PDP: "Isparila" i reforma javne uprave

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Republika Srpska 12.02.2016 | 08:54
PDP: "Isparila" i reforma javne uprave

AFERA „Sedamdeset šest“

„Stop bespovratnim sredstvima iz IPA fondova“

Zašto je otkazan Projekat Reforma javne uprave, jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu postupanja (uključujući zakonodavne institucije Republike Srpske, podrška uspostavljanju sistema e-legislative, harmonizacije propisa sa EU) u vrijednosti od 6.750.000 KM?

Novac iz IPA projekata namijenjen je za BiH, od čega je 1/3 trebalo da pripadne Republici Srpskoj.

Korištenje bespovratnih sredstava koja su bila na raspolaganju Bosni i Hercegovini kroz Instrumente pretpristupne pomoći tzv. IPA zavisilo je od stepena saradnje Vlade Republike Srpske, Vlade Federacije i Savjeta ministara BiH.

Vrijednost pomoći u periodu 2007-2013 bila je skoro 100 miliona KM godišnje, kao i za IPA-2 za period 2014-2020 u iznosu od preko 11 milijardi KM za zemlje Zapadnog Balkana.

Prilikom ugovaranja sredstava iz IPA za 2013. godinu izgubljena su bespovratna sredstva za projekat Reforme javne uprave, jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu postupanja (uključujući zakonodavne institucije Republike Srpske, podrška uspostavljanju sistema e-legislative, harmonizacije propisa sa EU) u vrijednosti od 6,75 miliona maraka, zbog nesposobnosti vladajuće koalicije na entitetskom (ključni politički faktor u Republici Srpskoj je bio SNSD) i nivou BiH (ključni politički faktor iz Republike Srpske u institucijama BiH je bio SNSD).

Zbog izostanka dogovora, ova sredstva su od strane Evropske unije preusmjerena Kosovu i Srbiji. Napominjemo da su se tada koalicioni partneri na nivou BiH veoma lako dogovarali oko usvajanja budžeta, Zakona o Elektroprenosu, budžetima institucija BiH, ali su štetno djelovali ispuštanjem prilike da dobiju bespovratni novac za projekte jačanja institucija u borbi protiv korupcije i kriminala u Republici Srpskoj i BiH.

Podsjećamo i na tadašnju ciničnu izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da nam ta sredstva ne trebaju, jer Srpska od toga nema nikakve koristi.

U istoj godini kroz IPA sredstva izgubljeno je i blizu 12 miliona KM za transportnu i putničku infrastrukturu u Republici Srpskoj, 5 miliona KM bespovratnih sredstava za projekte Pravosuđe i unutrašnji poslovi, unapređenje zatvorske infrastrukture (uključujući rekonstrukciju zatvora u Bijeljini), Razvojni privatni sektor, Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u vrijednosti od 2.000.000 KM, Program za mlade, studente, profesore, usavršavanje, medije i Program kulture u vrijednosti od 3 miliona KM, Projekat Carine i porezi – dodatno usklađivanje zakonodavstva i prakse indirektnog oporezivanja sa pravnim tekovinama Uprave za indirektno oporezivanje sa sjedištem u Banjaluci u vrijednosti od 7.000.000 KM što zajedno sa ovim projektom iznosi preko 35 miliona KM štete za Republiku Srpsku.

Partija demokratskog progresa

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

MODRIČA

12.02.2016 09:29

Ma čudni smo,kad možemo uzet dobro iz jedne ruke nećemo al kad je zlo hvatamo u obije ruke.

ODGOVORITE
Name

isparavanje

12.02.2016 10:01

Isparila i reforma a ispario i pdp

ODGOVORITE
Name

oo7

12.02.2016 14:49

Zašto li se osipa Vaše članstvo?

ODGOVORITE