Оружје за џихадисте из бивше Југе шверцовали

Курди лојални властима у Дамаску заплијенили су камион из Турске којим је шверцовано наоружање за Џевхат ан нусру, сиријску филијалу Ал Каиде. 

Босна и Херцеговина 09.02.2016 | 21:17
Оружје за џихадисте из бивше Југе шверцовали

Ништа необично да међу заробљеним наоружањем нису пронађени и пројектили за минобацаче, а на сандуцима контролни листићи са спецификацијом, па чак и потписима, додуше нечитким, иза ставки "одобрио" и "контролирао", написаним на нашем језику.

Драгомир Јовичић, стручњак за безбједност, казао је како га ова информација ни најмање не чуди, јер безбједносни систем у БиХ уопште не функционише.

"Најбољи примјер некоординације и неуређености система имали смо када су убијена два припадника војске БиХ, након чега су три службе изашле на терен да врше увиђај. Значи, уопште се не зна шта је чија надлежност, а да имамо адекватну контролу терена такве ствари би биле сведене на минимум", казао је и додао да велики проблем ствара чињеница што су у БиХ присутне структуре с Блиског истока, али да и поред њих имамо људе из криминалног миљеа, који користе рат за богаћење без обзира на то што не припадају терористичким покретима.

"Уколико постоји озбиљна воља да се открије одакле потиче оружје, то могу и урадити, прије свега по серијским бројевима", каже Јовичић.

На фотографијама које су објављене видљива је етикета турског увозника или шпедитера, али се још не зна да ли је ријеч о директном купцу од хрватских или бх. фирми. Такође, неизвјесно је да ли се ради о пројектилима из арсенала бивше ЈНА или су касније произведени. Познато је да фабрика у Новом Травнику производи и минобацаче од 60, 82 и 120 милиметара. Према фотографијама које су приказане заплијењене су мине управо тих калибара.

Нажалост, ово није први пут да се на страним ратиштима налази оружје из бивших југословенских република.

Терористи разних групација веома често објављују своје фотографије с наоружањем које је добро познато из југословенских ратова. Ипак, упркос томе што спорно оружје може потицати из сваке од бивших југословенских република, "Њујорк тајмс" је нагласио да имају сазнања да се ради о наоружању шверцованом из Хрватске.

Међу снимцима оружја заплијењеног од терориста, близу јорданске границе, били су и ракетни бацачи М79 оса и бестрзајни топови М60, а исте ове моделе Хрватска је продала Јордану, док су читаву испоруку превезли турски авиони.

(НН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Аха!

13.02.2016 07:08

А ми цитамо,извезено десетинама тона "меса" са тог и тог аеродрома у Турску.

ОДГОВОРИТЕ