Šta je književnica poručila Karleuši?

Mirjana Kapetanović, književnica iz Bosne i Hercegovine odlučila je da se putem društvenih mreža obrati Jeleni Karleuši.

Srbija 09.02.2016 | 18:28
Šta je književnica poručila Karleuši?

Naime, ona je je na Fejsbuku napisala otvoreno pismo upućeno pevačici, a ovaj teks počeo je da se širi društvenim mrežama neverovatnom brzinom.

Njenu objavu vam prenosimo u celosti:

"OTVORENO PISMO JELENI KARLEUŠI, PJEVAČICI

Poštovana gospođo Karleuša,

Želim srdačno da vas pozdravim sjedeći u svom stanu u Konjicu, dok lijepa, zelena Neretva šumi ispod mojih prozora. Pišem vam iz divnog grada koji je jedan od najstarijih gradskih zajednica sa područja bivše Jugoslavije. Na ovom malom prostoru protutnjaše razne civilizacije u zadnjih 4000 godina, od Kelta, Ilira, Rimljana, Grka, Mitraista, Bogumila, Osmanske carevine, Kraljevine SHS, Titove Jugoslavije, do današnjih dana, samostalne Bosne i Hercegovine. Sve ste vi to mogli naučiti u redovnom osnovnom i srednjem obrazovanju kroz proučavanje historije i geografije, a toliko je zanimljiv kraj, da bi svakog intelektualca „zakovao“ bar nekoliko dana za Internet i guglanje u cilju što većeg informisanja o Konjicu, Hercegovini i njihovim zanimljivostima. Ali s obzirom da ste vi vrlo rano krenuli u estradne vode, kako često znate istaknuti u javnim istupima, naravno da je škola i izobrazba bila u drugom planu. Stoga vam ne zamjeram toliko da govorite nipodaštavujući ove naše lijepe krajeve i stanovnike koji ovdje žive, a ističete svoje beogradsko porijeklo kao krajnji rezultat evolucije ljudske civilizacije.

Ja volim Beograd. Kako i ne bih tu su moji roditelji živjeli, tu se upoznali davnih 50-ih, tu se vjenčali i proživjeli divne godine mladosti. Na moju veliku sreću doselili u predivni Konjic upravo u vrijeme kada sam se ja trebala roditi, u vrijeme kada se gradila jaka industrija u mom gradu. Tada su dolazili mladi, stručni ljudi sa svih strana bivše Jugoslavije i ovdje, pored Neretve živjeli, voljeli se, donosili svoju kulturu, razmjenjivali svoja znanja i stvarali neraskidiva prijateljstva. O tome sam napisala puno knjiga i pisat ću još, ako me Bog poživi. Konjic je, draga gospođo Karleuša, grad umjetnika. Ovdje niko ne diže visoko nos pred drugima, jer je na jednom mjestu ogromna koncentracija taletiranih ljudi. Mi smo svjesni toga i zato smo skromni. Ovih dana jedna beogradska ulica nazvana je po našem Konjičaninu Zulfikaru Zuki Džumhuru, vjerujem da ste čuli za njega, bio je pisac i slikar, karikaturista, svjetski poznat. Iz ovog grada je potekao vaš kolega u žiriju Zvezda Granda, Dragan Stojković Bosanac. Nikada mi nije bilo jasno što Bosanac, kada je Hercegovac po rođenju i opredjeljenju, ali eto, nadimak kao nadimak. Da poznajete Dragana kao što ga ja poznajem od rane mladosti (od mene je stariji četiri godine), kao dječaka genija, koji je svirao harmoniku sa četiri godine kao odrasli, koji je ostavljao u čudu muzičke stručnjake koji bi ga čuli. Mocart iz Konjica, čudo od djeteta. Pri tome, iako jedinac kod roditelja, izdvojen svojim talentom u ranoj mladosti, ostao je skromni i pametni dječak, kasnije momak. Išli smo u istu Muzičku školu, naši su roditelji bili veliki prijatelji, bio je školski drug moje sestre Ljiljane. Bio je sjajan učenik u muzičkoj i osnovnoj školi, kasnije u gimnaziji, i sjajan student. Pri tome uvijek skroman.

Njegova draga majka i otac su bili takvi ljudi, kakav nauk, takvo i učenje. Moja majka je šila prelijepe, moderne haljine za njegovu majku, a ona je, sjajna kuharica, za uzvrat, moju mamu naučila kako se spravlja zimnica, kako se peku najljepše torte i kolači i slana jela. I oslovljavale su jedna drugu sa gospođo ova ili ona. Mi nismo od njih mogli čuti prostačke riječi, ni Dragan ni moje sestre. Mi ljudima nismo govorili da su "munjeni", da imaju "letve" u glavi i slične riječi. Igrali smo se u dvorištu ili šetali na korzou lijepo obučeni. Na našim nastupima Dragan kao harmonikaš, ja u horu, svjetski poznatom u to vrijeme "Djevojke sa Neretve", nastupali smo lijepo, pristojno obučeni, niko nije izlazio pred ljude gologuz, taman posla. Možda ćete reći, ma sada je takvo vrijeme. Ali ni tu ne biste bili u pravu, jer, od mene se rodi kćerka Irina, slavna rokerica, davali su joj razne nadimke od "naša Janice Joplin", do „kraljice rocka“, gradi karijeru isto godina kao i vi, ali nikada nije izašla na pozornicu golišava i gologuza, jednostavno zna pjevati, uzme mikrofon i pjeva.

Draganova kćerka Džidža, draga djevojka, od dobrih roditelja vaspitana, također je pjevačica. Lijepo pjeva, gradi karijeru polako, ali sigurno. Ne čuh i nevidjeh još da se bacaka po pozornici ili pred televizijskim kamerama poluobučena ili gotovo gola. Eto i tako može, kada se zna raditi svoj posao.

Nemojte mi zamjeriti molim vas što vam spočitavam oblačenje i nepristojno ponašanje prema drugima, po godinama, mogla sam vas roditi, mlađa ste od mog sina, i sama ste roditeljka, koliko znam imate dvoje djece. Pomislite, kako će za koju godinu vaša djeca da se osjećaju kada krenu u škole, kada ih sustigne pubertet, kada vam je sve blam i svega ste stidite, a školski drugari im počnu s mobitela puštati vaše gologuze snimke. Bit će to strašno. Treba objasniti djeci zašto je to bilo potrebno ili je zapravo potpuno nepotrebno.... Morat ćete se s tim nositi. Možete ostati "munjeni" nakon toga, a vaša dječica nakon tih šokova kao "sa letvom" u glavi.

Karijera, novac, popularnost, sve to prolazi, prave vrijednosti ostaju, vidite kako se ja s ponosom sjećam mojih i Draganovih roditelja, a bogme i mog druga Dragana, koji izgradi karijeru pametno i ozbiljno. S dubokim poštovanjem i pokrivenih stidnih mjesta družite se sa tim čovjekom za onim stolom žirija, gdje vas posao i sudbina spojiše. I ne vrijeđajte mlade ljude koji pokušavaju ostvariti svoj san, svjetla pozornice se ugase, a ružne riječi zauvijek ostaju u njihovim mladim, povrijeđenim srcima.

S poštovanjem, Mirjana Kapetanović, književnica iz Konjica, BiH

 

 

Svjetski Kongres Žena u Milanu 2015. - dobitnica nagrade "Žena koja je uspjela" kao jedna od 40 u svijetu.

Posted by Mirjana Kapetanovic on четвртак 31. децембар 2015.

P.S. Da, u vezi vašeg velikog ponosa na porijeklo, nije ti šala, beogradsko, evo šta o vašem uvaženom porijeklu piše u „Porijeklu porodica“:

Znate li poreklo prezimena jedne od najpopularnijih pevačica s naših prostora? Iako rođena Beograđanka, prezime Jelene Karleuše potiče iz Like. Bilo ga je u mestima Brlog, Lička Jesenica, Srb i još nekim.Podaci sajta poreklo.rs ukazuju na to da nosioci prezimena Karleuša slave Svetog Iliju.Prema Zagorki Vavić Gros, autorki knjige "Prezimena su čuvari našeg jezika", prezime Karleuša je nastalo od nadimka koje je postojalo u zapadnim krajevima. Ona poreklo ovog prezimena tumači na sledeći način:

"Izvodi se od prideva karlast što znači duge, zamršene (čupave) nenegovane kose i upotrebljava se u kajkavskom narečju hrvatskog jezika, a ima ga i u slovenačkom. U slovenačkom rečniku je objašnjena reč karle nemačkom sintagmom lange haare, što znači duga kosa. Sufiks – uša se upotrebljava za građenje imenica koje znače žensku osobu sa izvesnim manama (ima pežorativno značenje: mudraruša, aljkavuša, sponzoruša). Reč karleuša je značila ženu sa dugom, zamršenom, neopranom kosom, a kasnije je sticajem nekih okolnosti (koje nama nisu poznate) postale prezime".

(Kurir)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

kiza

09.02.2016 17:43

Bez uvrede gore navedenom knjizevniku, ali ocigledno i ona ima neki problem cim se obraca jednom skotu, bez dana skole (sem ulicarske) zeni koja nije zena, osobi koja nije osoba, coveku koji nije ni nalik coveku.

ODGOVORITE
Name

***

09.02.2016 18:33

Eto, nije kriv ni krivi toranj u Pizi. Njegov bi bio stav da je krivi toranj prav...

Name

zasto tako???

09.02.2016 18:52

Kizin je komentar pun neukusa i mrznje.

Name

Milan

10.02.2016 04:57

Gospodjo svaka cast.Konacno da se neko ko je obrazovan oglasi i napise koje slovo.Do sada su samo nepismeni komentarisali i pricali. Molim vas nema potrebe napadati pogotovo ne licno(njena cerka nem problem),vec podrzimo gospodju i konacno kič i šund stavimo na mjesto koje im pripada.

Name

Uze mi rijeci iz usta

09.02.2016 18:14

Draga gospodjo Kapetanovic, nije mi poznato kojim povodom napisaste ovaj tekst, ali podrzavam Vas stav. Ne pripadam eliti ovih geografskih reljefa, obicna sam, prosjecna balkanka, ali smeta mi, osjetim tugu ukoliko me nesrecne okolnosti zarobe u situaciju u kojoj moram da svjedocim "nasim popularnim,poznatim licnostima" dok otkrivaju svoje kucno vaspitanje tokom svojih javnih nastupa. To je potcjenjivanje i ponizavanje naroda,vjerne publike, a i slucajnih sokiranih slusalaca.

ODGOVORITE
Name

Mila

09.02.2016 18:21

Pa zar neko slusa Karlrusu. Pa to je veliko primitivac, a ni porijeklo joj nije bas .... Nekulturna, neobrazovana, sjetimo se emisije kod Marica, kakva je glupaca?

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

09.02.2016 19:01

Gospodjo Mirjana,MOJE POSTOVANJE! Do sada nisam cuo,vidio,ni procitao ni jedan toliko argumentovan tekst koji dokazuje i pokazuje u kojem mi drustvu zivimo i ko nam se predstavlja putem medija kao nekakav autoritet. Ja neznam kako u nekom ziriju za nesto,ovom prilikom u takmicenju za pjevanje moze biti neko ko o pjevanju nema blage veze , nego dreci u mikrofon ali uz to prikazuje naduvane grudi,usne i guzu.I sto je najgore ona prolazi u svi medijima i ima svoje tzv.fanove?!A svjetski prvaci u hemiji i matematici nemaju mjesta ni u medijima niti ih ko podržava. Ipak na kraju, svaka cast Mirjana,veliki pozdrav Tebi gospodjo i svim gradjanima Konjica. Zivi bili.

ODGOVORITE
Name

Md

09.02.2016 19:57

Karleusu svi znamo po glupostima i silikonima niko po pjesmi,za njeno ponašanje kriv je Saša Popović što dopušta da glupača naziva kandidate svakakvim imenima,

ODGOVORITE
Name

Rs

09.02.2016 20:02

Sve je bilo ok dok nije spomenula da joj je kcerka Irina Kapetanovic... pa gospodjo pricate o vaspitanju a odgojili ste narkomanku koja spava po sarajevskim parkovima...

ODGOVORITE
Name

Re

09.02.2016 22:16

Plus gleda Zvezde Granda i žao joj njenog malog iz Konjica

Name

RE

10.02.2016 00:54

DE NE LAZI.AKO SE ONAKO NASMINKA ZA NEKI KLIP NEMORA DA ZNACI DA JE NARKOMANKA.CURA SAVRSENO PJEVA DOK JELENA SAMO NABRAJA JOS JE NISAM CUO DA JE I JEDNU PJESMU OTPJEVALA SAMO NESTO NARICE.

Name

maja 10 02 2016

10.02.2016 06:42

Od koga da nauci kad joj je i majka ista

Name

re RS

10.02.2016 06:52

A eto Karleusa se ne drogira.

Name

zumba

09.02.2016 22:13

Ne damo mi naseg harmonikasa Bosanca,on je pravo dobar covjek.

ODGOVORITE
Name

Nikola Trebinje

09.02.2016 22:24

Preozbiljno ste draga gospodjo shvatili jedan izrezirani sou program koji poseze za svim gadostima da bi privukao paznju.Beskorisno se trositi u tom pravcu odbrane jednih od drugih sve je to jedna losa ili manje losa rezija.

ODGOVORITE
Name

Lijevcan

10.02.2016 04:33

Gluvom ne sapuci,coravom ne namiguj! Sta vrijedi izgubljenoj osobi kakva je JK pruzati prst suprotno od stranputice,da bar ona procita ovo pismo

ODGOVORITE
Name

xy

10.02.2016 05:53

Ne pada mi na pamet da pratim bilo šta od turbo-folka. Ipak sam se jednom našao u društvu ljudi koji takvo nešto podnose, i izdržao cijelih osam minuta gledajući i slušajući koje kakvo ocjenjivanje i raspravu. Zaključak: Onaj tko tamo dobrovoljno ode, zaslužuje poniženje i lekciju koju će pamtiti cijeli život! Često se pitam, šta je sa ovim narodom, kao što jedan komentator napisa, nikoga ne zanimaju naučnici, čijim se izumima svakodnevno koristimo. Šta je sa ovim TV stanicama, samo žutilo, da li to može nekoga zanimati, izgleda da može!?

ODGOVORITE
Name

gradjanstvo

10.02.2016 06:40

Odlican tekst. Zelio bih napisati u nekoliko recenica jos nesto u kulturi i sub kulturi ratu proslom i ratu netom zavrsenom. Nakon 2 svj. rata oni koji su prezivjeli i oni koji su se borili, trudili su se da iz toga rata izadju pismeni, kulurni, muzikalni, da budu jednostavno gradjani. Isli su u vecernje skole, da bi bili pismeni i da nebi ih vise manipulisala prijasnja vlast. Ucili su se muzici, knjizevnosti, nauci, umjetnosti, plesu, svemu sto je bilo pozitivno. Od sela, kasaba i gradica, stvorili su duh i indentitet, stvorili su zajednicu, gdje je i selo imalo elemente grada. Stvorili su osjecaje za lijepo. Nije bilo vazno da li je iz najzabitijeg sela dosao u grad da se skoluje, i nije donosio sa sobom svoj nacin zivota, vec se uklpoio u grad, u kulturu onakvu kakvu grad zahtjeva. Nakon ovog nesretnig rata, situacija se obrnula. Nema niti zelje niti volje da se obrazuju, kultura nam se svela na neke obicaje koje ni moja baba ne poznaje, od gradske kulture stvorili su epicentre neukusa, kica, malogradjanstine. Unistili su istorijsku bit nekog ratovanja, a to je da onima sto su prezivjeli, sto su ratovali bude bolje, a onim sto su dali svoje zivote opravdaju njihove zrtve. Sve je uzalud nakon ovog nesretnog rata. Ovaj je rat bio cilj kako unistiti lijepo, kako iz kulture proizvesti nekulturu, kako pismenog uciniti nepismenog. E moj Kocicu, Copicu, Andricu, Selimovicu i ostali sa ovih prostora džaba vam vrijeme koje izgubiste pisajuci ni za šta.

ODGOVORITE
Name

Danilo iz Prijedora

10.02.2016 09:02

Replika na mišljenje osobe pod pseudonimom Rs.BALKANSKI ČOBANE pretpostavljam (obožavatelju farme i granda) sa iquom broja cipela,tvoj komentar je klasićan primjer razmišljanja i prosuđivanja mase(nažalost nepismene)Karleuša je našmrkala više koke nego što je Irina teška.Uz karleuštuku 90% pjevača i pjevačica sa estrade razvaljuju se od droge,neki su i umrli(NINO,ROĐA RAIČEVIĆ).Što se tiče Irine ona je za balkanske cajke pojam obrazovanja i civilizaciske pozitivnosti u svakom obliku(plus što ona fenomenalno pjeva i ima znanje).Ovo ti je informacija iz prve ruke,pošto dobar dio narodnjačke estrade lično poznajem.PS.ROKERI NEMAJU PARA ZA DROGU

ODGOVORITE
Name

Danilo iz Prijedora

10.02.2016 09:42

Replika na mišljenje osobe pod pseudonimom Rs.BALKANSKI ČOBANE pretpostavljam (obožavatelju farme i granda) sa iquom broja cipela,tvoj komentar je klasićan primjer razmišljanja i prosuđivanja mase(nažalost nepismene)Karleuša je našmrkala više koke nego što je Irina teška.Uz karleuštuku 90% pjevača i pjevačica sa estrade razvaljuju se od droge,neki su i umrli(NINO,ROĐA RAIČEVIĆ).Što se tiče Irine ona je za balkanske cajke pojam obrazovanja i civilizaciske pozitivnosti u svakom obliku(plus što ona fenomenalno pjeva i ima znanje).Ovo ti je informacija iz prve ruke,pošto dobar dio narodnjačke estrade lično poznajem.PS.ROKERI NEMAJU PARA ZA DROGU

ODGOVORITE