Sramna odluka o povećanju naknada

Povećanje naknada za odvojeni život članovima Vlade Federacije BiH i njihovim savjetnicima pokazatelj je neprincipijelnosti i bezobrazluka Vlade, stav je predstavnika radnika, a i za penzionere ovo je neprihvatljivo.

Bosna i Hercegovina 10.02.2016 | 10:00
Sramna odluka o povećanju naknada

Vlada FBiH je na svojoj posljednjoj redovnoj sjednici izmijenila uredbu o naknadama, povećavši naknade za odvojeni život sa jedne KM na 300 KM za premijera i ministre, te sa jedne KM na 250 KM za savjetnike.

"Pokazali su u kom pravcu idu reforme, da se drastično smanje prava radnika, plate zaposlenih, a gdje god mogu povećati partijskim dužnosnicima - to učine. Vlada se hvali da je 11.000 ljudi u FBiH zaposleno, a ne govori o 13.000 otpuštenih", kazao je Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, podsjetivši da Vlada nije prihvatila iznose nekih od materijalnih prava radnika koja su dogovorena s poslodavcima.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, smatra da je neprihvatljivo sve što je uzimanje mimo plate.

"Sve drugo bi trebalo da ostane u budžetu i usmjeri se za socijalne fondove, a najbolje u razvoj privrede, a ne da se u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji još povećavaju neke naknade. Situacija ne dozvoljava razmetanje na taj način. Neko uzima sa pet strana, a penzioneri jedva preživljavaju. Vlada bi morala sagledati šta je prioritet", naglasio je Rapa.

Po uredbi, naknadu za odvojeni život imaju oni čije je mjesto prebivališta udaljeno više od 70 kilometara od sjedišta institucije u kojoj su zaposleni. Ranije je ta naknada iznosila 500 KM za članove Vlade i 400 KM za savjetnike, potom 300 KM i 150 KM, da bi 2013. godine bila smanjena na jednu KM.

Kako je juče saopšteno iz SDP BiH, umanjenjem naknade za odvojeni život na jednu KM postignuta je ušteda od oko milion KM godišnje, te su od Vlade FBiH zatražili da odmah ukine "sramnu" i "rasipničku" odluku donesenu u vrijeme kada pregovara o novom zaduženju od milijardu KM.

Šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ismet Osmanović, pak, napominje da je naknada za odvojeni život zakonska odredba, te nema komentara o njenom povećanju dok god zakon to odobrava.

U Ministarstvu pravde FBiH juče su kazali da je u pitanju ujednačavanje naknada s federalnim parlamentarcima.

"U maju prošle godine je Komisija za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade i savjetnika podnijela inicijativu za ujednačavanje naknade u odnosu na zastupnike u Parlamentu. To je bilo vrijeme političkih turbulencija kada je DF izašao iz koalicije, te je sada to došlo na red. Kao resorno ministarstvo smo postupili i uputili na Vladu", rekao je Alen Taletović, pomoćnik ministra pravde.

Dodao je da Komisija za statusna pitanja nije predložila iznos, nego je ovo ministarstvo istražilo kolike su naknade u oba doma Parlamenta FBiH.

Izjave članova Komisije za statusna pitanja, koju čine ministri, juče nismo dobili jer se nisu javljali na telefon, a neki nisu o tome željeli da razgovaraju. Inače, po zakonu o platama i naknadama u organima vlasti, osnovna plata premijera, kada se osnovica od 315 KM pomnoži s pripadajućim koeficijentom, je nešto više od 3.000 KM, dopremijera blizu 3.000 KM, a ministara nešto više od 2.800 KM.

Izvor: NN

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Covjek

10.02.2016 09:14

Sve u zatvor zajedno sa Radoncicem. ...

ODGOVORITE
Name

kninkong

10.02.2016 09:30

Ovom nema kraja za svaku njihovu nakndu moze se zaposlit jos jedan radnik velika vecina radi za 380km. Kako ih nije stid

ODGOVORITE
Name

Pero

10.02.2016 10:52

Zante li vi da smo mi najadniji i najsiromasniji u Evropi.IAlbanija je sa standardom korak ispred nas

Name

adženda

10.02.2016 09:41

A dipl ing el teh sa tridesetogodišnjim stažom ima platu 1200KM. Zato se ovdje nikada ništa neće ni konstruisati ni proizvoditi. Da vam Amerika i EU ne daju silne pare, mogli bi ste samo sijati krompir i čuvati ovce.

ODGOVORITE
Name

Geography

10.02.2016 10:32

Zahvaljujući političarima ja svoju zemlju iz dana u dan sve više mrzim i imam sve veću želju da odem i nikada se ne vratim. Da nemam užu rodbinu ne bih ovdje nikada došao ni na godišnji odmor. Neka ih bude sram i stid i nadam se da će ih stići pravda ako ne na ovom onda na budućem svijetu

ODGOVORITE
Name

Daidza

10.02.2016 13:13

Kakav narod takva vlast,dobro je dok niko ne izlazi na proteste a na koncert Merlinu se skupi 50000 a jos vise na Cevljanskoj koridi.

ODGOVORITE
Name

NASI

10.02.2016 14:01

STA SE BUNITE? "NASI" SU NA VLASTI SVUGDJE I U TZV RS I U TZV FBiH ZAR NE?

ODGOVORITE