Vučić i Dačić - sve izvjesniji kraj saradnje

Posle više od tri godine tesne saradnje, naprednjaci i socijalisti zagaziće u narednu predizbornu kampanju gotovo kao politički neprijatelji, a svakodnevno se smanjuju šanse da će zajedno da formiraju i novu vladu.

Srbija 10.02.2016 | 08:03
Vučić i Dačić - sve izvjesniji kraj saradnje

Cilj naprednjaka je, prema izvorima "Novosti", da dobije natpolovičnu podršku kako bi samostalno mogli da sklope ministarski tim i da ne bi zavisili od ostalih stranaka i lista.

U Vučićevom okruženju vlada i mišljenje da bi socijalisti vrlo lako ušli u savez sa sadašnjom opozicijom ukoliko bi mogli zajedno da obore SNS i da sastave novu vlast.

To sve, sa jedne strane, jeste predizborni manevar naprednjaka kako bi trgli i izveli na birališta svoje pristalice, ali je i nagoveštaj mogućeg kraja savezništva Vučić - Dačić.

Zasada, otvoreni opozicionari u redovima SPS su Milutin Mrkonjić i Branko Ružić, dok se potpredsednici SNS Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović odavno zalažu za raskid partnerstva.

I Rasim Ljajić, lider SDPS koji će biti na listi vladu:

"Cilj je da to uradimo ubrzo nakon 24. aprila, što je najlogičniji datum za izbore. Ne bi valjalo da se formiranje vlade oduži kao španska serija. Veoma je bitno da se nastavi ovo što je započeto."

Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović negirala je da između socijalista i njihovih koalicionih partnera iz SNS postoje suštinska neslaganja:

"I sam premijer Vučić je izneo stav da je vlada kvalitetnija sa socijalistima. Rezultatima države ogroman doprinos su dali i ministri iz SPS. Sve ostalo što se zove sumnja, želja, stav nekih pojedinaca, a nije stav organa SPS i SNS, za mene nije tema i mi se time ne bavimo. Važno je da Vlada ima povoljan trend."

Šef poslaničke grupe SVM Balint Pastor, čija je stranka, poput SPS, sada deo vladajuće koalicije kaže za "Novosti" da je sada rano govoriti o savezima.

"Idemo samostalno na izbore, kao što je to bilo i prilikom prethodnih glasanja. Našu listu podržaće još dve mađarske stranke. Prerano je pričati o koalicijama. Prvo treba zaslužiti i osvojiti mandate, a kada se izbori završe razgovaraćemo o koalicijama i o ostvarenju programa nove vlade", kaže Pastor.

OBAZRIVO SA VELEOBRTIMA

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da SNS i SPS nemaju visok stepen poverenja uprkos višegodišnjoj saradnji.

"Logično je da međusobni napadi eskaliraju u kampanji jer obe stranke imaju srodno biračko telo i brinu o svom uspehu. Ova svađa ne isključuje novi savez SNS i SPS posle izbora, ali mu i ne doprinosi. Teza da SPS radi sa ostatkom opozicije na rušenju Vučića razbuđuje biračko telo naprednjaka, ali je činjenica da se sa Dačićem mora biti obazriv posle njegovih veleobrta 2008. i 2012. godine."

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Top

10.02.2016 08:05

Ovo je Socijalistička prevara da ne bi njihovi glasači rekli da je svejedno za koga glasali pa otišli SNS-u! Ovi izbori se održavaju da bi se što duže ostalo na vlasti jer se pokazalo u Srbiji da ko ima predsjednika ima i vladu! Ako su željeli da dobiju 50+ % to već imaju sada u parlamentu i mogli su vrlo lako izbaciti SP!

ODGOVORITE