Шта је књижевница поручила Карлеуши?

Мирјана Капетановић, књижевница из Босне и Херцеговине одлучила је да се путем друштвених мрежа обрати Јелени Карлеуши.

Србија 09.02.2016 | 18:28
Шта је књижевница поручила Карлеуши?

Наиме, она је је на Фејсбуку написала отворено писмо упућено певачици, а овај текс почео је да се шири друштвеним мрежама невероватном брзином.

Њену објаву вам преносимо у целости:

"ОТВОРЕНО ПИСМО ЈЕЛЕНИ КАРЛЕУШИ, ПЈЕВАЧИЦИ

Поштована госпођо Карлеуша,

Желим срдачно да вас поздравим сједећи у свом стану у Коњицу, док лијепа, зелена Неретва шуми испод мојих прозора. Пишем вам из дивног града који је један од најстаријих градских заједница са подручја бивше Југославије. На овом малом простору протутњаше разне цивилизације у задњих 4000 година, од Келта, Илира, Римљана, Грка, Митраиста, Богумила, Османске царевине, Краљевине СХС, Титове Југославије, до данашњих дана, самосталне Босне и Херцеговине. Све сте ви то могли научити у редовном основном и средњем образовању кроз проучавање хисторије и географије, а толико је занимљив крај, да би сваког интелектуалца „заковао“ бар неколико дана за Интернет и гуглање у циљу што већег информисања о Коњицу, Херцеговини и њиховим занимљивостима. Али с обзиром да сте ви врло рано кренули у естрадне воде, како често знате истакнути у јавним иступима, наравно да је школа и изобразба била у другом плану. Стога вам не замјерам толико да говорите ниподаштавујући ове наше лијепе крајеве и становнике који овдје живе, а истичете своје београдско поријекло као крајњи резултат еволуције људске цивилизације.

Ја волим Београд. Како и не бих ту су моји родитељи живјели, ту се упознали давних 50-их, ту се вјенчали и проживјели дивне године младости. На моју велику срећу доселили у предивни Коњиц управо у вријеме када сам се ја требала родити, у вријеме када се градила јака индустрија у мом граду. Тада су долазили млади, стручни људи са свих страна бивше Југославије и овдје, поред Неретве живјели, вољели се, доносили своју културу, размјењивали своја знања и стварали нераскидива пријатељства. О томе сам написала пуно књига и писат ћу још, ако ме Бог поживи. Коњиц је, драга госпођо Карлеуша, град умјетника. Овдје нико не диже високо нос пред другима, јер је на једном мјесту огромна концентрација талетираних људи. Ми смо свјесни тога и зато смо скромни. Ових дана једна београдска улица названа је по нашем Коњичанину Зулфикару Зуки Џумхуру, вјерујем да сте чули за њега, био је писац и сликар, карикатуриста, свјетски познат. Из овог града је потекао ваш колега у жирију Звезда Гранда, Драган Стојковић Босанац. Никада ми није било јасно што Босанац, када је Херцеговац по рођењу и опредјељењу, али ето, надимак као надимак. Да познајете Драгана као што га ја познајем од ране младости (од мене је старији четири године), као дјечака генија, који је свирао хармонику са четири године као одрасли, који је остављао у чуду музичке стручњаке који би га чули. Моцарт из Коњица, чудо од дјетета. При томе, иако јединац код родитеља, издвојен својим талентом у раној младости, остао је скромни и паметни дјечак, касније момак. Ишли смо у исту Музичку школу, наши су родитељи били велики пријатељи, био је школски друг моје сестре Љиљане. Био је сјајан ученик у музичкој и основној школи, касније у гимназији, и сјајан студент. При томе увијек скроман.

Његова драга мајка и отац су били такви људи, какав наук, такво и учење. Моја мајка је шила прелијепе, модерне хаљине за његову мајку, а она је, сјајна кухарица, за узврат, моју маму научила како се справља зимница, како се пеку најљепше торте и колачи и слана јела. И ословљавале су једна другу са госпођо ова или она. Ми нисмо од њих могли чути простачке ријечи, ни Драган ни моје сестре. Ми људима нисмо говорили да су "муњени", да имају "летве" у глави и сличне ријечи. Играли смо се у дворишту или шетали на корзоу лијепо обучени. На нашим наступима Драган као хармоникаш, ја у хору, свјетски познатом у то вријеме "Дјевојке са Неретве", наступали смо лијепо, пристојно обучени, нико није излазио пред људе гологуз, таман посла. Можда ћете рећи, ма сада је такво вријеме. Али ни ту не бисте били у праву, јер, од мене се роди кћерка Ирина, славна рокерица, давали су јој разне надимке од "наша Јанице Јоплин", до „краљице роцка“, гради каријеру исто година као и ви, али никада није изашла на позорницу голишава и гологуза, једноставно зна пјевати, узме микрофон и пјева.

Драганова кћерка Џиџа, драга дјевојка, од добрих родитеља васпитана, такођер је пјевачица. Лијепо пјева, гради каријеру полако, али сигурно. Не чух и невидјех још да се бацака по позорници или пред телевизијским камерама полуобучена или готово гола. Ето и тако може, када се зна радити свој посао.

Немојте ми замјерити молим вас што вам спочитавам облачење и непристојно понашање према другима, по годинама, могла сам вас родити, млађа сте од мог сина, и сама сте родитељка, колико знам имате двоје дјеце. Помислите, како ће за коју годину ваша дјеца да се осјећају када крену у школе, када их сустигне пубертет, када вам је све блам и свега сте стидите, а школски другари им почну с мобитела пуштати ваше гологузе снимке. Бит ће то страшно. Треба објаснити дјеци зашто је то било потребно или је заправо потпуно непотребно.... Морат ћете се с тим носити. Можете остати "муњени" након тога, а ваша дјечица након тих шокова као "са летвом" у глави.

Каријера, новац, популарност, све то пролази, праве вриједности остају, видите како се ја с поносом сјећам мојих и Драганових родитеља, а богме и мог друга Драгана, који изгради каријеру паметно и озбиљно. С дубоким поштовањем и покривених стидних мјеста дружите се са тим човјеком за оним столом жирија, гдје вас посао и судбина спојише. И не вријеђајте младе људе који покушавају остварити свој сан, свјетла позорнице се угасе, а ружне ријечи заувијек остају у њиховим младим, повријеђеним срцима.

С поштовањем, Мирјана Капетановић, књижевница из Коњица, БиХ

 

 

Свјетски Конгрес Жена у Милану 2015. - добитница награде "Жена која је успјела" као једна од 40 у свијету.

Постед бy Мирјана Капетановиц он четвртак 31. децембар 2015.

П.С. Да, у вези вашег великог поноса на поријекло, није ти шала, београдско, ево шта о вашем уваженом поријеклу пише у „Поријеклу породица“:

Знате ли порекло презимена једне од најпопуларнијих певачица с наших простора? Иако рођена Београђанка, презиме Јелене Карлеуше потиче из Лике. Било га је у местима Брлог, Личка Јесеница, Срб и још неким.Подаци сајта порекло.рс указују на то да носиоци презимена Карлеуша славе Светог Илију.Према Загорки Вавић Грос, ауторки књиге "Презимена су чувари нашег језика", презиме Карлеуша је настало од надимка које је постојало у западним крајевима. Она порекло овог презимена тумачи на следећи начин:

"Изводи се од придева карласт што значи дуге, замршене (чупаве) ненеговане косе и употребљава се у кајкавском наречју хрватског језика, а има га и у словеначком. У словеначком речнику је објашњена реч карле немачком синтагмом ланге хааре, што значи дуга коса. Суфикс – уша се употребљава за грађење именица које значе женску особу са извесним манама (има пежоративно значење: мудраруша, аљкавуша, спонзоруша). Реч карлеуша је значила жену са дугом, замршеном, неопраном косом, а касније је стицајем неких околности (које нама нису познате) постале презиме".

(Курир)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

киза

09.02.2016 17:43

Без увреде горе наведеном књизевнику, али оцигледно и она има неки проблем цим се обраца једном скоту, без дана сколе (сем улицарске) зени која није зена, особи која није особа, цовеку који није ни налик цовеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

09.02.2016 18:33

Ето, није крив ни криви торањ у Пизи. Његов би био став да је криви торањ прав...

Name

засто тако???

09.02.2016 18:52

Кизин је коментар пун неукуса и мрзње.

Name

Милан

10.02.2016 04:57

Господјо свака цаст.Конацно да се неко ко је образован огласи и написе које слово.До сада су само неписмени коментарисали и прицали. Молим вас нема потребе нападати поготово не лицно(њена церка нем проблем),вец подрзимо господју и конацно кич и шунд ставимо на мјесто које им припада.

Name

Узе ми ријеци из уста

09.02.2016 18:14

Драга господјо Капетановиц, није ми познато којим поводом написасте овај текст, али подрзавам Вас став. Не припадам елити ових географских рељефа, обицна сам, просјецна балканка, али смета ми, осјетим тугу уколико ме несрецне околности заробе у ситуацију у којој морам да свједоцим "насим популарним,познатим лицностима" док откривају своје куцно васпитање током својих јавних наступа. То је потцјењивање и понизавање народа,вјерне публике, а и слуцајних сокираних слусалаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

09.02.2016 18:21

Па зар неко слуса Карлрусу. Па то је велико примитивац, а ни поријекло јој није бас .... Некултурна, необразована, сјетимо се емисије код Марица, каква је глупаца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

09.02.2016 19:01

Господјо Мирјана,МОЈЕ ПОСТОВАЊЕ! До сада нисам цуо,видио,ни процитао ни један толико аргументован текст који доказује и показује у којем ми друству зивимо и ко нам се представља путем медија као некакав ауторитет. Ја незнам како у неком зирију за несто,овом приликом у такмицењу за пјевање мозе бити неко ко о пјевању нема благе везе , него дреци у микрофон али уз то приказује надуване груди,усне и гузу.И сто је најгоре она пролази у сви медијима и има своје тзв.фанове?!А свјетски прваци у хемији и математици немају мјеста ни у медијима нити их ко подржава. Ипак на крају, свака цаст Мирјана,велики поздрав Теби господјо и свим градјанима Коњица. Зиви били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

09.02.2016 19:57

Карлеусу сви знамо по глупостима и силиконима нико по пјесми,за њено понашање крив је Саша Поповић што допушта да глупача назива кандидате свакаквим именима,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

09.02.2016 20:02

Све је било ок док није споменула да јој је кцерка Ирина Капетановиц... па господјо прицате о васпитању а одгојили сте наркоманку која спава по сарајевским парковима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.02.2016 22:16

Плус гледа Звезде Гранда и жао јој њеног малог из Коњица

Name

РЕ

10.02.2016 00:54

ДЕ НЕ ЛАЗИ.АКО СЕ ОНАКО НАСМИНКА ЗА НЕКИ КЛИП НЕМОРА ДА ЗНАЦИ ДА ЈЕ НАРКОМАНКА.ЦУРА САВРСЕНО ПЈЕВА ДОК ЈЕЛЕНА САМО НАБРАЈА ЈОС ЈЕ НИСАМ ЦУО ДА ЈЕ И ЈЕДНУ ПЈЕСМУ ОТПЈЕВАЛА САМО НЕСТО НАРИЦЕ.

Name

маја 10 02 2016

10.02.2016 06:42

Од кога да науци кад јој је и мајка иста

Name

ре РС

10.02.2016 06:52

А ето Карлеуса се не дрогира.

Name

зумба

09.02.2016 22:13

Не дамо ми насег хармоникаса Босанца,он је право добар цовјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Требиње

09.02.2016 22:24

Преозбиљно сте драга господјо схватили један изрезирани соу програм који посезе за свим гадостима да би привукао пазњу.Бескорисно се тросити у том правцу одбране једних од других све је то једна лоса или мање лоса резија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцан

10.02.2016 04:33

Глувом не сапуци,цоравом не намигуј! Ста вриједи изгубљеној особи каква је ЈК прузати прст супротно од странпутице,да бар она процита ово писмо

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

10.02.2016 05:53

Не пада ми на памет да пратим било шта од турбо-фолка. Ипак сам се једном нашао у друштву људи који такво нешто подносе, и издржао цијелих осам минута гледајући и слушајући које какво оцјењивање и расправу. Закључак: Онај тко тамо добровољно оде, заслужује понижење и лекцију коју ће памтити цијели живот! Често се питам, шта је са овим народом, као што један коментатор написа, никога не занимају научници, чијим се изумима свакодневно користимо. Шта је са овим ТВ станицама, само жутило, да ли то може некога занимати, изгледа да може!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанство

10.02.2016 06:40

Одлицан текст. Зелио бих написати у неколико реценица јос несто у култури и суб култури рату прослом и рату нетом заврсеном. Након 2 свј. рата они који су презивјели и они који су се борили, трудили су се да из тога рата изадју писмени, кулурни, музикални, да буду једноставно градјани. Исли су у вецерње сколе, да би били писмени и да неби их висе манипулисала пријасња власт. Уцили су се музици, књизевности, науци, умјетности, плесу, свему сто је било позитивно. Од села, касаба и градица, створили су дух и индентитет, створили су заједницу, гдје је и село имало елементе града. Створили су осјецаје за лијепо. Није било вазно да ли је из најзабитијег села досао у град да се сколује, и није доносио са собом свој нацин зивота, вец се уклпоио у град, у културу онакву какву град захтјева. Након овог несретниг рата, ситуација се обрнула. Нема нити зеље нити воље да се образују, култура нам се свела на неке обицаје које ни моја баба не познаје, од градске културе створили су епицентре неукуса, кица, малоградјанстине. Унистили су историјску бит неког ратовања, а то је да онима сто су презивјели, сто су ратовали буде боље, а оним сто су дали своје зивоте оправдају њихове зртве. Све је узалуд након овог несретног рата. Овај је рат био циљ како унистити лијепо, како из културе произвести некултуру, како писменог уцинити неписменог. Е мој Коцицу, Цопицу, Андрицу, Селимовицу и остали са ових простора џаба вам вријеме које изгубисте писајуци ни за шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данило из Приједора

10.02.2016 09:02

Реплика на мишљење особе под псеудонимом Рс.БАЛКАНСКИ ЧОБАНЕ претпостављам (обожаватељу фарме и гранда) са иqуом броја ципела,твој коментар је класићан примјер размишљања и просуђивања масе(нажалост неписмене)Карлеуша је нашмркала више коке него што је Ирина тешка.Уз карлеуштуку 90% пјевача и пјевачица са естраде разваљују се од дроге,неки су и умрли(НИНО,РОЂА РАИЧЕВИЋ).Што се тиче Ирине она је за балканске цајке појам образовања и цивилизациске позитивности у сваком облику(плус што она феноменално пјева и има знање).Ово ти је информација из прве руке,пошто добар дио народњачке естраде лично познајем.ПС.РОКЕРИ НЕМАЈУ ПАРА ЗА ДРОГУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данило из Приједора

10.02.2016 09:42

Реплика на мишљење особе под псеудонимом Рс.БАЛКАНСКИ ЧОБАНЕ претпостављам (обожаватељу фарме и гранда) са иqуом броја ципела,твој коментар је класићан примјер размишљања и просуђивања масе(нажалост неписмене)Карлеуша је нашмркала више коке него што је Ирина тешка.Уз карлеуштуку 90% пјевача и пјевачица са естраде разваљују се од дроге,неки су и умрли(НИНО,РОЂА РАИЧЕВИЋ).Што се тиче Ирине она је за балканске цајке појам образовања и цивилизациске позитивности у сваком облику(плус што она феноменално пјева и има знање).Ово ти је информација из прве руке,пошто добар дио народњачке естраде лично познајем.ПС.РОКЕРИ НЕМАЈУ ПАРА ЗА ДРОГУ

ОДГОВОРИТЕ