Uhapšeno više lica zbog šverca duvana

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ započeli su rano jutros akciju kodnog naziva "Lištica", koja se izvodi na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva, te uhapsili više osoba osumnjičenih za organizovani kriminal u vezi sa nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda.

Bosna i Hercegovina 11.02.2016 | 09:26
Uhapšeno više lica zbog šverca duvana

Aktivnosti se provode prema naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te ministarstava unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zapadno-hercegovačkog i Zeničko-dobojskog kantona.

U toku su pretresi objekata na 25 lokacija i hapšenja više osumnjičenih osoba zbog postojanja osnova za organizovani kriminal u vezi sa nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, nedozvoljenim skladištenjem robe, poreskom utajom ili prevarom i pranjem novca.

U ovoj fazi, izvršenim pretresima pronađeno je i privremeno oduzeto više od tri tone rezanog duvana, dok pretresi na većem broju lokacija i dalje traju.

Pripadnici grupe za organizovani kriminal sumnjiče se da su u periodu od novembra 2015. do februara ove godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, nezakonito nabavljali duvan u listu, vršili njegovu preradu i rezanje, te neovlašteno prodavali veće količine rezanog duvana preprodavcima i krajnjim kupcima širom BiH, bez prethodnog obilježavanja akciznim markicama i plaćanja obavezne akcize i PDV-a.

Procjenjuje se da su svojim nezakonitim djelovanjem prodali najmanje 55 tona duvana, čime je budžet BiH oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM, a pribavljena protivpravna imovinska korist veća od 1.200.000 KM.

Akciji je prethodila intenzivna kriminalistička istraga koju su istražioci Sipe proveli pod nadzorom Tužilaštva BiH s ciljem dokumentovanja nezakonitih aktivnosti osumnjičenih osoba.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

a

11.02.2016 08:34

Ronhil?

ODGOVORITE
Name

punpadzija

11.02.2016 08:41

Nije nova marka "MILE"

Name

Nikola

11.02.2016 08:42

E, da su iz RS-a, imali bi veliku sansu da bidu predsjednici republike. Sverc je jeda od glavnih uslova da budete premijeri i predsjednici ovog entiteta.

ODGOVORITE
Name

re punpadzija

11.02.2016 09:01

A jel pise da pusenje ubija?

ODGOVORITE
Name

re a

11.02.2016 09:04

Prica se da ce na trzistu pojaviti i marka "REFERENDUM". Ko nije do sada pusio, sad ce popusiti.

ODGOVORITE
Name

ma

11.02.2016 09:11

Ne dajte , pa neka bude šta hoće . To je vaš trud i rad , a ne ove bagre što sve otima .

ODGOVORITE
Name

snouden

11.02.2016 09:11

Sipa je isla tragom istih onih koji su gurali duvan preko prelaza Strmica.Ujedno ta zaplena cigareta je ujedno najveca zapljena cigareta od osnivanja granicne pilicije BiH.Zato je hrvatskim kadrovima zasmetao srpski policajac granicar koji im je sve to raskrinko i dokumentovao.Nazalost potvrda o umjesanosti nacelnika granicne policije unutrasnje kontrole i direktora je upravo ta da su tom istom policajcu montirali i pokusali iznuditi otkaz i to samo njemu umjesto da covika nagrade.... Toliko o borbi protiv kriminala i korupcije u ovaj slucaj Strmica upleten je i Seda Lisak koji je sada na celu agencije BiH za borbu protiv kriminala i korupcije.Mozete mislit kakva borba.Oni se bore da sakriju kriminal i afere a ne da ih istraze i proceduiraju.

ODGOVORITE
Name

xxx

11.02.2016 09:32

Pustite ljude nek zarade koji dinar. Ionako smo lopovska drzava

ODGOVORITE