Јако невријеме захватило Бањалуку

Олујно невријеме са јаком кишом, праћено снажним ударима вјетра узроковало је плављење градских саобраћајница и отежан саобраћај у Бањалуци.

Република Српска 10.02.2016 | 10:27
Јако невријеме захватило Бањалуку

Око 9.15 сати град је у кратком временском интервалу засут пљуском, што је изазвало слабу видљивост, а тамни облаци су прекрили небо.

Током дана захлађење, а поподне киша ће да слаби и накратко може бити сусњежице. Увече престанак падавина.

Дуваће умјерен до јак јужни ветар у првом дијелу дана, поподне ће постепено слабити на сјеверозападни. Максимална темперетура биће током јутра до 14°Ц, средином дана пада испод 8°Ц, до вечери ће опасти на само 2°Ц.

Упозорење становништву због најаве јаког вјетра и обилнијих падавина

Одсјек за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Градске управе Бања Лука позива становништво на опрез због прогнозе Републицког хидрометеоролошког завода, према којој се, на подруцју Бање Луке оцекују јак вјетар и обилније кише, које могу довести до пораста мањих водотокова бујицног карактера.

Истовремено, апелују на суградане да на својим балконима не остављају предмете који би могли усљед вјетра угрозити безбједност пролазника.

Посебно се упозорава становништво у насељима уз ријецне и бујицне водотокове на додатни опрез и евентуално предузимање неопходних превентивних мјера на заштити своје имовине. Из Одсјека подсјецају градане да, уколико примијете да је дошло до излијевања бујицних потока, о томе обавијесте Центар за обавјештавање путем броја телефона број: 121.

Како је наведено у прогнози Републицког хидрометеоролошког завода - од понедјељка поподне оцекује се јак југо, а у уторак поподне, увеце и у сриједу у првом дијелу дана јаки олујни удари вјетра. У понедјељак у другом дијелу дана, и према поноци за Крајину се оцекују удари вјетра до 70 км/х. Слицно це бити и у уторак у првом дијелу дана, а поподне и у ноци ка сриједи вјетар брзине и преко 80-90 км/х. У сриједу поподне вјетар постепено слаби.

-Вјетар ове јацине може изазвати штету на крововима, да ломи гране и старо дрвеце, кида каблове и далеководе - наводе из Републицког хидрометеоролошког завода.

Када је ријец о падавинама, како је наведено у прогнози - највише их се оцекује од југозапада до југа, мјестимицно обилнији пљускови у понедјељак и уторак, а у сриједу од раног јутра до поподнева највише, када це пасти и преко 60 литара по метру квадратном. Завод це пратити стање, и по потреби, издати упозорење.

 

Јако невријеме у Бања Луци. Опрез.

Постед бy Цастра Нес Радио он 10. Фебруар 2016

Извор: НН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

МД

10.02.2016 09:34

Ево захвата и Модричу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД Метеоролог

10.02.2016 10:11

Престат це навечер, ал до тад Посавина и Семберија це бит најкритичније због удара вјетра до 80км/х

Name

бијељина

10.02.2016 10:34

Ево долази И у Бијељину

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

10.02.2016 18:54

Ја сам испред олује возим 111Км/х и вјеруј да цу само да предјем павловиц мост атамо це ме спасити Вуциц.

ОДГОВОРИТЕ