Вучић и Дачић - све извјеснији крај сарадње

После више од три године тесне сарадње, напредњаци и социјалисти загазиће у наредну предизборну кампању готово као политички непријатељи, а свакодневно се смањују шансе да ће заједно да формирају и нову владу.

Србија 10.02.2016 | 08:03
Вучић и Дачић - све извјеснији крај сарадње

Циљ напредњака је, према изворима "Новости", да добије натполовичну подршку како би самостално могли да склопе министарски тим и да не би зависили од осталих странака и листа.

У Вучићевом окружењу влада и мишљење да би социјалисти врло лако ушли у савез са садашњом опозицијом уколико би могли заједно да оборе СНС и да саставе нову власт.

То све, са једне стране, јесте предизборни маневар напредњака како би тргли и извели на биралишта своје присталице, али је и наговештај могућег краја савезништва Вучић - Дачић.

Засада, отворени опозиционари у редовима СПС су Милутин Мркоњић и Бранко Ружић, док се потпредседници СНС Зорана Михајловић и Небојша Стефановић одавно залажу за раскид партнерства.

И Расим Љајић, лидер СДПС који ће бити на листи владу:

"Циљ је да то урадимо убрзо након 24. априла, што је најлогичнији датум за изборе. Не би ваљало да се формирање владе одужи као шпанска серија. Веома је битно да се настави ово што је започето."

Потпредседница СПС Славица Ђукић Дејановић негирала је да између социјалиста и њихових коалиционих партнера из СНС постоје суштинска неслагања:

"И сам премијер Вучић је изнео став да је влада квалитетнија са социјалистима. Резултатима државе огроман допринос су дали и министри из СПС. Све остало што се зове сумња, жеља, став неких појединаца, а није став органа СПС и СНС, за мене није тема и ми се тиме не бавимо. Важно је да Влада има повољан тренд."

Шеф посланичке групе СВМ Балинт Пастор, чија је странка, попут СПС, сада део владајуће коалиције каже за "Новости" да је сада рано говорити о савезима.

"Идемо самостално на изборе, као што је то било и приликом претходних гласања. Нашу листу подржаће још две мађарске странке. Прерано је причати о коалицијама. Прво треба заслужити и освојити мандате, а када се избори заврше разговараћемо о коалицијама и о остварењу програма нове владе", каже Пастор.

ОБАЗРИВО СА ВЕЛЕОБРТИМА

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић оцењује да СНС и СПС немају висок степен поверења упркос вишегодишњој сарадњи.

"Логично је да међусобни напади ескалирају у кампањи јер обе странке имају сродно бирачко тело и брину о свом успеху. Ова свађа не искључује нови савез СНС и СПС после избора, али му и не доприноси. Теза да СПС ради са остатком опозиције на рушењу Вучића разбуђује бирачко тело напредњака, али је чињеница да се са Дачићем мора бити обазрив после његових велеобрта 2008. и 2012. године."

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Топ

10.02.2016 08:05

Ово је Социјалистичка превара да не би њихови гласачи рекли да је свеједно за кога гласали па отишли СНС-у! Ови избори се одржавају да би се што дуже остало на власти јер се показало у Србији да ко има предсједника има и владу! Ако су жељели да добију 50+ % то већ имају сада у парламенту и могли су врло лако избацити СП!

ОДГОВОРИТЕ