Конте: Италијански фудбал као њемачки 2000.!

Антонио Конте отворено о снази Серије А, тренутном стању најпопуларније игре на "Чизми", као и о паралелама са примерима успешнијих фудбалских система.

Фудбал 13.02.2016 | 16:00
Конте: Италијански фудбал као њемачки 2000.!

Иако се Јувентус прошле сезоне пласирао у финале Лиге шампиона, и даље се не може рећи да је Серија А на путу опоравка међу најјаче и најкокурентније лиге континента.

Наполи, Јуве, Рома, Лацио, Милан, Интер и даље тешко могу ући у отворену и равноправну борбу са највећим европским клубовима, што јасно поручује и селектор "азура" Антонио Конте. Исто важи и за италијанску репрезентацију.

Освајач три титуле са Јувентусом у својству тренера (2012., 2013. и 2014.) констатовао је да је Серија А на четвртом месту листе најјачих европских лига.

"Мислим да се тренутно најбољи фудбал игра у Енглеској. То је једноставно истина. Италијански фудбал био је у много бољем стању него сад. Серија А била је једна од најатрактивнијих лига на свету. Сви су код нас хтели да играју", рекао је Конте за сајт ФИФА.

"Ако погледате бројке из прошлости, све то је још јасније. Кад смо постали светски шампиони 2006., 66 одсто свих играча у Серији А били су Италијани, а тај проценат је био још већи кад сам ја играо. Данас Италијани чине 34 одсто лиге. Власници клубова више нису спремни да инвестирају велики новац у своје тимове. Једноставно, мањак је новца у лиги", констатовао је Италијан.

Тренутно, у евро-такмичењима за ову сезону од италијанских тимова активни су Рома и Јувентус у Лиги шампиона, док су Фиорентина, Лацио и Наполи у Лиги Европе.

У осврту на тренутно стање у тамошњем првенству, али и у националном тиму, Конте прави занимљиво поређење.

"Клубови су почели да више инвестирају у младе селекције. Фудбалски савез Италије је такође покренуо добре, развојне и амбициозне развојне пројекте. Сада смо у узбудљивом периоду, у којем могу да нас упоредим са Немачком од пре 15 година, када је тамошњи савез почео да формира тренинг центре у сваком региону"

"Сви знамо како је добро тај пројекат прошао, као и да су Немци 2014. освојили Светско првенство са играчима који су тада били клинци"

Под новим приступом, Конте подразумева и промену система игре "азурина", почев од најмлађих селекција.

"Катенаћо и фудбал заснован на контранападима били су вредни у својим временима. Сада морамо да поново размислимо и да се помакнемо како време одмиче. Фудбал се драматично променио и имам осећај да се менталитет у Италији мења. Добар, нападачки фудбал се своди на уметност брзе промене екипе у стање напада, чим узме лопту. Са друге стране, јако је важно и пронаћи праву равнотежу одбране и напада", додао је Конте.

Од освајања титуле шампиона света 2006., репрезентација Италије остварила је само једну победу на светским првенствима, на којима није прошла групну фазу ни у Јужној Африци, ни у Бразилу. Истовремено, на европским првенствима је била успешнија, јер је 2012. изгубила у финалу од Шпанаца.

Коментари / 0

Оставите коментар