Јапан уводи санкције Сјеверној Кореји

Јапан је данас најавио да ће увести санкције Северној Кореји као одговор на лансирање сателита.

Свијет 11.02.2016 | 10:45
Јапан уводи санкције Сјеверној Кореји

Лансирање сателита Вашингтон и његови савезници, међу којима је и Токио, сматрају да служи као покриће за развој балистичке ракетне технологије која би се могла искористити за лансирање нуклеарног оружја.

Шеф кабинета јапанског премијера Јошихиде Суга рекао је да ће бити забрањене новчане пошиљке у Северну Кореју, осим за суму мању од 870 долара за хуманитарне сврхе, преноси Ројтерс.

Између две земље биће појачана ограничења путовања, а севернокорејским бродовима ће бити забрањен улазак у јапанске луке чак и уколико превозе хуманитарну помоћ, као и бродовима неке друге земље који су већ пристали у Северној Кореји.

Савет безбедности УН оштро је осудио севернокорејско лансирање ракете дугог домета, истичући да ће ускоро "као одговор на ова опасна и озбиљна кршења" бити усвојена резолуција о санкцијама.

Јапан је позвао Савет безбедности да хитно усвоји оштрије санкције против Северне Кореје због четврте нуклеарне пробе у јануару и лансирања ракете дугог домета у недељу за који Пјонгјанг тврди да је "сателит".

Коментари / 0

Оставите коментар