Када боксерски ударци надјачају бомбе

Од како је почео рат у Сирији нема спорта и због тога је бивши боксерски шампион у Алепу отворио клуб у којем дечаци могу да тренирају бесплатно и скрену мисли.

Свијет 11.02.2016 | 08:01
Када боксерски ударци надјачају бомбе

Под сијалицама подрума ратом разореног Алепа млади момци ударају џакове док их надзире бивши национални шампион.

Ритмички звуци удараца рукавица у џакове боксерског клуба Шаба могу понекад да надгласају ваздушне ударе и гранатирање из источног дела града.

“Дошао сам да тренирам јер сам одмалена сањао да постанем боксерски шампион. Када се боксерски центар отворио почео сам да долазим да остварим свој сан. Последње четири године нисмо имали никаквих спортских активности, само гранатирање“, каже тамнокоси младић Омар.

Од почетка рата у Сирији 2011. године више од 260.000 људи је убијено, а милиони су расељени. Уједињене нације наводе да више од два милиона сиријске деце не иде у школу, као и да је једна од четири школе уништена.

Други највећи град Алеп подељен је једном линијом 2012. године – владине снаге контролишу западни део, а опозиционе источни. Једни испаљују ракете на западни део града, други гранатирају источни.

У делу града под контролом опозиционих снага неколико десетина деце покушава да пронађе нови живот у Шаба боксерском клубу у којем тренирају бесплатно.

“Због рата у Сирији, а нарочито у провинцији Алеп спортске активности су прекинуте, међу њима је и бокс”, каже Шабан Катан, оснивач клуба.

Катан (31) је 1994. године почео професионално да се бави боксом и само годину касније постао је национални шампион Сирије. Лета 2015. са својим колегом Ахамедом Масалахом отворио је клуб како би у ратом разорени град вратио бокс.

“Отворили смо клуб Шаба да се вратимо на старе стазе и учествујемо у арапским и азијским такмичењима”, каже Катан за АФП.

Изнајмили су подрум који је пре тога коришћен као складиште и напунили га опремом коју су купили од једне теретане која се затворила.

Током тренинга десетак тинејџера у опреми ради склекове у рингу пре него што Катан свакоме од њих не додели пар рукавица, након чега се мењају у рингу у размени удараца.

Прошле године Катан и Масалах организовали су турнир за неке од својих најмлађих ученика, као и за старију децу, укључујући и такмичаре из провинција Идлиб, Хомс, па чак и из Раке – бастиона Исламске државе.

Напреднији боксери – међу којима има и оних који тренирају осталу децу – планирају да се такмиче на турниру за све који живе у деловима под контролом опозиције.

“Имамо дечаке који су постали стварно добри, а исто је и са тинејџерима. Спремамо се за шампионат изван Сирије и да се такмичимо на највећим такмичењима, било на арапском или на страном нивоу”, каже Масалах.

Са осмехом на лицу прича о томе “шта су све његови ученици морали да прођу да би постали само будући шампиони”.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар