ПДП: "Испарила" и реформа јавне управе

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 12.02.2016 | 08:54
ПДП: "Испарила" и реформа јавне управе

АФЕРА „Седамдесет шест“

„Стоп бесповратним средствима из ИПА фондова“

Зашто је отказан Пројекат Реформа јавне управе, јачање капацитета парламената у БиХ у контексту поступања (укључујући законодавне институције Републике Српске, подршка успостављању система е-легислативе, хармонизације прописа са ЕУ) у вриједности од 6.750.000 КМ?

Новац из ИПА пројеката намијењен је за БиХ, од чега је 1/3 требало да припадне Републици Српској.

Кориштење бесповратних средстава која су била на располагању Босни и Херцеговини кроз Инструменте претприступне помоћи тзв. ИПА зависило је од степена сарадње Владе Републике Српске, Владе Федерације и Савјета министара БиХ.

Вриједност помоћи у периоду 2007-2013 била је скоро 100 милиона КМ годишње, као и за ИПА-2 за период 2014-2020 у износу од преко 11 милијарди КМ за земље Западног Балкана.

Приликом уговарања средстава из ИПА за 2013. годину изгубљена су бесповратна средства за пројекат Реформе јавне управе, јачање капацитета парламената у БиХ у контексту поступања (укључујући законодавне институције Републике Српске, подршка успостављању система е-легислативе, хармонизације прописа са ЕУ) у вриједности од 6,75 милиона марака, због неспособности владајуће коалиције на ентитетском (кључни политички фактор у Републици Српској је био СНСД) и нивоу БиХ (кључни политички фактор из Републике Српске у институцијама БиХ је био СНСД).

Због изостанка договора, ова средства су од стране Европске уније преусмјерена Косову и Србији. Напомињемо да су се тада коалициони партнери на нивоу БиХ веома лако договарали око усвајања буџета, Закона о Електропреносу, буџетима институција БиХ, али су штетно дјеловали испуштањем прилике да добију бесповратни новац за пројекте јачања институција у борби против корупције и криминала у Републици Српској и БиХ.

Подсјећамо и на тадашњу циничну изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика да нам та средства не требају, јер Српска од тога нема никакве користи.

У истој години кроз ИПА средства изгубљено је и близу 12 милиона КМ за транспортну и путничку инфраструктуру у Републици Српској, 5 милиона КМ бесповратних средстава за пројекте Правосуђе и унутрашњи послови, унапређење затворске инфраструктуре (укључујући реконструкцију затвора у Бијељини), Развојни приватни сектор, Подршка конкурентности малих и средњих предузећа у вриједности од 2.000.000 КМ, Програм за младе, студенте, професоре, усавршавање, медије и Програм културе у вриједности од 3 милиона КМ, Пројекат Царине и порези – додатно усклађивање законодавства и праксе индиректног опорезивања са правним тековинама Управе за индиректно опорезивање са сједиштем у Бањалуци у вриједности од 7.000.000 КМ што заједно са овим пројектом износи преко 35 милиона КМ штете за Републику Српску.

Партија демократског прогреса

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

МОДРИЧА

12.02.2016 09:29

Ма чудни смо,кад можемо узет добро из једне руке нећемо ал кад је зло хватамо у обије руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

испаравање

12.02.2016 10:01

Испарила и реформа а испарио и пдп

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

12.02.2016 14:49

Зашто ли се осипа Ваше чланство?

ОДГОВОРИТЕ