Десет раних симптома Алцхајмерове болести

Када често заборављање постаје аларм за узбуну? Кад је време за посету лекару?

Здравље 12.02.2016 | 11:30
Десет раних симптома Алцхајмерове болести

Овај дегенеративни поремећај уништава неуроне и везе у можданој кори, услед чега долази до губитка мождане масе. Током напредовања болести долати до постепеног и неповратног губитка памћења, способности говора, свести о простору и времену, а у неким случајевима особа више не може ни да брине сама о себи.

У случају овог обољења најважаније је препознати проблем на време и знати када је прави тренутак за одлазак лекару. Који симптоми би могли бити први аларм?

ГУБИТАК МЕМОРИЈЕ

Један од најчешћих симптома се посебно се манифестује заборављањем недавно стечених информација. Тако може доћи до заборављања важних датума, честког запиткивања о истој информацији или непрестане потребе за помоћи.

ИЗАЗОВИ У ПЛАНИРАЊУ И РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА

Неки људи могу да примете промене у способностима да развију и следе план. То доводи до потешкоћа у функционисању у свакодневници, попут заборављања важних обавеза. Поред тога, концентрација опада, па је тешко доћи до решења проблема.

ПОЗНАТИ ЗАДАЦИ ПОСТАЈУ ПРОБЛЕМ

Уколико сте годинама играли Ризико и готово увек побеђивали, а једног дана се нађете у ситуацији да се не сећате правила, време је да закажете посету лекару.

НЕСНАЛАЖЕЊЕ У ПРОСТОРУ И ВРЕМЕНУ

Алцхајмерова болест може довести и до смањене способности за одређивање времена или чак доба дана. Посебно је упозоравајући случај ако се осећате збуњени због неке ситуације која се управо догодила.

ВИД СЛАБИ

Проблеми са чулом вида код неких људи могу бити први симптоми Алцхајмерове болести, а манифестују се потешкоћама у читању, слабијом оријентацијом у простору и нераспознавањем боја и контраста.

ПРОБЛЕМИ У ГОВОРУ И ПИСАЊУ

Уколико усред реченице заборављате поенту онога о чему говорите или вам се често дешава да не можете да се сетите одређене речи, можда је време да посетите лекара.

РАСЕЈАНОСТ

Свима нам се понекад догоди да из неког разлога даљински управљач оставимо у фрижидеру и затим проведемо тридесет минута тражећи га местима на којима је логично да се налази, али ако је ово чест случај, није искључено да постоји разлог за бригу.

ЛОШЕ ПРОЦЕНЕ

Неки од првих симптома ове болести су мањак хигијене и лоше руковање новцем.

ОДУСТАЈАЊЕ

Особа код које се развија Алцхајмеров синдром напуште старе навике, хобије, друштвене активности, пословне пројекте и спорт. Губе вољу да прате свој омиљени спортски тим или да се друже с већом групом људи, што је праћено и једном врстом анксиозности.

ПРОМЕНЕ РАСПОЛОЖЕЊА

Алцхајмер утиче на расположење и промену личности код оболелих. Постају збуњени, сумњичави, депресивни, уплашени и анксиозни. Честе промене расположења, како на послу тако и у кућном окружењу, уз јаку дозу узнемирености када изађу из своје зоне комфора.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар