Грађани Србије купују гориво у Српској

Сирова нафта на свјетском тржишту за годину и по дана појефтинила је око 3,5 пута или 300 одсто. Цијена од 115 долара по барелу спала је на 35 долара. Оваква ситуација одразила се и на цијене нафтних деривата на Балкану, међутим, не у свим земљама, па тако данас грађани Србије за литар бензина издвајају више од 30 одсто новца него њихове комшије у БиХ.

Република Српска 09.02.2016 | 17:50
Грађани Србије купују гориво у Српској

Ратно вријеме трагања за нафтним дериватима далеко је за грађане Балкана. Данас црно злато, како нафту многи називају, доступно је свима. Међутим, све више возила са србијанским регистарским ознакама на пумпама у БиХ говори нам да је овдје нешто ипак боље, бар по цијени нафтних прерађевина.

Примјера ради, грађани Србије за литар бензина морају издвојити око 1,07 евра, док на бензинским пумпама у Босни и Херцеговини исти кошта око 0,77 евроценти. Простом рачуницом, за 10 евра у Србији можете купити 9,5 литара, а у БиХ чак 13 литара бензина.

Литар дизела, такође је скупљи у Србији и износи око 1,06 евра док је у БиХ 0,71 евроценти. Огромна разлика у цијени нафтних деривата између Србије и БиХ најбоље се осликава у пограничним подручјима са Републиком Српском, па су тако становници Мачве, Срема, али и Београда дословно окупирали бензинске пумпе у Бијељини.

“Неупоредиво је јефтиније него у Србији”, свједоче грађани.

Цијена је пресудна, али има нешто и до квалитета, додају они. Наглашавају да је “квалитет горива које сипају много бољи него на бензинским пумпама у Србији”.

Коначну финалну малопродајну цену заправо креира држава својим захватањем, рекли су из из Удружења нафтних компанија Србије.

Из Привредне коморе Републике Српске кажу да је важно напоменути да привредници који се баве трговином нафте и нафтних деривата у БиХ приликом формирања цијена укалкулишу мању маржу од оних у региону, што такође може бити један од разлога због чега су цијене нафте и нафтних деривата у БиХ најниже у региону.

И све док тако буде, грађани Србије ће по гориво ићи у сусједне земље.

(БН ТВ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Б.лука.

09.02.2016 17:50

БРАЋО СРБИ УВЕК ДОЂИТЕ КОД НАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

09.02.2016 18:09

Па Руси су наса браца, зато је НИС најпрофитабилнија фирма у Србији а и гориво најскупље! :) На сваком кораку руско-српска застава...

ОДГОВОРИТЕ
Name

газда милутин

30.10.2016 10:23

Није гориво скупо због ниса вец дрзава заграбила висе од пола

Name

Ре.Б.Лука

09.02.2016 18:19

Слазем се наравно сви су добро досли

ОДГОВОРИТЕ
Name

редзо

09.02.2016 18:34

Халал гориво за брацу србе

ОДГОВОРИТЕ