Jako nevrijeme zahvatilo Banjaluku

Olujno nevrijeme sa jakom kišom, praćeno snažnim udarima vjetra uzrokovalo je plavljenje gradskih saobraćajnica i otežan saobraćaj u Banjaluci.

Republika Srpska 10.02.2016 | 10:27
Jako nevrijeme zahvatilo Banjaluku

Oko 9.15 sati grad je u kratkom vremenskom intervalu zasut pljuskom, što je izazvalo slabu vidljivost, a tamni oblaci su prekrili nebo.

Tokom dana zahlađenje, a popodne kiša će da slabi i nakratko može biti susnježice. Uveče prestanak padavina.

Duvaće umjeren do jak južni vetar u prvom dijelu dana, popodne će postepeno slabiti na sjeverozapadni. Maksimalna temperetura biće tokom jutra do 14°C, sredinom dana pada ispod 8°C, do večeri će opasti na samo 2°C.

Upozorenje stanovništvu zbog najave jakog vjetra i obilnijih padavina

Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Gradske uprave Banja Luka poziva stanovništvo na oprez zbog prognoze Republickog hidrometeorološkog zavoda, prema kojoj se, na podrucju Banje Luke ocekuju jak vjetar i obilnije kiše, koje mogu dovesti do porasta manjih vodotokova bujicnog karaktera.

Istovremeno, apeluju na sugradane da na svojim balkonima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti bezbjednost prolaznika.

Posebno se upozorava stanovništvo u naseljima uz rijecne i bujicne vodotokove na dodatni oprez i eventualno preduzimanje neophodnih preventivnih mjera na zaštiti svoje imovine. Iz Odsjeka podsjecaju gradane da, ukoliko primijete da je došlo do izlijevanja bujicnih potoka, o tome obavijeste Centar za obavještavanje putem broja telefona broj: 121.

Kako je navedeno u prognozi Republickog hidrometeorološkog zavoda - od ponedjeljka popodne ocekuje se jak jugo, a u utorak popodne, uvece i u srijedu u prvom dijelu dana jaki olujni udari vjetra. U ponedjeljak u drugom dijelu dana, i prema ponoci za Krajinu se ocekuju udari vjetra do 70 km/h. Slicno ce biti i u utorak u prvom dijelu dana, a popodne i u noci ka srijedi vjetar brzine i preko 80-90 km/h. U srijedu popodne vjetar postepeno slabi.

-Vjetar ove jacine može izazvati štetu na krovovima, da lomi grane i staro drvece, kida kablove i dalekovode - navode iz Republickog hidrometeorološkog zavoda.

Kada je rijec o padavinama, kako je navedeno u prognozi - najviše ih se ocekuje od jugozapada do juga, mjestimicno obilniji pljuskovi u ponedjeljak i utorak, a u srijedu od ranog jutra do popodneva najviše, kada ce pasti i preko 60 litara po metru kvadratnom. Zavod ce pratiti stanje, i po potrebi, izdati upozorenje.

 

Jako nevrijeme u Banja Luci. Oprez.

Posted by Castra Nes Radio on 10. Februar 2016

Izvor: NN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

MD

10.02.2016 10:34

Evo zahvata i Modriču....

ODGOVORITE
Name

MD Meteorolog

10.02.2016 11:11

Prestat ce navečer, al do tad Posavina i Semberija ce bit najkritičnije zbog udara vjetra do 80km/h

Name

bijeljina

10.02.2016 11:34

Evo dolazi I u Bijeljinu

ODGOVORITE
Name

kum

10.02.2016 19:54

Ja sam ispred oluje vozim 111Km/h i vjeruj da cu samo da predjem pavlovic most atamo ce me spasiti Vucic.

ODGOVORITE