слазу ко су данас непријатељи а ко би требало да буду савезници у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАПЕ

13.02.2016 11:40

НЕ БОЈ СЕ, СТВАР ЋЕ СПАСИТИ ДВОЈИЦА ПАПА, ЕНО ПОТПИСАЛИ СУ ДА СУЛТАН ПРОПАДНЕ.СТВАР ЈЕ САД ПОПРИЛИЧНО ЈАСНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцан

13.02.2016 12:37

Сви ови који мисле да це их састављени прсти спасити грдно се варају. Нема у томе ниста добро,и јос који вјерују папи и његовим сплеткама,хм теско њима и нама са њима

ОДГОВОРИТЕ