Хакери из Зенице "скинули" 280.000 КМ

Кантонални суд у Тузли одредио је једномјесечни притвор за Томислава Гелића (24), Алмира Гасала (20) и Хариса Шањту (38) из Зенице због сумње у рачунарску превару преко које су се домогли више од 280.000 КМ.

Босна и Херцеговина 11.02.2016 | 07:59
Хакери из Зенице "скинули" 280.000 КМ

Овај трио ухапшен је 6. фебруара, након опсежне истраге, а на терет им се ставља да су неовлаштено упали у рачунарски систем једне фирме из Грачанице и преко апликације за електронске трансакције новац предузећа пребацили на своје рачуне, пишу "Независне новине".

Након провале у систем, направили су 26 трансакција на своје рачуне у неколико банака, а до разоткривања успјели су подићи око 224.000 КМ.

Око 60.000 марака успјело је да спаси предузеће, којем је на захтјев власника банка блокирала средства.
Када је догађај пријављен, тужиоци овог тужилаштва и полицијски истражитељи из Зеничко-добојског и Тузланског кантона обавили су низ истражних радњи и провјера како би били идентификовани преваранти и утврђени начини извршења.

"По налогу Тужилаштва и на основу наредбе Општинског суда у Зеници, припадници МУП-а Зеничко-добојског и Тузланског кантона су од 6. фебруара извршили претресе објеката и аутомобила на већем броју локација у Зеници које су користили осумњичени и привремено одузели одређене предмете за које се сумња да су кориштени или потичу из извршења кривичних дјела", саопштено је из Тужилаштва тузланског кантона.

Додали су како су припадници МУП-а ТК извршили криминалистичку обраду и уз извјештај о почињеном кривичном дјелу поменуте предали у надлежност Тужилаштва.

"Поступајући тужилац донио је наредбу о провођењу истраге и испитао осумњичене. Издате су и наредбе за потребне истражне радње које су у току, а како би се утврдиле све околности везане за ова кривична дјела", речено је у Тужилаштву Тузланског кантона.

Коментари / 0

Оставите коментар