Japan uvodi sankcije Sjevernoj Koreji

Japan je danas najavio da će uvesti sankcije Severnoj Koreji kao odgovor na lansiranje satelita.

Svijet 11.02.2016 | 10:45
Japan uvodi sankcije Sjevernoj Koreji

Lansiranje satelita Vašington i njegovi saveznici, među kojima je i Tokio, smatraju da služi kao pokriće za razvoj balističke raketne tehnologije koja bi se mogla iskoristiti za lansiranje nuklearnog oružja.

Šef kabineta japanskog premijera Jošihide Suga rekao je da će biti zabranjene novčane pošiljke u Severnu Koreju, osim za sumu manju od 870 dolara za humanitarne svrhe, prenosi Rojters.

Između dve zemlje biće pojačana ograničenja putovanja, a severnokorejskim brodovima će biti zabranjen ulazak u japanske luke čak i ukoliko prevoze humanitarnu pomoć, kao i brodovima neke druge zemlje koji su već pristali u Severnoj Koreji.

Savet bezbednosti UN oštro je osudio severnokorejsko lansiranje rakete dugog dometa, ističući da će uskoro "kao odgovor na ova opasna i ozbiljna kršenja" biti usvojena rezolucija o sankcijama.

Japan je pozvao Savet bezbednosti da hitno usvoji oštrije sankcije protiv Severne Koreje zbog četvrte nuklearne probe u januaru i lansiranja rakete dugog dometa u nedelju za koji Pjongjang tvrdi da je "satelit".

Komentari / 0

Ostavite komentar