Kada bokserski udarci nadjačaju bombe

Od kako je počeo rat u Siriji nema sporta i zbog toga je bivši bokserski šampion u Alepu otvorio klub u kojem dečaci mogu da treniraju besplatno i skrenu misli.

Svijet 11.02.2016 | 08:01
Kada bokserski udarci nadjačaju bombe

Pod sijalicama podruma ratom razorenog Alepa mladi momci udaraju džakove dok ih nadzire bivši nacionalni šampion.

Ritmički zvuci udaraca rukavica u džakove bokserskog kluba Šaba mogu ponekad da nadglasaju vazdušne udare i granatiranje iz istočnog dela grada.

“Došao sam da treniram jer sam odmalena sanjao da postanem bokserski šampion. Kada se bokserski centar otvorio počeo sam da dolazim da ostvarim svoj san. Poslednje četiri godine nismo imali nikakvih sportskih aktivnosti, samo granatiranje“, kaže tamnokosi mladić Omar.

Od početka rata u Siriji 2011. godine više od 260.000 ljudi je ubijeno, a milioni su raseljeni. Ujedinjene nacije navode da više od dva miliona sirijske dece ne ide u školu, kao i da je jedna od četiri škole uništena.

Drugi najveći grad Alep podeljen je jednom linijom 2012. godine – vladine snage kontrolišu zapadni deo, a opozicione istočni. Jedni ispaljuju rakete na zapadni deo grada, drugi granatiraju istočni.

U delu grada pod kontrolom opozicionih snaga nekoliko desetina dece pokušava da pronađe novi život u Šaba bokserskom klubu u kojem treniraju besplatno.

“Zbog rata u Siriji, a naročito u provinciji Alep sportske aktivnosti su prekinute, među njima je i boks”, kaže Šaban Katan, osnivač kluba.

Katan (31) je 1994. godine počeo profesionalno da se bavi boksom i samo godinu kasnije postao je nacionalni šampion Sirije. Leta 2015. sa svojim kolegom Ahamedom Masalahom otvorio je klub kako bi u ratom razoreni grad vratio boks.

“Otvorili smo klub Šaba da se vratimo na stare staze i učestvujemo u arapskim i azijskim takmičenjima”, kaže Katan za AFP.

Iznajmili su podrum koji je pre toga korišćen kao skladište i napunili ga opremom koju su kupili od jedne teretane koja se zatvorila.

Tokom treninga desetak tinejdžera u opremi radi sklekove u ringu pre nego što Katan svakome od njih ne dodeli par rukavica, nakon čega se menjaju u ringu u razmeni udaraca.

Prošle godine Katan i Masalah organizovali su turnir za neke od svojih najmlađih učenika, kao i za stariju decu, uključujući i takmičare iz provincija Idlib, Homs, pa čak i iz Rake – bastiona Islamske države.

Napredniji bokseri – među kojima ima i onih koji treniraju ostalu decu – planiraju da se takmiče na turniru za sve koji žive u delovima pod kontrolom opozicije.

“Imamo dečake koji su postali stvarno dobri, a isto je i sa tinejdžerima. Spremamo se za šampionat izvan Sirije i da se takmičimo na najvećim takmičenjima, bilo na arapskom ili na stranom nivou”, kaže Masalah.

Sa osmehom na licu priča o tome “šta su sve njegovi učenici morali da prođu da bi postali samo budući šampioni”.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar