Фолна киселина у трудноћи

Истраживања показују да свака друга особа у Србији, због генетике, не може да у потпуности искористи обичну фолну киселину

Здравље 11.02.2016 | 12:00
Фолна киселина у трудноћи

Савет који сваки доктор даје трудницама је да обавезно уносе фолну киселину, јер су фолати неопходни за здраву трудноћу. Међутим, већина будућих мајки уопште не размишља о томе на који начин ће уносити овај важни састојак. Најновије студије показују на разлику између термина фолат и фолна киселина.

Фолати су природна форма витамина и могу се наћи у храни (спанаћ, зелена салата, пасуљ, џигерица...) Фолна киселина је синтетички облик витамина, који се користи у већини суплемената. Истраживања показују да свака друга особа у Србији, због генетике, не може да у потпуности искористи обичну фолну киселину.

Ово је посебно важно пре и за време трудноће, када се препоручује додатни унос. Недостатак фолата може изазвати бројне негативне последице по здравље, укључујући и прееклампсију, побачај, недољовну телесну тежину детета, превремено одвајање постељице. Зато се, када год је то могуће, саветује исхрана богата фолатима, а у другом стању се препоручује додатна суплементација.

Важно је знати и то да већина мултивитамина за труднице садржи синтетичку фолну киселину (јер је јефтинија). Препоручују се препарати који садрже активни фолат најновије генерације или 5-Метилтетрахидрофолат. Тако ћете бити сигурни да, без обзира на генетику, ваше тело у потпуности може да искористити драгоцене састојке.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар