Oružje za džihadiste iz bivše Juge švercovali

Kurdi lojalni vlastima u Damasku zaplijenili su kamion iz Turske kojim je švercovano naoružanje za Dževhat an nusru, sirijsku filijalu Al Kaide. 

Bosna i Hercegovina 09.02.2016 | 21:17
Oružje za džihadiste iz bivše Juge švercovali

Ništa neobično da među zarobljenim naoružanjem nisu pronađeni i projektili za minobacače, a na sanducima kontrolni listići sa specifikacijom, pa čak i potpisima, doduše nečitkim, iza stavki "odobrio" i "kontrolirao", napisanim na našem jeziku.

Dragomir Jovičić, stručnjak za bezbjednost, kazao je kako ga ova informacija ni najmanje ne čudi, jer bezbjednosni sistem u BiH uopšte ne funkcioniše.

"Najbolji primjer nekoordinacije i neuređenosti sistema imali smo kada su ubijena dva pripadnika vojske BiH, nakon čega su tri službe izašle na teren da vrše uviđaj. Znači, uopšte se ne zna šta je čija nadležnost, a da imamo adekvatnu kontrolu terena takve stvari bi bile svedene na minimum", kazao je i dodao da veliki problem stvara činjenica što su u BiH prisutne strukture s Bliskog istoka, ali da i pored njih imamo ljude iz kriminalnog miljea, koji koriste rat za bogaćenje bez obzira na to što ne pripadaju terorističkim pokretima.

"Ukoliko postoji ozbiljna volja da se otkrije odakle potiče oružje, to mogu i uraditi, prije svega po serijskim brojevima", kaže Jovičić.

Na fotografijama koje su objavljene vidljiva je etiketa turskog uvoznika ili špeditera, ali se još ne zna da li je riječ o direktnom kupcu od hrvatskih ili bh. firmi. Takođe, neizvjesno je da li se radi o projektilima iz arsenala bivše JNA ili su kasnije proizvedeni. Poznato je da fabrika u Novom Travniku proizvodi i minobacače od 60, 82 i 120 milimetara. Prema fotografijama koje su prikazane zaplijenjene su mine upravo tih kalibara.

Nažalost, ovo nije prvi put da se na stranim ratištima nalazi oružje iz bivših jugoslovenskih republika.

Teroristi raznih grupacija veoma često objavljuju svoje fotografije s naoružanjem koje je dobro poznato iz jugoslovenskih ratova. Ipak, uprkos tome što sporno oružje može poticati iz svake od bivših jugoslovenskih republika, "Njujork tajms" je naglasio da imaju saznanja da se radi o naoružanju švercovanom iz Hrvatske.

Među snimcima oružja zaplijenjenog od terorista, blizu jordanske granice, bili su i raketni bacači M79 osa i bestrzajni topovi M60, a iste ove modele Hrvatska je prodala Jordanu, dok su čitavu isporuku prevezli turski avioni.

(NN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aha!

13.02.2016 07:08

A mi citamo,izvezeno desetinama tona "mesa" sa tog i tog aerodroma u Tursku.

ODGOVORITE