Срамна одлука о повећању накнада

Повећање накнада за одвојени живот члановима Владе Федерације БиХ и њиховим савјетницима показатељ је непринципијелности и безобразлука Владе, став је представника радника, а и за пензионере ово је неприхватљиво.

Босна и Херцеговина 10.02.2016 | 10:00
Срамна одлука о повећању накнада

Влада ФБиХ је на својој посљедњој редовној сједници измијенила уредбу о накнадама, повећавши накнаде за одвојени живот са једне КМ на 300 КМ за премијера и министре, те са једне КМ на 250 КМ за савјетнике.

"Показали су у ком правцу иду реформе, да се драстично смање права радника, плате запослених, а гдје год могу повећати партијским дужносницима - то учине. Влада се хвали да је 11.000 људи у ФБиХ запослено, а не говори о 13.000 отпуштених", казао је Селведин Шаторовић, потпредсједник Савеза самосталних синдиката БиХ, подсјетивши да Влада није прихватила износе неких од материјалних права радника која су договорена с послодавцима.

Мехмедалија Рапа, предсједник Извршног одбора Савеза удружења пензионера ФБиХ, сматра да је неприхватљиво све што је узимање мимо плате.

"Све друго би требало да остане у буџету и усмјери се за социјалне фондове, а најбоље у развој привреде, а не да се у овој тешкој економској ситуацији још повећавају неке накнаде. Ситуација не дозвољава разметање на тај начин. Неко узима са пет страна, а пензионери једва преживљавају. Влада би морала сагледати шта је приоритет", нагласио је Рапа.

По уредби, накнаду за одвојени живот имају они чије је мјесто пребивалишта удаљено више од 70 километара од сједишта институције у којој су запослени. Раније је та накнада износила 500 КМ за чланове Владе и 400 КМ за савјетнике, потом 300 КМ и 150 КМ, да би 2013. године била смањена на једну КМ.

Како је јуче саопштено из СДП БиХ, умањењем накнаде за одвојени живот на једну КМ постигнута је уштеда од око милион КМ годишње, те су од Владе ФБиХ затражили да одмах укине "срамну" и "расипничку" одлуку донесену у вријеме када преговара о новом задужењу од милијарду КМ.

Шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому Парламента ФБиХ Исмет Османовић, пак, напомиње да је накнада за одвојени живот законска одредба, те нема коментара о њеном повећању док год закон то одобрава.

У Министарству правде ФБиХ јуче су казали да је у питању уједначавање накнада с федералним парламентарцима.

"У мају прошле године је Комисија за рјешавање статусних питања чланова Владе и савјетника поднијела иницијативу за уједначавање накнаде у односу на заступнике у Парламенту. То је било вријеме политичких турбуленција када је ДФ изашао из коалиције, те је сада то дошло на ред. Као ресорно министарство смо поступили и упутили на Владу", рекао је Ален Талетовић, помоћник министра правде.

Додао је да Комисија за статусна питања није предложила износ, него је ово министарство истражило колике су накнаде у оба дома Парламента ФБиХ.

Изјаве чланова Комисије за статусна питања, коју чине министри, јуче нисмо добили јер се нису јављали на телефон, а неки нису о томе жељели да разговарају. Иначе, по закону о платама и накнадама у органима власти, основна плата премијера, када се основица од 315 КМ помножи с припадајућим коефицијентом, је нешто више од 3.000 КМ, допремијера близу 3.000 КМ, а министара нешто више од 2.800 КМ.

Извор: НН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Цовјек

10.02.2016 09:14

Све у затвор заједно са Радонцицем. ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

книнконг

10.02.2016 09:30

Овом нема краја за сваку њихову накнду мозе се запослит јос један радник велика вецина ради за 380км. Како их није стид

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

10.02.2016 10:52

Занте ли ви да смо ми најаднији и најсиромаснији у Европи.ИАлбанија је са стандардом корак испред нас

Name

аџенда

10.02.2016 09:41

А дипл инг ел тех са тридесетогодишњим стажом има плату 1200КМ. Зато се овдје никада ништа неће ни конструисати ни производити. Да вам Америка и ЕУ не дају силне паре, могли би сте само сијати кромпир и чувати овце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

10.02.2016 10:32

Захваљујући политичарима ја своју земљу из дана у дан све више мрзим и имам све већу жељу да одем и никада се не вратим. Да немам ужу родбину не бих овдје никада дошао ни на годишњи одмор. Нека их буде срам и стид и надам се да ће их стићи правда ако не на овом онда на будућем свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

10.02.2016 13:13

Какав народ таква власт,добро је док нико не излази на протесте а на концерт Мерлину се скупи 50000 а јос висе на Цевљанској кориди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАСИ

10.02.2016 14:01

СТА СЕ БУНИТЕ? "НАСИ" СУ НА ВЛАСТИ СВУГДЈЕ И У ТЗВ РС И У ТЗВ ФБиХ ЗАР НЕ?

ОДГОВОРИТЕ