Локални избори у БиХ биће одржани 2. октобра

Предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине Ахмет Шантић у разговору за Анадолу Агенцy (АА) рекао је како му се чини да више нема никаквог спора око тога да ли ће локалних избора у Босни и Херцеговини бити, те да би се они требали одржати у редовном термину, прве недјеље у десетом мјесецу, односно 2. октобра.

Босна и Херцеговина 12.02.2016 | 13:53
Локални избори у БиХ биће одржани 2. октобра

“Ту, чини ми се, нема више никакве расправе око одлагања локалних избора. Ни на Интерресорној радној групи за измјене и допуне Изборног закона БиХ у протекла два дана у Чапљини од представника политичких странака нисмо чули неке приче да се не иде у правцу одржавања локалних избора у Босни и Херцеговини. За сада, све како иде у оном нормалном законском оквиру и термину и Централна изборна комисија БиХ у мају би требала донијети одлуку о расписивању и одржавању локалних избора. Мислим да би избори требали били одржани 2. октобра, а у складу са законским одредбама, ми ћемо 150 дана прије донијети одлуку о њиховом одржавању. Дакле, локални избори у БиХ ће бити у редовном термину, јер нема вјерских празника у том периоду”, истакао је Шантић.

Предсједник ЦИК-а БиХ, који је у протекла два дана у Чапљини као члан учествовао у раду Интерресрне радне групе за припрему и утврђивање измјена и допуна Изборног закона БиХ, истакао је да су договорене “техничке промјене које су одраз вршења интервенције на Изборни закон БиХ”.

“Оне се углавном односе на рјешења која би у неким сегментима требала помоћи органима за проведбу избора, па тако и Централној изборној комисији БиХ. Усагласили смо за сада тридесетак амандмана на Изборни закон БиХ. Видјет ћемо на посљедњем састанку Интерресорне радне групе прецизно да ли ће још неких интервенција бити, а када би требало и потписати и усвојити предложене амандмане”, навео је Шантић.

Истакао је да “оно што се очекивало, а посебно он лично, јесу нека рјешења за бирачке одборе”.

“Ту неких рјешења нема, односно нема неких посебних помака у смислу приједлога. Остаје сличан начин и формирања бирачких одбора и остало. Остало је отворено питање у смислу предлагања кандидата за чланове бирачких одбора. Било је дискусија да ли да се имена кандидата за чланове бирачких одбора доставе прије дана жријебања. То је питање остављено за посљедњу сједницу. На тај начин би се покушала та трговина на бирачким одборима спријечити на начин да се листе доставе прије жријебања, а не седам дана након резултата жријеба, као што је садашње рјешење. Остале ствари су исте. Нема неких помака”, истакао је Шантић.

Предсједник ЦИК-а БиХ и члан Интерресорне радне групе оцијенио је да у “нормативном смислу, законском, када се тиче рјешења и процедура на бирачком мјесту и начину рада, вјероватно неће бити одређених помака ни у коначној фази”.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

свима добро

12.02.2016 13:44

Ови би могли бити без Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

12.02.2016 13:45

НИЈЕ ВИШЕ ГУЖВА ИСПРЕД КАНЦ. СНСД-А И ДНС-А! СДС ЋЕ ОТПУСТИТИ СА ПОСЛА СВЕ ОНЕ КОЈИ СУ ПОЧЕЛИ РАДИТИ УНАЗАД 8 (ОСАМ) ГОДИНА. САМО НЕК СЕ ЗНА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

аџенда

12.02.2016 13:55

СДС неће отпустити никога ко задовољава услове радног мјеста.

Name

ре ЖИКА Ж

12.02.2016 14:15

Ја сам за пријем путем конкурса и без чудесног "интервјуа". Али дај мало да се присјетимо времена прије тих твојих 8 година. Партијска структура запослених углавном се поклапа са владајућом структуром. Сјети се само ко су били директори и функционери одмах након завршетка рата (шофери, кондуктери, портири и слични стручњаци). Наравно они су данас магистри и доктори наука. Оваква је пракса и данас, како на републичком тако и на локалном нивоу. То је поразно, али то је постало пракса свих политичких странака у Српској. Поразно је и то што млади људи постају чланови странака само да би се на неки начин дочепали посла. Када би се на неки чудесан начин вратио институт конкурса бројно стање странака би се драстично смањило.

Name

оо7

12.02.2016 14:59

Ово је прилика да неко учврсти власт.Већ од августа почиње обилазак гласача.У понуди су радна места,места у општинским одборима,нешто у кешу итд,итд.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Зико

12.02.2016 20:22

Снила баба сто би рада била Зико зикане омиљени кркане. Отпустицете ви к....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рапсодија у плавом

12.02.2016 20:41

Корупција коју је установио Милорад Додик је за директоре изабрала највећи могући шљам. Наведи иједног који је стручан и који није криминалац.

ОДГОВОРИТЕ