Lokalni izbori u BiH biće održani 2. oktobra

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Ahmet Šantić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekao je kako mu se čini da više nema nikakvog spora oko toga da li će lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini biti, te da bi se oni trebali održati u redovnom terminu, prve nedjelje u desetom mjesecu, odnosno 2. oktobra.

Bosna i Hercegovina 12.02.2016 | 13:53
Lokalni izbori u BiH biće održani 2. oktobra

“Tu, čini mi se, nema više nikakve rasprave oko odlaganja lokalnih izbora. Ni na Interresornoj radnoj grupi za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u protekla dva dana u Čapljini od predstavnika političkih stranaka nismo čuli neke priče da se ne ide u pravcu održavanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Za sada, sve kako ide u onom normalnom zakonskom okviru i terminu i Centralna izborna komisija BiH u maju bi trebala donijeti odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora. Mislim da bi izbori trebali bili održani 2. oktobra, a u skladu sa zakonskim odredbama, mi ćemo 150 dana prije donijeti odluku o njihovom održavanju. Dakle, lokalni izbori u BiH će biti u redovnom terminu, jer nema vjerskih praznika u tom periodu”, istakao je Šantić.

Predsjednik CIK-a BiH, koji je u protekla dva dana u Čapljini kao član učestvovao u radu Interresrne radne grupe za pripremu i utvrđivanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, istakao je da su dogovorene “tehničke promjene koje su odraz vršenja intervencije na Izborni zakon BiH”.

“One se uglavnom odnose na rješenja koja bi u nekim segmentima trebala pomoći organima za provedbu izbora, pa tako i Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Usaglasili smo za sada tridesetak amandmana na Izborni zakon BiH. Vidjet ćemo na posljednjem sastanku Interresorne radne grupe precizno da li će još nekih intervencija biti, a kada bi trebalo i potpisati i usvojiti predložene amandmane”, naveo je Šantić.

Istakao je da “ono što se očekivalo, a posebno on lično, jesu neka rješenja za biračke odbore”.

“Tu nekih rješenja nema, odnosno nema nekih posebnih pomaka u smislu prijedloga. Ostaje sličan način i formiranja biračkih odbora i ostalo. Ostalo je otvoreno pitanje u smislu predlaganja kandidata za članove biračkih odbora. Bilo je diskusija da li da se imena kandidata za članove biračkih odbora dostave prije dana žrijebanja. To je pitanje ostavljeno za posljednju sjednicu. Na taj način bi se pokušala ta trgovina na biračkim odborima spriječiti na način da se liste dostave prije žrijebanja, a ne sedam dana nakon rezultata žrijeba, kao što je sadašnje rješenje. Ostale stvari su iste. Nema nekih pomaka”, istakao je Šantić.

Predsjednik CIK-a BiH i član Interresorne radne grupe ocijenio je da u “normativnom smislu, zakonskom, kada se tiče rješenja i procedura na biračkom mjestu i načinu rada, vjerovatno neće biti određenih pomaka ni u konačnoj fazi”.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

svima dobro

12.02.2016 13:44

Ovi bi mogli biti bez Dodika.

ODGOVORITE
Name

ЖИКА Ж

12.02.2016 13:45

НИЈЕ ВИШЕ ГУЖВА ИСПРЕД КАНЦ. СНСД-А И ДНС-А! СДС ЋЕ ОТПУСТИТИ СА ПОСЛА СВЕ ОНЕ КОЈИ СУ ПОЧЕЛИ РАДИТИ УНАЗАД 8 (ОСАМ) ГОДИНА. САМО НЕК СЕ ЗНА!

ODGOVORITE
Name

adženda

12.02.2016 13:55

SDS neće otpustiti nikoga ko zadovoljava uslove radnog mjesta.

Name

re ЖИКА Ж

12.02.2016 14:15

Ja sam za prijem putem konkursa i bez čudesnog "intervjua". Ali daj malo da se prisjetimo vremena prije tih tvojih 8 godina. Partijska struktura zaposlenih uglavnom se poklapa sa vladajućom strukturom. Sjeti se samo ko su bili direktori i funkcioneri odmah nakon završetka rata (šoferi, kondukteri, portiri i slični stručnjaci). Naravno oni su danas magistri i doktori nauka. Ovakva je praksa i danas, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou. To je porazno, ali to je postalo praksa svih političkih stranaka u Srpskoj. Porazno je i to što mladi ljudi postaju članovi stranaka samo da bi se na neki način dočepali posla. Kada bi se na neki čudesan način vratio institut konkursa brojno stanje stranaka bi se drastično smanjilo.

Name

oo7

12.02.2016 14:59

Ovo je prilika da neko učvrsti vlast.Već od avgusta počinje obilazak glasača.U ponudi su radna mesta,mesta u opštinskim odborima,nešto u kešu itd,itd.......

ODGOVORITE
Name

re Ziko

12.02.2016 20:22

Snila baba sto bi rada bila Ziko zikane omiljeni krkane. Otpusticete vi k....

ODGOVORITE
Name

Rapsodija u plavom

12.02.2016 20:41

Korupcija koju je ustanovio Milorad Dodik je za direktore izabrala najveći mogući šljam. Navedi ijednog koji je stručan i koji nije kriminalac.

ODGOVORITE