Konte: Italijanski fudbal kao njemački 2000.!

Antonio Konte otvoreno o snazi Serije A, trenutnom stanju najpopularnije igre na "Čizmi", kao i o paralelama sa primerima uspešnijih fudbalskih sistema.

Fudbal 13.02.2016 | 16:00
Konte: Italijanski fudbal kao njemački 2000.!

Iako se Juventus prošle sezone plasirao u finale Lige šampiona, i dalje se ne može reći da je Serija A na putu oporavka među najjače i najkokurentnije lige kontinenta.

Napoli, Juve, Roma, Lacio, Milan, Inter i dalje teško mogu ući u otvorenu i ravnopravnu borbu sa najvećim evropskim klubovima, što jasno poručuje i selektor "azura" Antonio Konte. Isto važi i za italijansku reprezentaciju.

Osvajač tri titule sa Juventusom u svojstvu trenera (2012., 2013. i 2014.) konstatovao je da je Serija A na četvrtom mestu liste najjačih evropskih liga.

"Mislim da se trenutno najbolji fudbal igra u Engleskoj. To je jednostavno istina. Italijanski fudbal bio je u mnogo boljem stanju nego sad. Serija A bila je jedna od najatraktivnijih liga na svetu. Svi su kod nas hteli da igraju", rekao je Konte za sajt FIFA.

"Ako pogledate brojke iz prošlosti, sve to je još jasnije. Kad smo postali svetski šampioni 2006., 66 odsto svih igrača u Seriji A bili su Italijani, a taj procenat je bio još veći kad sam ja igrao. Danas Italijani čine 34 odsto lige. Vlasnici klubova više nisu spremni da investiraju veliki novac u svoje timove. Jednostavno, manjak je novca u ligi", konstatovao je Italijan.

Trenutno, u evro-takmičenjima za ovu sezonu od italijanskih timova aktivni su Roma i Juventus u Ligi šampiona, dok su Fiorentina, Lacio i Napoli u Ligi Evrope.

U osvrtu na trenutno stanje u tamošnjem prvenstvu, ali i u nacionalnom timu, Konte pravi zanimljivo poređenje.

"Klubovi su počeli da više investiraju u mlade selekcije. Fudbalski savez Italije je takođe pokrenuo dobre, razvojne i ambiciozne razvojne projekte. Sada smo u uzbudljivom periodu, u kojem mogu da nas uporedim sa Nemačkom od pre 15 godina, kada je tamošnji savez počeo da formira trening centre u svakom regionu"

"Svi znamo kako je dobro taj projekat prošao, kao i da su Nemci 2014. osvojili Svetsko prvenstvo sa igračima koji su tada bili klinci"

Pod novim pristupom, Konte podrazumeva i promenu sistema igre "azurina", počev od najmlađih selekcija.

"Katenaćo i fudbal zasnovan na kontranapadima bili su vredni u svojim vremenima. Sada moramo da ponovo razmislimo i da se pomaknemo kako vreme odmiče. Fudbal se dramatično promenio i imam osećaj da se mentalitet u Italiji menja. Dobar, napadački fudbal se svodi na umetnost brze promene ekipe u stanje napada, čim uzme loptu. Sa druge strane, jako je važno i pronaći pravu ravnotežu odbrane i napada", dodao je Konte.

Od osvajanja titule šampiona sveta 2006., reprezentacija Italije ostvarila je samo jednu pobedu na svetskim prvenstvima, na kojima nije prošla grupnu fazu ni u Južnoj Africi, ni u Brazilu. Istovremeno, na evropskim prvenstvima je bila uspešnija, jer je 2012. izgubila u finalu od Španaca.

Komentari / 0

Ostavite komentar