Ухапшено више лица због шверца дувана

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ започели су рано јутрос акцију кодног назива "Лиштица", која се изводи на подручју Груда, Широког Бријега, Читлука, Зенице и Сарајева, те ухапсили више особа осумњичених за организовани криминал у вези са недозвољеним прометом акцизних производа.

Босна и Херцеговина 11.02.2016 | 09:26
Ухапшено више лица због шверца дувана

Активности се проводе према наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ у сарадњи са припадницима Управе за индиректно опорезивање БиХ, те министарстава унутрашњих послова /МУП/ Кантона Сарајево, Херцеговачко-неретванског кантона, Западно-херцеговачког и Зеничко-добојског кантона.

У току су претреси објеката на 25 локација и хапшења више осумњичених особа због постојања основа за организовани криминал у вези са недозвољеним прометом акцизних производа, недозвољеним складиштењем робе, пореском утајом или преваром и прањем новца.

У овој фази, извршеним претресима пронађено је и привремено одузето више од три тоне резаног дувана, док претреси на већем броју локација и даље трају.

Припадници групе за организовани криминал сумњиче се да су у периоду од новембра 2015. до фебруара ове године, с циљем стицања противправне имовинске користи, незаконито набављали дуван у листу, вршили његову прераду и резање, те неовлаштено продавали веће количине резаног дувана препродавцима и крајњим купцима широм БиХ, без претходног обиљежавања акцизним маркицама и плаћања обавезне акцизе и ПДВ-а.

Процјењује се да су својим незаконитим дјеловањем продали најмање 55 тона дувана, чиме је буџет БиХ оштећен за износ од око 7.850.000 КМ, а прибављена противправна имовинска корист већа од 1.200.000 КМ.

Акцији је претходила интензивна криминалистичка истрага коју су истражиоци Сипе провели под надзором Тужилаштва БиХ с циљем документовања незаконитих активности осумњичених особа.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

а

11.02.2016 08:34

Ронхил?

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунпадзија

11.02.2016 08:41

Није нова марка "МИЛЕ"

Name

Никола

11.02.2016 08:42

Е, да су из РС-а, имали би велику сансу да биду предсједници републике. Сверц је једа од главних услова да будете премијери и предсједници овог ентитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре пунпадзија

11.02.2016 09:01

А јел писе да пусење убија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре а

11.02.2016 09:04

Прица се да це на трзисту појавити и марка "РЕФЕРЕНДУМ". Ко није до сада пусио, сад це попусити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

11.02.2016 09:11

Не дајте , па нека буде шта хоће . То је ваш труд и рад , а не ове багре што све отима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

11.02.2016 09:11

Сипа је исла трагом истих оних који су гурали дуван преко прелаза Стрмица.Уједно та заплена цигарета је уједно највеца запљена цигарета од оснивања границне пилиције БиХ.Зато је хрватским кадровима засметао српски полицајац границар који им је све то раскринко и документовао.Назалост потврда о умјесаности нацелника границне полиције унутрасње контроле и директора је управо та да су том истом полицајцу монтирали и покусали изнудити отказ и то само њему умјесто да цовика награде.... Толико о борби против криминала и корупције у овај слуцај Стрмица уплетен је и Седа Лисак који је сада на целу агенције БиХ за борбу против криминала и корупције.Мозете мислит каква борба.Они се боре да сакрију криминал и афере а не да их истразе и процедуирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

11.02.2016 09:32

Пустите људе нек зараде који динар. Ионако смо лоповска дрзава

ОДГОВОРИТЕ